01 december 2014

Lachend de les door

Ik open de deur van het klaslokaal en loop naar binnen. De docent staat voor de klas, klaar om te beginnen met de les. Naast mij bladeren studenten wat door hun boeken. Ik realiseer me: ik ben weer even student.

¿Habla español? Ik volg in mijn vrije tijd namelijk een cursus Spaans. Niet omdat het relevant is voor mijn onderzoek, maar gewoon omdat ik het leuk vind en graag iets nieuws wil leren. Maar als ik daar zo zit tussen mijn mede-cursisten merk ik dat, na drie jaar lang aan de andere kant van de tafel te hebben gestaan, ik me vooral identificeer met de docent.

Vers van de middelbare school Meestal geef ik zelf les. Van eerstejaars studenten vers van de middelbare school, tot masterstudenten in de laatste fase van hun opleiding. Zo gaf ik de afgelopen tijd een mastervak genaamd language and brain. Tijdens deze cursus had ik het met studenten over hoe taal in de hersenen verwerkt wordt, hoe we taal begrijpen en produceren en wat er allemaal mis kan gaan met je spraak na bijvoorbeeld een beroerte.

Droge materie Als ik dan tijdens een college voor een groep studenten iets sta uit te leggen, probeer ik dat altijd met veel enthousiasme te doen, leuke voorbeelden te geven en hier en daar een filmpje te laten zien. Hoewel de cursus achteraf goed beoordeeld werd, was het plezier dat de studenten aan de cursus beleefden niet altijd van hun gezicht af te lezen tijdens de colleges. Nu is het natuurlijk ook lang niet altijd allemaal even spannend en moet er soms wat lastige, droge materie besproken worden. Als degene die voor de klas staat, weet ik echter hoe fijn het is als je studenten geïnteresseerd naar je kijken.

De ideale student Toen ik een aantal weken geleden begon met mijn cursus Spaans, wilde ik dit dan ook graag voor mijn docent doen. De ideale student zijn. Ik kom dus ook iedere week braaf naar de les, knik vriendelijk als ik begrijp wat ze zegt, en maak altijd mijn huiswerk.

Glimlach Dit is zoals ik mijn studenten graag zie, dus dan moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven. Maar als alleen ik dit doe, heeft het natuurlijk weinig zin. Dus, als je nog student bent, op school zit, of een cursus voor je werk volgt: wees dan een beetje aardig voor de docent. Glimlach vriendelijk als hij of zij wat aan het vertellen is, knik wat mee en lach om de grapjes die gemaakt worden. Dit komt de sfeer en de kwaliteit van het onderwijs ten goede. De docent zal je ook absoluut aardiger vinden en dat kan geen kwaad toch?

Potlood Vind je het moeilijk om vrolijk te doen tijdens een saaie les, dan deel ik graag nog een tip. Plaats een potlood tussen je tanden. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar hierdoor activeer je de spieren die je ook gebruikt als je lacht. Als je deze spieren activeert, en dus doet alsof je lacht, word je meteen vrolijker en vind je de grapjes van anderen grappiger. Probeer het maar. En geloof je me niet? Kijk dan vooral even dit filmpje: Gegarandeerd succes.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.