26 november 2014

Naaktfoto’s

Het probleem ligt bij de ontvanger, niet bij de zender

Het is een hot onderwerp in de media: jongeren die elkaar ‘naaktfoto’s’ sturen. Journalisten vragen zich vertwijfeld af wat jongeren bezielt. Onlangs mocht ik hierop reageren bij Radio EenVandaag. Een mooie kans om het op te nemen voor deze jongeren.

Heb jij wel eens een sexy foto gezien of gekregen van iemand die je kent?

Het blijkt steeds opnieuw uit onderzoek: jongeren sturen elkaar via social media naaktfoto’s en -filmpjes van zichzelf. Overigens wordt het woord ‘naakt’ vaak slordig gebruikt en is de afgebeelde persoon lang niet altijd naakt. Ik spreek daarom liever over sexy foto’s en filmpjes. Dat zulke foto’s en filmpjes soms ongewenst verspreid worden, is helaas al bijna geen nieuws meer. De manier waarop hierover gepraat wordt, is echter verontrustend. Ik nam dan ook graag de uitnodiging aan om mee te praten over dit onderwerp bij Radio EenVandaag.

Marijke Naezer te gast bij Radio EenVandaag.
Een vandaag cc 1.0

Leuker seksleven Aan tafel zitten twee presentatoren, vaste gast Barbara Barend, twee jongeren die iets kunnen vertellen over naaktfoto’s bij hun op school, Lily, van wie een sexy filmpje op YouTube eindigde, en ik. Het is een interessant gesprek, waarin ik samen met Lily uit kan leggen dat het hartstikke leuk kan zijn om een sexy foto van jezelf naar iemand te sturen, mits dat vrijwillig gebeurt natuurlijk, bijvoorbeeld om je seksleven leuker te maken.

Belangrijk punt Ik grijp echter ook de kans om een belangrijker punt te maken, namelijk dat het probleem niet ligt bij het sturen van een sexy foto of filmpje, maar bij de ongewenste verspreiding ervan. Zowel volwassenen als jongeren noemen het ‘dom’ of zelfs ‘sletterig’ als iemand een sexy foto of filmpje van zichzelf naar iemand anders stuurt. Echter, zo’n foto of filmpje wordt over het algemeen via een privébericht gestuurd, vooral als het wat bloter materiaal betreft. Er ontstaat pas een probleem als iemand besluit om dit bericht door te sturen. We moeten dus niet degene veroordelen die een sexy foto of filmpje stuurt, maar degene die dit verspreidt.

Pro Juventude

Kwetsbaar Lily is het met me eens. Als de presentator vraagt of zij haar partner nog eens zo’n filmpje zou sturen, zegt ze dan ook volmondig ‘ja’. Barbara Barend reageert op deze moedige uitspraak dat ze die keus opmerkelijk vindt: “Als je weet hoe kwetsbaar je dan kunt zijn…” Eigenlijk zegt ze opnieuw, in bedekte termen, wat slachtoffers zo vaak te horen krijgen: dat het hun eigen schuld is als het mis gaat. Gelukkig is de tijd nog niet om en kan ik er tegenin brengen dat ik juist blij ben dat Lily zich kwetsbaar op blijft stellen en uit het leven haalt wat erin zit, ook op seksueel gebied, ook als dat risico’s met zich meebrengt. We nemen immers elke dag risico’s; dat moet wel als we leuke en belangrijke dingen willen blijven doen. Kort daarop is het tijd om te stoppen en gaat ieder weer zijn eigen weg.

Verandering Ik hoop dat ik heb bijgedragen aan een verandering in de manier waarop we praten over jongeren en ‘naaktfoto’s’. Dat slachtoffers niet lang meer hoeven te horen dat het ook ‘niet zo handig’ is om een sexy foto of filmpje te sturen. En dat er in plaats daarvan een discussie op gang komt over het ontvangen van een sexy foto of filmpje, en welke verantwoordelijkheden dat met zich meebrengt.

Luister hier het gesprek terug.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.