30 juni 2017

Op bezoek bij Google

Het vervolg

Een tijdje geleden kreeg ik een nogal vage mail voor een Google-bijeenkomst. En alhoewel alle alarmbellen af gingen die me smeekten niet op de bevestigknop te drukken omdat dit ongetwijfeld foute boel was, deed ik het toch…

Voornamelijk het ontbreken van een bevestigingsmail deed mij geloven dat er geen leuk vervolg was op mijn heldhaftige klik op de blauwe link. Op mijn creditcard was nog weinig activiteit, dus of mijn bank had al ingegrepen, of de raaskallen hielden de gegevens nog achter totdat mijn achterdochtigheid was afgenomen. Om dan vervolgens toe te slaan en scheepsladingen melkpoeder in te kopen voordat mijn creditcard geblokkeerd wordt.

Wat schetst dan ook mijn verbazing op een regenachtige zomerdag in juni. De oplettende lezer ziet het al aankomen, een bevestigingsemail van Google. Gaat dit dan toch een spannend avontuur worden? Maar de achterdocht regeert nog want de email is plat en saai. Communiceert Google echt met niet sprankelende e-mails, zonder opmaak en franje?

De email die Google aan mij stuurde.
Gerben Stouten voor NEMO Kennislink

Samenvatting vage mail

Om de belangrijkste punten van de email even op een rijtje te zetten:

  • Van 21 tot 24 juli organiseert Google, samen met O’Reilly Media en Nature een bijeenkomst in het hoofdkantoor van Google: Googleplex in Mountain View.
  • Er zijn 150 wetenschappers en 100 mensen van grote bedrijven uitgenodigd – Wie? Geen idee, maar ik lijk erbij te zitten.
  • Deze bazen en bollebozen komen van alle velden van de wetenschap en van alle hoeken van de aarde.
  • Het programma is compleet blanco, een congres zonder invulling, een unconference…

Er is dus geen vooraf opgesteld programma. Het globale idee is dat de genodigden een lang weekend gaan kruis bestuiven. Als dat nogal vaag klinkt, en wat moeilijk voor te stellen is, dan zitten wij (jij, de lezer, en ik, Gerben die de mail las) in ieder geval op één golflengte.

150 Faces of Science

Ik kan je wel vertellen wat ik voor me zag. 150 Faces of Science van verschillende nationaliteiten, jonge wetenschappers die affiniteit hebben met het overbrengen van wetenschap die hun ogen uit zouden gaan kijken bij Google.

Nu was er nog de openstaande issue van de reis naar Amerika zelf. Voor de meeste onderzoekers is er geld apart gezet om congressen te bezoeken en conferenties bij te wonen. Dat geld is echter niet bedoeld voor potentiele plezierreizen en al helemaal niet om een reis van 12 uur te maken om dan aan te kloppen bij Google en dat ze geen idee hebben wat je daar doet.

Mijn verdenkingen zijn op dit moment dan ook verschoven van een onbekende, naar een bekende, die me in het ootje probeert te nemen. En het zegt veel over mijn vrienden dat ik ze in staat acht een dergelijk meesterwerkje te bekokstoven. Van mijn gezicht zal niets te lezen zijn, ik zie wel of er iemand kraakt.

Op dit moment schat ik mijn kansen ongeveer 50-50 in. 50% kans op Google, 50% kans dat ik straks een vriend minder heb. Great odds, want hoe dan ook leidt het tot een mooi verhaal.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.