05 november 2015

Yoga in detentie

Ik beoefen zelf al een aantal jaar yoga. Soms wat intensiever, momenteel heel weinig, maar het heeft me zeker nu tijdens mijn promotietraject de nodige ontspanning gegeven. Hoe tof, dacht ik, zou het zijn om iets met yoga in de gevangenis te gaan doen?

Prison Yoga Project Toen ik afgelopen jaar op internet aan het zoeken was naar de mogelijkheden om yoga en meditatie naar de gevangenis te brengen, kwam ik uit bij het Prison Yoga Project. Een inspirerend initiatief waarbij gevangenen in verschillende Amerikaanse gevangenissen een yoga/meditatiecursus kunnen volgen. Precies wat ik interessant vind! Juist omdat ik door mijn eigen onderzoek steeds vaker besef dat cognitieve gedragstherapie niet voor alle gevangenen werkt.

Tijdens de Prison Yoga Project-workshop.
Liza Cornet

Rust in je hoofd… Toevallig gaf het Prison Yoga Project op dat moment ook een tweedaagse cursus in Amsterdam, dus kon ik mooi meteen meedoen. In de cursus deden we vooral veel aan yoga (!) en leerden we meer over de theorie achter yoga en agressief of crimineel gedrag. Yoga en meditatie helpen mij om rustiger in m’n hoofd te worden en beter naar mijn lichaam te luisteren. Dat zou voor sommige gedetineerden een hele verandering zijn! Of het ook echt helpt om crimineel gedrag te veranderen, moet nog goed onderzocht worden. Wel verscheen een tijdje geleden het artikel

, dat liet zien dat meditatie-achtige behandelingen een positief effect hebben op het gedrag en de stemming van gevangenen.

Zweverig? Veelbelovend dus! Al zijn er nog wel wat nootjes te kraken. Zo zal niet iedereen direct enthousiast zijn over yoga en meditatie in de gevangenis. Veel mensen denken dat het erg zweverig is. Ik denk vooral dat we verder moeten kijken dan bestaande behandelingen, want die blijken niet altijd even effectief te zijn. Mij helpt yoga en meditatie om me goed te voelen, en wie weet kan dat ook voor gevangenen werken.

Het levert ook nog eens prachtige foto’s op!
prisonyoga.org
prisonyoga.org

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.