Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Luisteren naar jongeren

Seks en romantiek op social media

Pixabay cc0

Cassie ontmoet via Facebook een leuke jongen, die haar opbeurt na het overlijden van haar vader. Cassie wordt hopeloos verliefd en de twee krijgen een relatie. Als ze “hem” ontmoet, blijkt het echter haar beste vriendin te zijn, die haar wilde troosten en laten zien hoe een jongen met haar om zou moeten gaan. De serie Catfish op MTV vertelt hun verhaal. Het is een bekende boodschap, die vooral jongeren vaak te horen krijgen: op Internet kunnen mensen zich makkelijk anders voordoen dan ze zijn, dus pas op met wie je je inlaat.

Verkering
Het is logisch en goed dat jongeren deze boodschap krijgen. Dat vinden ze zelf ook. Aan de andere kant: wat te denken van Kyra en Mark, die elkaar via Chatlokaal ontmoetten en inmiddels al bijna een jaar verkering hebben? Ze wonen ieder in een andere hoek van Nederland, dus via school of uitgaan hadden ze elkaar nooit kunnen leren kennen. Maar toen ze elkaar tegenkwamen op Chatlokaal, was het liefde op het eerste gezicht.

Treinkaartje
In een interview vertellen Kyra en Mark me over de creatieve manieren waarop ze controleerden of de ander echt was. Kyra analyseerde bijvoorbeeld Marks profiel op Facebook en Twitter. Ze vroeg hem foto’s van zichzelf te sturen via WhatsApp, die ze controleerde met behulp van Google. En voor hun eerste date stuurde Mark een foto van zijn treinkaartje naar Kyra, als bewijs dat hij echt onderweg was.

Praten over seks
Social media zijn nu, bijna een jaar later, nog steeds belangrijk voor het stel. Zo kletsen de twee regelmatig via Skype en hebben ze een foto van elkaar in hun Twitter-profiel staan. Praten over seks vinden ze het makkelijkst via WhatsApp , omdat de ander je dan niet kan zien. Tegelijkertijd gaan ze het allerliefst “gewoon” naar elkaar toe, al kost een retourtje met de trein 35 euro.

Social media gevaar?
Er wordt veel gepraat over jongeren en social media, vooral over de mogelijke gevaren. Het interview met Kyra en Mark laat echter zien dat er veel meer is. Hoog tijd dus om jongeren zelf eens aan het woord te laten! Met mijn onderzoek wil ik beter begrijpen hoe jongeren social media gebruiken op het gebied van liefde en seksualiteit: waar is het wel of niet handig voor, welke afwegingen maken jongeren?

Homo’s
Daarbij wil ik ook kijken hoe de social media hun activiteiten beïnvloeden: wat maakt het bijvoorbeeld uit of je foto’s kunt sturen, of een webcam kunt gebruiken, en hoe gaan jongeren om met anonimiteit en privacy? Als laatste wil ik weten welke onderlinge verschillen jongeren belangrijk vinden. Als het over seks gaat, wordt bijvoorbeeld al snel een onderscheid gemaakt tussen “hetero’s” en “homo’s”. Wat zijn volgens jongeren de verschillen tussen deze groepen, en hoe laten ze zien waar ze bij horen?

Inmiddels heb ik – naast dit romantische verhaal van Kyra en Mark- al ontzettend veel mooie, enge, gekke, spannende en ontroerende verhalen gezien en gehoord. Op naar stap 2: erover schrijven!

ReactiesReageer