29 juli 2015

Zomervakantie?! Jammer…

Hoewel het verre van zomer lijkt, toch een blog over de zomervakantie. Studenten en collega’s zijn op vakantie; dus lege gebouwen, weinig besprekingen, geen interessante lezingen. Klinkt saai, of niet?

Lege collegezalen.
Julia Cramer voor NEMO Kennislink

Geen onderwijs De tentamens zijn voorbij, pas op 1 september stroomt de universiteit weer vol met studenten. Gespannen eerstejaars en ambitieuze masterstudenten, allemaal vol goede voornemens, zullen de collegezalen vullen, hun huiswerk inleveren, vragen stellen en projecten doen. In de lunchpauze staan er lange rijen en even rustig zitten kun je wel vergeten. Geen studenten op de universiteit heeft dus zo zijn voordelen: ik hoef mijn tijd niet te verdelen tussen onderzoek en onderwijs, en heb lekker de ruimte tijdens de lunchpauze.

Geen lezingen Normaal gesproken zijn er weken waarin je bijna niet aan je eigen werk toe komt, zoveel presentaties en lezingen worden er gegeven. Zo hebben we wekelijks minstens één bezoekende spreker die een lezing geeft. Daarnaast hebben we binnen onze onderzoeksgroep een ‘werkbespreking’ waarin twee collega’s vertellen over hun recente werk. Allemaal erg interessant en motiverend, dus jammer om te missen! Maar daar staat tegenover dat een lezing of bespreking eigenlijk nooit goed uit lijkt te komen: je wil nét wat afmaken, of zit midden in een interessante discussie. Daar hebben we nu in de zomer dus alle tijd voor.

phdcomics.com

Geen regen en kou Deze week valt het nogal tegen, maar de zomer brengt natuurlijk vooral mooi weer. Dat is voor ons soms best lastig: ons lab is in een donkere kelder. Het licht kan niet aan omdat we enkele lichtdeeltjes detecteren en de airconditioning houdt het lab op een constante (frisse!) temperatuur. Als buiten het zonnetje schijnt, valt het dus best een beetje tegen om het lab in te gaan. Gelukkig hoeven we lang niet altijd in de kelder te zijn, dus kan ik vanuit mijn kantoor toch van de zon genieten. En tijdens de (net iets langere) lunchpauze zitten we met z’n allen gezellig buiten.

Lekker buiten lunchen met collega’s.
Julia Cramer voor NEMO Kennislink

Wél zon en licht De zomervakantie doorbrengen op de universiteit heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Maar voor mij kan het niet lang genoeg zomer zijn! Ik hou van de zon en de vele uren licht die de zomer met zich mee brengt. Net als de zonnige stemming waarin de meeste mensen verkeren. Iedereen is blij want net op vakantie geweest of kijkt uit naar de vakantie. Daarnaast is het ’s avonds zo lang licht dat je na het werk nog een lange avond kunt vullen. Dus de zomer geeft zowel veel ruimte voor mijn eigen werk, en ook nog eens tijd voor de leuke dingen die bij de zomer horen: laat de herfst nog maar even wachten!

Het voordeel van lekker lang licht: zomaar op een woensdagavond zeilen met mijn vriend.
Julia Cramer voor NEMO Kennislink

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.