Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Les geven en les krijgen

Ineens zit je aan de andere kant van de tafel

Lisa Nottingham via Flickr CC BY 2.0

Als promovendus moet je snel een hoop nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen zoals het schrijven van artikelen, presenteren op internationale congressen en werken met speciale apparatuur of software. Om je hierbij te helpen, ben je als promovendus vaak aangesloten bij een zogenaamde Graduate School, waar je cursussen kunt volgen.

Hoogst haalbare
Het cursusaanbod loopt uiteen van vakken bij bestaande (master-) opleidingen om je kennis over een bepaald onderwerp te vergroten, tot allerlei taal- of computercursussen. Zo heb ik bijvoorbeeld presentatie- en schrijfcursussen gevolgd en ben ik naar Summer Schools gegaan. Het belangrijkste is dat je je als promovendus blijft ontwikkelen en al je taken goed uit kunt voeren. Na je promotietijd krijg je immers, als het goed is, je doctoraat. Dat is het hoogst haalbare diploma van de universiteit.

Spannend
Het leven van een promovendus bestaat niet alleen uit onderzoek doen en dit op allerlei leuke plekken in de wereld presenteren. We zijn vaak ook betrokken bij onderwijsactiviteiten. Dat betekent colleges geven (wat in het begin best spannend is voor zo’n grote zaal studenten), verslagen nakijken (soms best saai) en statistiekgroepjes en stages begeleiden. Of bijvoorbeeld bachelor- en masterstudenten begeleiden bij het schrijven van hun scriptie.

"Piled Higher and Deeper" by Jorge Cham www.phdcomics.com

IJverig
Nu de scriptieperiode weer ten einde komt, keert de rust terug onder de studenten. Als ik ze in de bibliotheek zie zitten, ijverig aan de studie, of flarden van een onzeker gesprek opvang op het terras, denk ik terug aan mijn scriptietijd en dat het eigenlijk nog helemaal niet zo lang geleden is. Ik heb er wel aan moeten wennen om nu ‘aan de andere kant van de tafel’ te zitten, maar vind het inmiddels heel erg leuk om te doen. Ik heb het immers zelf ook allemaal meegemaakt, en juist daarom kun je iemand er goed mee helpen. Als ik ’s ochtends een zenuwachtige student gerust stel en hij of zij weer met een glimlach vertrekt, maakt dat mijn dag ook weer goed!

ReactiesReageer