12 januari 2015

Wat muziek ons kan leren

Ik ben een groot liefhebber van muziek. Ik luister er graag naar en steek ook tijd en aandacht in mijn apparatuur door zogeheten Hifi of High-End Audio-apparatuur te gebruiken.

Muziek luisteren is voor mij een fijne tijdsbesteding. Vooral wat ik graag ‘righteous music’ noem, heeft een bijzondere plek in mijn hart. Dit is muziek die over sociale misstanden gaat, denk hierbij bijvoorbeeld aan soul, reggae en ook hip hop. (Niet alles binnen deze genres gaat uiteraard over rechtvaardigheid, maar het speelt hier wel een belangrijke rol.)

Edutainment In deze blog wil ik één van de inzichten delen die ik uit de hip hop heb. Op het album Edutainment van BDP staat een track, The Racist, waarin er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende types racisten. Dit is een heel terecht onderscheid, want niet alle racisten zijn hetzelfde en als je ooit iets aan het racisme wilt doen (hint: dat wil je), dan moet je racisme eerst goed begrijpen. Dus without further ado: from the mouth of the teacher, KRS-One, to your ears.

4 Types of racist 1. Het eerste type racist is de persoon die racistisch opgevoed is. ‘Brought up in the Great White Way opinion’. Dit zijn mensen die geloven dat blank zijn beter is dan een andere kleur hebben en zo zijn opgevoed. Dit is overigens ook de manier hoe we de meeste racisten afschilderen. 2. Het tweede type is de ‘racist out of fear’. Dit zijn mensen die racistisch zijn door hun angst voor het onbekende. Veel islamhaat komt hier vandaan. Mensen zijn bang, omdat een paar moslims gebouwen hebben opblazen en daardoor gaan ze alle islamieten haten. Geheel onterecht natuurlijk. 3. Het derde type is ‘the money racist’. Dit zijn mensen die niet racistisch zeggen te zijn, maar wel racistische uitlatingen doen uit economische motieven. De haat tegen gastarbeiders, omdat ze hier banen ‘stelen’. 4. Het laatste type racist is ’the unconscious racist’. Dit is in Nederland het merendeel van de bevolking. Dit zijn mensen die zeggen niet racistisch te zijn, maar het racisme wel laten voortbestaan.

Truer words have hardly ever been spoken.

Volgende keer ga ik het over een onderwerp hebben wat hier schijnbaar niet veel mee te maken heeft, maar eigenlijk wel, namelijk: wat is een ‘normaal’ mens?

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.