Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Olympische wateren verdienen geen ereplaats

Een luchtfoto van de kust van Rio de Janeiro.
Een luchtfoto van de kust van Rio de Janeiro.
Flickr/Ryan M Bevan CC BY 2.0

Rio lijkt nog niet klaar voor de Olympische Zomerspelen. Naast kapotte leidingen, niet werkende metro’s, en twijfels over de veiligheid is er nog een probleem: de waterkwaliteit. Er zouden zelfs menselijke resten drijven in de baai waar de zeilwedstrijden plaatsvinden. Gatver. Maar zijn er niet vaker problemen met de waterkwaliteit? Bij deze een kwalitatieve duik in Olympische wateren.

Een luchtfoto van de kust van Rio de Janeiro.

Het water in Rio verdient geen ereplaats

Flickr/Ryan M Bevan CC BY 2.0

Het zeil- en zwemwater in Rio is nog geen podiumplaats waard. In de Baai van Guanabara, waar de zeilwedstrijden plaatsvinden, drijft nog steeds afval rond. Er zouden zelfs hele koelkasten uit worden gevist. Daarnaast is ook de kwaliteit van de Zee van Copacabana op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. Sommige experts adviseren de open water zwemmers om zo min mogelijk water van deze zee binnen te krijgen tijdens de wedstrijd. Anders zouden ze misschien de rest van de Olympische Spelen ziek op de wc doorbrengen.

Ander probleem: Zeilster Marit Bouwmeester is bang voor plastic zakken die onder de boot blijven hangen.

De Olympische wateren van 2008 en 2012

Er waren vaker problemen met de waterkwaliteit tijdens Olympische Zomerspelen. In 2008 was de kust van Quindao tot zes weken voor de Olympische zeilwedstrijden nog groen van algen. Meer dan 16000 mensen en honderd boten hebben meegeholpen met de grote schoonmaak. Er is een gigantische hoeveelheid verse algensmurrie verwijderd. En dat was niet goedkoop: de geschatte kosten variëren tussen de 70 en 200 miljoen euro.

Problemen met algenbloei tijdens de Zomerspelen in 2008

Ook tijdens de voorbereidingen voor de Zomerspelen in 2012 in London waren algen een zorg. Voor de open water wedstrijden en triatlon was het idyllische Lake Serpentine te midden van het Hyde Park de aangewezen plek. In de zomer leefden er helaas vaak giftige blauwalgen in het water. Om ervoor zorgen dat het voer voor deze algen, zogenaamde fosfaten, niet meer beschikbaar zouden zijn, kieperden ze meer dan 15000 liter aan chemicaliën in het meer. Ook werd er een beluchtingssysteem geplaatst om het water zuurstofrijk te maken. Best veel gedoe. Dit terwijl de meeste media vooral aandacht besteedde aan de agressieve zwanen in het meer.

En de toekomst?

Deze problemen beperken zich niet enkel tot Olympische wateren. Zelfs in Nederland kan er in de zomermaanden vaak niet worden gezwommen door blauwalgen. Goed onderzoek, geld en wilskracht zijn nodig om uiteindelijk tot duurzame oplossingen te komen. En dat blijft lastig, zeker als de mediagekte voorbij is. Zo zijn de stranden rondom Qindao elk jaar weer helemaal groen en bederven blauwalgen de laatste twee zomers weer het zwemplezier in Lake Serpentine.

Afgelopen maand was ik voor een congres in Tokio, de stad waar de Zomerspelen van 2020 gaan plaatsvinden. Wat was het schoon en ordelijk. Zelfs elk kauwgommetje werd met een krabbetje van de tegels in het metrostation verwijderd.

Nikki Dijkstra met collega’s in Japan, waar de Olympische Zomerspelen van 2020 worden gehouden

privearchief Nikki Dijkstra

Laten we met zo’n zelfde precisie en aandacht met ons water omgaan. Zodat open water zwemmers in de toekomst wel gerust water binnen kunnen krijgen. In Olympische wateren en daarbuiten. Nog een fijne sportzomer!

ReactiesReageer