Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Op uitwisseling!

Lukas Snoek voor NEMO Kennislink

Veel studenten gaan op uitwisseling met een buitenlandse universiteit tijdens hun studie. Ik heb dat niet gedaan, en daar had ik daar eigenlijk best spijt van! Maar wat blijkt: je kan tijdens je PhD ook gewoon op uitwisseling naar een universiteit in het buitenland! Zo zit ik nu drie maanden in Glasgow voor onderzoek.

Zoals de meeste ideeën ontstaan in de wetenschap, ontstond het plan om naar Glasgow te gaan tijdens een borrel op een conferentie. Mijn supervisor (Steven Scholte) had afgesproken met een professor van de University of Glasgow (prof. Philippe Schyns) om onder het genot van een drankje de laatste ontwikkelingen in de cognitieve neurowetenschap door te spreken.

De main campus van de Universiteit van Glasgow. Het gerucht gaat dat J.K. Rowling Zweinstein op deze universiteit heeft gebaseerd.
Helaas zit mijn kantoor hier niet…

Lukas Snoek voor NEMO Kennislink

Omdat het dagprogramma van de conferentie die dag toch was afgelopen en ik dus niet veel beters te doen had, schoof ik even aan. Op een gegeven moment ging het gesprek over de perceptie van gezichtsuitdrukkingen, een onderwerp waar ze in Glasgow veel onderzoek naar doen en, toevallig, ook een van de onderwerpen waar ik onderzoek naar doe in mijn PhD. Het gesprek ging toen ongeveer als volgt:

Steven: “Zeg, Lukas gaat ook een onderzoek opzetten over de neurale representatie van gezichtsuitdrukkingen met MRI en [een hele rits van wetenschappelijk jargon]. Zou het niet een goed plan zijn als hij een paar maandjes naar Glasgow gaat om met jullie lab mee te lopen?”

Philippe: “Klinkt als een puik plan. Wanneer kom je, Lukas?”

Zo makkelijk ging het. Het leek mij ontzettend leuk, want buiten dat ze supergaaf onderzoek aan de Universiteit van Glasgow doen, wist ik van eerdere bezoeken aan de stad voor conferenties en workshops dat het een hele toffe stad was. En zo geschiedde. We spraken af dat ik drie maanden langs zou komen in Glasgow om mee te lopen met het lab van professor Schyns om een aantal onderzoekstechnieken en analyses te leren en samen met hen mijn onderzoek naar gezichtsuitdrukkingen verder vorm te geven.

Een nieuwe stad

Toen ik twee maanden geleden aankwam in Glasgow, voelde ik me weer een beetje zoals mijn eerste jaar in Amsterdam. Met een mix van gezonde spanning en nieuwsgierigheid ging ik op ontdekkingstocht in een vreemde stad. Maar in tegenstelling tot toentertijd in Amsterdam, deed ik dit niet alleen. Mijn vriendin, die voor haar baan vanuit huis kan werken, had besloten om mee te gaan! Overdag werkte ik natuurlijk gewoon op de universiteit, maar in de avonden en weekenden hadden we alle tijd om de stad te verkennen.

Bovenaan de Ben Arthur, een berg(je) bij Arrochar, op een uurtje rijden van Glasgow.

Lukas Snoek voor NEMO Kennislink

Glasgow staat bij veel mensen te boek als een lelijke en criminele industriestad waar weinig te beleven is, maar niets is minder waar! De stad barst van de gezellige pubs, lekkere restaurants, en mooie stadsparken. Elk weekend is er wel ergens live muziek te vinden en, misschien wel een van de grootste voordelen van Glasgow, het zit op een uurtje rijden van de Highlands — een gebied ten noorden van de stad met ontzettend mooie natuur (zie foto’s hieronder!).

Bij de beroemde Glengoyne Whisky stokerij.

Lukas Snoek voor NEMO Kennislink

Bijna naar huis

Inmiddels zijn er al twee maanden voorbij en gaan we bijna weer terug naar huis. In de afgelopen tijd heb ik ontzettend veel geleerd over nieuwe onderzoekstechnieken, nieuwe mensen leren kennen en hernieuwde inspiratie gevonden voor mijn onderzoek! Ik zal altijd goede herinneringen aan Glasgow blijven houden en, wie weet, kom ik nog een keer terug na mijn PhD!

ReactiesReageer