Op de middelbare school ervaarde ik voor het eerst hoe het is om in de minderheid te zijn. Op de Universiteit van Amsterdam kon ik de niet-witte studenten op één hand tellen. Hoe ga je daar mee om?
Op de middelbare school ervaarde ik voor het eerst hoe het is om in de minderheid te zijn. Op de Universiteit van Amsterdam kon ik de niet-witte studenten op één hand tellen. Hoe ga je daar mee om?
Wat is onze rol als witte Faces of Science in het debat over racisme binnen onze groep, ons eigen onderzoek en in ‘het onderwijzen’ van onze lezers hierover?
Als moslimvrouw van kleur wilde ik graag het onderzoeksveld in. Op die manier hoop ik meer diversiteit zichtbaar te maken in mijn werkveld.
Hoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen?
Alhoewel ik zelf in een witte werkbubbel zit, doe ik onderzoek naar de sportwereld, die veel etniciteiten kent. En veel sporters staan steeds vaker op tegen racisme.
Lesgeven over hiphop aan witte studenten, terwijl de muziek gemaakt wordt vanuit verschillende etniciteiten. Dat is behoorlijk ongemakkelijk, vindt Aafje de Roest.
Als je in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je door een witte, Nederlandse arts behandeld wordt. Hoe zorg je ervoor dat die groep diverser wordt, en de zorg daarmee ook?
Ik heb lang het gevoel gehad dat ik niet echt thuishoorde op de universiteit. Ik was de enige zwarte persoon in een klas met 150 mensen. Toch bleef ik.
Als tiener die opgroeide in Friesland was ik nogal onwetend over racisme. Als onderzoeker kun je wel iets tegen die onwetendheid doen.
De natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?
Wat kun je als onderzoeker doen om ervoor te zorgen dat je witte werkveld diverser wordt? Heel veel!
Tijdens mijn eerste coschap op de afdeling geriatrie liep ik mee met een islamitische arts met hoofddoek. Haar patiënten zagen mij steeds voor de dokter aan. Kon ik hier iets aan doen?
In Dakar ben ik op zoek naar verhalen en ervaringen van migranten die terug zijn in Senegal. Door mee te doen met het Senegalese leven en ritme probeer ik te begrijpen in wat voor wereld zij terechtkomen.
Van eiwitten tot hersencellen tot netwerken: hersenen zijn zeer ingewikkeld. Hoe leidt dit orgaan tot complex gedrag? Dit kunnen we beter begrijpen door ons brein voor te stellen als een zwerm vogels.
Vier vwo 5-leerlingen hielpen mij afgelopen maanden met een project. Na afloop vroeg ik hun wat ze vinden van onderzoek doen, en of ze mijn baan zouden willen.
Er is veel te doen over het gevaar van vliegen in de huidige pandemie. Maar er is meer dan het COVID-19 besmettingsgevaar. De hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt namelijk sterk tijdens een vlucht.
Voor mijn onderzoek haalde ik informatie van websites door te scrapen. Wat is webscrapen en hoe kun je dit zelf doen? In deze blog leg ik het je uit.
Ik onderzoek hoe je met scheikunde een laag maakt die vuil afstoot. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat vieze zooi aan een boot blijft plakken. Maar hoe doe je dat nu precies? Dat leg ik uit in mijn eerste vlog!
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van mei!
Nederland kent veel clichés, zoals klompen, kaas en dat we een klein land zijn met ontzettend veel inwoners. Maar wie zijn wij eigenlijk? Wat maakt iemand een ‘echte’ Nederlander?
Racisme staat door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in het middelpunt van de belangstelling. Wereldwijd gingen mensen al de straat op. Hoe groot is het probleem van racisme hier?
Michael Jordan is volgens velen de beste basketballer ooit. In 13 jaar tijd werd hij met zijn team maar liefst zes keer kampioen. Wie had dat kunnen voorspellen?
Nu we steeds thuiszitten, vergelijk ik mijn situatie met die van Germaine de Staël (1766–1817). Deze Franse schrijfster en filosofe moest noodgedwongen reizen. Hoe is het als je juist niet naar huis mag?
Neurowetenschappelijk onderzoek kan heel kunstzinnig zijn. Voor de wedstrijd ‘Art of Neuroscience’ maakten wij een dynamisch, levend gedicht op basis van teksten van echte hallucinaties: psychoëzie.
Ineens hoor je het overal: ‘huidhonger’. Een vreemde term waar je eerder nooit iemand over hoorde. Maar wat is huidhonger eigenlijk? En is er iets aan te doen?
Onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) bekijken of we met behulp van een “slimme ring” nieuwe corona-infecties kunnen detecteren.
Crisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!
Troep, afval, vuilnis, prullen, puin: we willen er allemaal graag van af. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk?
Ik werk nu thuis, maar gelukkig heb ik een beste vriendin (ikzelf) als collega! Zelfcompassie is belangrijk in moeilijke tijden, weet ik uit mijn eigen onderzoek.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van april!