Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Informatica: computer schiet te hulp

Computers gebruiken om mensenproblemen op te lossen

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sorting_quicksort_anim.gif

Op zoek naar de route naar de Efteling? Even snel invullen op Google en in een mum van tijd heb je een wegenkaart voor je neus die de route laat zien en je vertelt hoe je precies bij het attractiepark komt. Van plan om een rondje te gaan fietsen? Pak nog snel even Buienradar erbij om te kijken of er geen regen verwacht wordt. Dit soort situaties zullen je waarschijnlijk bekend voorkomen. Computers zijn haast niet meer weg te denken in de samenleving.

Mensenproblemen
Voor de gebruiker is het allemaal erg simpel: je klikt een paar keer of typt wat in en je vindt zo het antwoord op je vraag. Maar wat er achter de schermen gebeurt, is niet zo vanzelfsprekend. Informatica is het vakgebied waarin de mogelijkheden van een computer worden onderzocht. Wanneer ik mijzelf voorstel als promovendus in de informatica, krijg ik hierop meestal de volgende reactie: Aha! Dus als ik een probleem heb met mijn computer, dan kan ik jou bellen. Dit is toch enigszins achterstevoren: als informaticus onderzoek ik hoe computers mensenproblemen kunnen oplossen, niet hoe mensen computerproblemen kunnen oplossen.

Efteling
Mijn onderzoek richt zich vooral op algoritmiek. Een algoritme is een gestructureerde, stap-voor-stap beschrijving om een oplossing te berekenen voor een probleem. Ik onderzoek welke problemen een computer kan oplossen en hoe je kunt garanderen dat dit op een snelle, degelijke en betrouwbare manier wordt gedaan. De uitdaging is om een zo snel mogelijk algoritme te vinden dat voldoet aan kwaliteitseisen. Hiervoor ben ik als informaticus dus lekker wiskundig aan het puzzelen om structuren te vinden in het probleem waardoor je een slim algoritme kan ontwerpen. En waardoor je straks niet verdwaalt onderweg naar de Efteling.

ReactiesReageer