Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Patiënten thuis laten meten

Wat zou je doen met een miljoen?

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Ik kan een hele hoop leuke onderzoeken bedenken om met een miljoen te doen. Maar de kracht van goede wetenschappers is om veel te bereiken met weinig. Als beginnend wetenschapper zou ik daarom eerst willen beginnen met een kleiner project: zelfmetingen.

Ik ben zelf fan van de mogelijkheden die apps, smartwatches en andere draagbare technologieën bieden in het onderzoek. Hiermee kunnen we over een langere periode patiënten bestuderen in hun dagelijks leven, en krijgen we ook betrouwbaardere metingen. Als door de dokter in het ziekenhuis een hoge bloeddruk wordt geconstateerd kan dit ook deels komen doordat de patiënt gespannen is. Je hart maakt sneller een sprintje als al die dokters met hun apparatuur op je af komen in een ziekenzaal of spreekkamer.

Ik ben zelf fan van de mogelijkheden die apps, smartwatches en andere draagbare technologieën bieden in het onderzoek.

Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Thuis meten

Laat je de patiënt thuis meerdere dagen achter elkaar meten, dan krijg je een veel betrouwbaarder beeld. Daarnaast krijg je een betere indruk van de leefstijl van deze persoon. Met een simpele stappenteller krijg je al een goede indruk: is iemand de hele dag actief, of toch erg gehecht aan de bank? Daarnaast krijg je door meerdere keren per dag iemands stemming te polsen met een app een veel betere indruk van de fluctuaties in de gemoedstoestand.

Ik zou daarom kijken of ik bestaande apps en technologie kan integreren in ons onderzoek. Om zo met een relatief kleine investering heel veel interessante en relevante data te verzamelen. Want hoe meer je weet van je patiënten door alle verzamelde data, des te sneller kun je ze helpen.

ReactiesReageer