Als klein kind heb ik flink wat uren besteed aan het spel Mijnenveger. In deze blog deel ik een zelfgemaakte variant op dit spel en geef ik je daarmee een korte rondleiding door de netwerkwetenschap.
Als klein kind heb ik flink wat uren besteed aan het spel Mijnenveger. In deze blog deel ik een zelfgemaakte variant op dit spel en geef ik je daarmee een korte rondleiding door de netwerkwetenschap.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 10 best gelezen blogs van 2022!
‘Beter ga je naar huis’ of ‘beter bestellen we pizza’: je hoort steeds vaker dat het bijwoord ‘beter’ aan het begin van de zin staat. Taalonderzoek laat zien dat we te maken hebben met een nieuw bijwoord. Hoe zit dat?
Ho ho ho hoe staat het met jouw kennis van de wetenschap? Test het met de kerstquiz van Faces of Science!
Wanneer heb je de meeste hersencellen? En wat is er anders aan het brein van pubers dan die van volwassenen of kinderen? Ontdek de magische wereld van het puberbrein.
Last van informatie-overload? Charlotte Fraza legt in haar populaire vlogs uit hoe ze de wereld verwerkt in haar ‘tweede brein’. De techniek is nieuw, maar het fenomeen eeuwenoud, betoogt Rindert Jagersma.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van november!
In coronatijd bezocht ik Brisbane, Australië tijdens een virtueel congres. Nu mocht ik er echt heen voor een onderzoek naar compassie!
Sarai Keestra, zelf geneeskundestudent en promovenda aan de UvA, gaat op zoek naar de verhalen over de eerste vrouwelijke artsen van Nederland.
De coronacrisis heeft een negatieve impact gehad op het welzijn van jongeren. Daar moet over gepraat worden, want problemen gaan niet zomaar weg.
Het klinkt heel mooi: als kind een nieuwe taal leren via de crèche. Hoe makkelijk gaat dat eigenlijk? Samen met collega’s dook ik de wetenschappelijke literatuur in.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van oktober!
We zien het steeds vaker in de media voorbijkomen: klimaatstress. Maar wat is dat nu precies? 5 antwoorden vanuit de wetenschap.
Als taalwetenschapper doe ik niet alleen onderzoek; ik zoek óók naar manieren om een breder publiek kennis te laten maken met mijn vakgebied.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van september!
Hoe vertel je kinderen iets over scheikunde? Ik denk dat je ze het beste iets kunt laten zien, en dat betekent heel veel proefjes doen! Wil je weten wat precies? Je ziet het allemaal in deze vlog!
Ondanks dat Grieks-Romeinse magische praktijken 2000 jaar in onbruik zijn geraakt, komt historica Patricia ze overal tegen. Wat spreekt ons aan in magie uit de oudheid?
Als kind leerde ik vlinderboeken uit mijn hoofd en stuiterde ik om 6 uur ’s ochtends de trappen van ons oude huis af om vogels te kijken. Dat ik biologie ging studeren stond eigenlijk wel vast.
Na de overgang lopen vrouwen met schizofrenie een groter risico op een nieuwe psychose. Dat ontdekten we met hulp van data uit een Fins bevolkingsregister.
Als 4 kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao? Daar proberen ze achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal thema’s diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 6: supercomputers.
Wiskunde is soms erg abstract. Uitleggen is dan lastig, maar wiskundigen hebben vaak wel een beeld in hun hoofd bij zo’n abstract onderwerp. Hoe breng je zo’n beeld tot leven? Zo!
Ik mocht onlangs presenteren op een congres over psychologische behandelingen in Barcelona, en kwam erachter dat ik na al die jaren zowaar wat begon te snappen van mijn eigen onderzoek.
Wetenschappers naar oplossingen tegen klimaatverandering. Bacteriën helpen daarbij met hun veelzijdigheid.
Babypraat komt over de hele wereld voor. Van Amsterdam tot Zimbabwe brabbelen we tegen baby’s. Face of Science Sarai Keestra legt uit hoe dat zit.
Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek…
Wanneer je informatie over schizofrenie opzoekt, kom je al snel tegen dat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Inmiddels zijn we erachter dat het verschil helemaal niet zo groot is! Hoe zit dat? En komt een verkeerd ingeschatte man-vrouw verhouding ook voor bij andere mentale aandoen…
Steeds minder mensen spreken van huis uit een dialect. Vroeger reisden dialectologen het hele land door om in kaart te brengen hoe mensen van dorp tot dorp praatten. Hoe doet een taalwetenschapper dat tegenwoordig?
De zorg is een megavervuiler. Tijdens een enkele operatie produceren we evenveel afval als het gewicht van een negenjarig kind. Hoe zit dat en hoe kan het anders?
‘Het is maar een definitiekwestie.’ Deze dooddoener heb je vast eens gehoord. Voor wetenschappers is een discussie over woorden juist geen conversatiestopper. Nee, bij de definitie begint het juist. Want om iets te onderzoeken, moet je eerst weten waar je het eigenlijk over hebt.
Gaat je trein wel of niet? Het NS-personeel staakt de komende dagen in verschillende regio’s. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend, want staken mochten machinisten en conducteurs heel lang niet.