Hoe vertel je kinderen iets over scheikunde? Ik denk dat je ze het beste iets kunt laten zien, en dat betekent heel veel proefjes doen! Wil je weten wat precies? Je ziet het allemaal in deze vlog!
Hoe vertel je kinderen iets over scheikunde? Ik denk dat je ze het beste iets kunt laten zien, en dat betekent heel veel proefjes doen! Wil je weten wat precies? Je ziet het allemaal in deze vlog!
Ondanks dat Grieks-Romeinse magische praktijken 2000 jaar in onbruik zijn geraakt, komt historica Patricia ze overal tegen. Wat spreekt ons aan in magie uit de oudheid?
Als kind leerde ik vlinderboeken uit mijn hoofd en stuiterde ik om 6 uur ’s ochtends de trappen van ons oude huis af om vogels te kijken. Dat ik biologie ging studeren stond eigenlijk wel vast.
Na de overgang lopen vrouwen met schizofrenie een groter risico op een nieuwe psychose. Dat ontdekten we met hulp van data uit een Fins bevolkingsregister.
Als 4 kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao? Daar proberen ze achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal thema’s diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 6: supercomputers.
Wiskunde is soms erg abstract. Uitleggen is dan lastig, maar wiskundigen hebben vaak wel een beeld in hun hoofd bij zo’n abstract onderwerp. Hoe breng je zo’n beeld tot leven? Zo!
Ik mocht onlangs presenteren op een congres over psychologische behandelingen in Barcelona, en kwam erachter dat ik na al die jaren zowaar wat begon te snappen van mijn eigen onderzoek.
Wetenschappers naar oplossingen tegen klimaatverandering. Bacteriën helpen daarbij met hun veelzijdigheid.
Babypraat komt over de hele wereld voor. Van Amsterdam tot Zimbabwe brabbelen we tegen baby’s. Face of Science Sarai Keestra legt uit hoe dat zit.
Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek…
Wanneer je informatie over schizofrenie opzoekt, kom je al snel tegen dat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Inmiddels zijn we erachter dat het verschil helemaal niet zo groot is! Hoe zit dat? En komt een verkeerd ingeschatte man-vrouw verhouding ook voor bij andere mentale aandoen…
Steeds minder mensen spreken van huis uit een dialect. Vroeger reisden dialectologen het hele land door om in kaart te brengen hoe mensen van dorp tot dorp praatten. Hoe doet een taalwetenschapper dat tegenwoordig?
De zorg is een megavervuiler. Tijdens een enkele operatie produceren we evenveel afval als het gewicht van een negenjarig kind. Hoe zit dat en hoe kan het anders?
‘Het is maar een definitiekwestie.’ Deze dooddoener heb je vast eens gehoord. Voor wetenschappers is een discussie over woorden juist geen conversatiestopper. Nee, bij de definitie begint het juist. Want om iets te onderzoeken, moet je eerst weten waar je het eigenlijk over hebt.
Gaat je trein wel of niet? Het NS-personeel staakt de komende dagen in verschillende regio’s. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend, want staken mochten machinisten en conducteurs heel lang niet.
Op Netflix vind je de serie Thermae Romae Novae. De historica in mij verwachtte er niet veel van, maar deze serie is uiteindelijk zeker het kijken waard!
De mens is uniek omdat wij ons op twee benen voortbewegen, terwijl onze ‘neef’ de chimpansee maar korte stukjes op zijn achterste ledematen loopt. Sarai zoekt uit waarom mensen rechtop lopen.
Naar aanleiding van het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’ legt Annemarie uit hoe elektronenmicroscopie werkt.
Het is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend is, ook niet in wetenschappelijk onderzoek. Waarom niet?
Klimaatverandering ontstaat door de keuzes van miljoenen individuen. Wat betekenen je eigen keuzes dan?
Hoe voer je effectief oppositie bij het aantreden van een nieuwe regering? Je kunt er met gestrekt been in om ontevreden kiezers een alternatief te bieden voor het regeringsbeleid. Of kies je liever voor zaken doen met de regering om je invloed te vergroten? Oppositie voeren is een complex geb…
Hoe spelen meertalige peuters met elkaar? Ik reis kriskras door heel Nederland om daar achter te komen. Soms is het net alsof ik in het tv-programma ‘Het geheime leven van vierjarigen’ zit, maar dan met peuters. Ik deel 3 grappige momenten en interessante observaties met je.
Archiefwerk klinkt misschien saai, maar vaak genoeg ontdek je geheimen. Zoals het recept voor molotovcocktails in een stripverhaal. Ik neem je mee naar Zuid-Afrika waar ik recent onderzoek deed naar de African National Congress (ANC).
Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek…
Wat doe je nou eigenlijk de hele dag als je een onderzoeker bent? Als Face of Science is het natuurlijk mijn taak om jullie een beter beeld te geven van de wetenschap. Dus dit kijkje in mijn agenda helpt daar vast bij!
Veel studenten en onderzoekers gaan voor hun onderzoek naar het buitenland. Ik mocht 5 weken naar Rome, waar je elke dag lekker eet en de geschiedenis op elke straathoek terug te vinden is. In dit blog vertel ik je hoe het is om te studeren en werken in het buitenland.
Welke hersengebieden spelen een rol bij muziek? En wat doe jij als jij de baas van Nederland bent? Vorige maand stond ik samen mijn collega’s bij Expeditie NEXT, hét nationale wetenschapsfestival.
Hoe zorg je ervoor dat er straks heel Nederland quantuminternet heeft? Nu bestaan er alleen nog maar kleine quantumnetwerken tussen drie quantumcomputers in ons lab in Delft. Waarom is het zo moeilijk om over heel Nederland een quantuminternet aan te leggen?
Veel jongeren spreken Nederlands met een regionaal accent of een vorm van dialect. Waarom leer je dat dialect niet op school en wordt het zelfs afgekeurd als je het in de klas gebruikt?
De populariteit van digitale kunstwerken en virtuele musea neemt razendsnel toe. Maar wat moeten we met dit soort NFT’s? Is het een rage of ravage?