08 maart 2016

Rectoren, we komen eraan!

Internationale Vrouwendag: al meer dan 100 jaar wordt er op 8 maart dag extra aandacht gevraagd voor de rechten en krachten van de vrouw. Een goed moment om eens te kijken naar vrouwen in de wetenschap!

Kort door de bocht

Deze blog kan pagina’s beslaan, honderden referenties bevatten en vele belangrijke kanten belichten. Voor zo’n verhaal ben ik echter niet de aangewezen persoon. Ik ben gewoon een trotse wetenschapper, toevallig vrouw. Ik voel me altijd gerespecteerd door al mijn collega’s en ik zie dat Nederland hard bezig is met een inhaalslag. Een inhaalslag van onderaan de ladder, dat wel.

Een aantal vrouwelijke collega’s van Julia
privearchief Julia Cramer

Alle rectoren verzamelen

Afgelopen vrijdag verscheen er in het NRC een goed artikel over vrouwen in de wetenschap. Hoewel meisjes het enorm goed doen in hun studies, is maar 1 op de 6 hoogleraren in Nederland vrouw. Met dat percentage zijn we in Europa bijna de hekkensluiter: slechts 3 landen hebben minder vrouwelijke hoogleraren. Maar daar wordt nu serieus aan gewerkt: drie rectoren van Nederlandse universiteiten vertellen over hun concrete plannen om dit aantal op te schroeven: ‘gender awareness training’, een ‘diversity officer’ en vacatures alleen voor vrouwen.

Powervrouw Marie Curie stond haar mannetje. Ze won twee nobelprijzen: een voor scheikunde en een voor natuurkunde
Benjamin Coupri via Wikimedia Commons

Marie Curie

Het grote deel bekende wetenschappers is dan wel man, we hebben in de natuur- en scheikunde een enorme powervrouw als voorbeeld. Marie Curie kreeg twee Nobelprijzen: een voor de natuurkunde én een voor de scheikunde. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs mocht ontvangen, en slechts drie andere mensen wonnen twee Nobelprijzen. Tel daar een gezin en een goed huwelijk bij op: behoorlijk indrukwekkend!

Er is nog een hoop te lezen als vrouw in de wetenschap
Ernst de Groot

Bèta’s op hakken

In de bèta-wereld is het aantal vrouwen echt op één hand te tellen (nu een rekbaar begrip, zie mijn vorige blog). Nationaal en internationaal is daar op dit moment veel aandacht voor. Women in STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is een onderwerp dat op veel conferenties aandacht krijgt. In Nederland organiseert de VHTO allerlei activiteiten voor meisjes in techniek, bijvoorbeeld de landelijke Girlsday op 14 april!

Powervrouwen 2.0

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) organiseerde in november het evenement Pump your Career. Hier zag ik de vrouwen die de lage cijfers van Nederland gaan veranderen: de Powervrouwen 2.0! Op hakken of sneakers, in spijkerbroek of jurk: ik ontmoette allemaal verschillende vrouwen, stuk voor stuk slim, ambitieus en creatief. Rectoren van Nederland: we komen er aan!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.