Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Vier nieuwe Faces of Science

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Hoera, vier nieuwe Faces of Science! Claudia Quelle houdt zich druk bezig met gegevensbescherming, Marieke Hopman onderzoekt kinderrechten in drie verschillende landen, Jordy Davelaar vliegt met sterrenkunde de hele wereld over en Dan Jing Wu hoopt in de toekomst een synthetisch kloppend hart te maken met geprinte biomaterialen.

Claudia Quelle, Jordy Davelaar, Marieke Hopman en Dan Jing Wu

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Marieke Hopman

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Marieke Hopman

Marieke doet promotieonderzoek naar kinderrechten, in Maastricht. Haar onderzoek bestaat uit meerdere case studies, waarbij ze probeert te begrijpen waarom niet alle kinderrechten worden gerespecteerd. Eén van deze cases is het recht van kinderen op onderwijs in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). In 2016 is ze twee keer naar de CAR geweest om daar te onderzoeken hoe het zit met rechten van kinderen, en hun recht op onderwijs in het bijzonder. In 2017 is ze teruggereisd om de resultaten van het onderzoek met de lokale bevolking te delen. Tijdens deze reizen maakte ze vlogs. Haar eerste blog is dan ook meteen de eerste video, met daarin wat uitleg over het land en de recente geschiedenis. Je ziet het hier.

Jordy Davelaar

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Jordy Davelaar

Als sterrenkundige bestudeer je niet alleen het heelal vanachter je computer, je bevindt jezelf ook regelmatig hoog in de lucht. Niet in een raket, maar in een vliegtuig. Als sterrenkundige reis je de halve wereld over, wetenschap is namelijk onwijs international. Onderzoek kent geen grenzen! In de twee jaar dat Jordy Davelaar nu sterrenkundige is, was hij al in Boston, New York, Moskou, Dolgoprudny, Berkeley, Bonn, Frankfurt, Bochum, Selva di Fasano, en last but not least; Lent (ja dat gat net naast Nijmegen). Voornamelijk voor conferenties, workshops en gewoon om samen te werken met wetenschappers van over de hele wereld. Dat maakt de wetenschap mooi vindt Jordy, het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond is, je religie, je geaardheid, iedereen werkt samen. In zijn eerste blog vertelt Jordy wat hij meemaakte tijdens een Uber-ritje in San Francisco en een bezoek aan het MIT van Rusland, en waarom beide avonturen en ontmoetingen zo’n indruk op hem maakten.

Dan Jing Wu

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Dan Jing Wu

4D-printen is een nieuwe populaire term voor het printen van beweegbare objecten. Het krijgt een extra dimensie met het toevoegen van het element ‘tijd’. Over de tijd verandert het object van functie of vorm. Sommige wetenschappers maken dus 3-dgeprinte objecten die kunnen bewegen. Maar hoe doen ze dat? En waarom zou je dit willen in een biomedische toepassing? Dat legt Dan Jing Wu je allemaal uit. “Want hoe gaaf zou het zijn als je organen kunt 3D-printen?! Dan hoeven patiënten nooit meer te wachten op een donororgaan en repareren we een orgaan gewoon of we maken zelfs een nieuwe.” Helaas is dit nu nog een sprookje en is het nog niet zo makkelijk, maar het idee dat we er met kleine stapjes naartoe kunnen werken vindt ze al gaaf. Hoe ze daarmee de eerste stappen naar zo’n synthetisch kloppend, geprint hart zet legt ze uit in haar eerste blog.

Claudia Quelle

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science

Claudia Quelle

Moet ik nu weer zo’n privacy policy lezen?! Misschien heb je dat de laatste tijd wel eens geroepen als je weer een mailtje kreeg van een bedrijf met een privacy policy. De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is sinds 25 mei van kracht, en dit brengt een aantal veranderingen met zich mee. Ook de rol van mensen wiens data wordt verwerkt (jij en ik, zogeheten betrokkenen), is net iets anders. Hoe zit dat precies? Claudia Quelle legt uit hoe precies in haar eerste blog.

ReactiesReageer