Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Ik zie ik zie wat jij niet ziet met elektronenmicroscopie

De vloek van de farao en de geheimzinnige ziekte

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Als vier kinderen een mummie van dichtbij zien, wordt een van hen kort daarna ziek. Is het de vloek van de farao, of is er iets anders aan de hand? Daar proberen de vier achter te komen in het stripboek ‘De scarabee en de geheimzinnige ziekte’. Een aantal ingewikkelde thema’s uit het stripboek diep ik nog verder uit in vlogs. Vandaag deel 4: elektronenmicroscopie.

Lina uit het stripboek ‘De Scarabee en de geheimzinnige ziekte’ vermoedt dat Olivier besmet is met een geheimzinnige ziekte, omdat hij een scarabee heeft aangeraakt. Ze vraagt aan haar moeder of dat kan. Zij doet namelijk onderzoek naar ziektes in een laboratorium en ze ziet allerlei virussen dankzij een speciale elektronenmicroscoop. Zou er inderdaad een vreemd virus op de scarabee zitten?

Stripboek

In het stripboek en het lespakket De scarabee en de geheimzinnige ziekte
onderzoeken vier kinderen als echte wetenschappers hoe het kan dat enkelen van hen ziek worden, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien. Tijdens hun zoektocht ontdekken ze dat de wetenschap ontzettend divers is. Zo ontmoeten ze onderzoekers binnen de archeologie, psychologie, virologie en datawetenschap, en daar komt heel veel bij kijken! Eigenlijk te veel om goed in stripvorm uit te leggen. Daarom besloot ik om een aantal ingewikkelde thema’s om te zetten in vlogs. In elke vlog kies ik één onderwerp uit het stripboek uit en ga ik op bezoek bij experts die hier alles over weten. Tijdens de vlogs bombardeer ik de experts met allerlei vragen, eigenlijk een beetje zoals in Het Klokhuis! Vandaag staat het onderwerp ‘elektronenmicroscopie’ centraal en ben ik welkom in het microscopie lab van Marc Stuart.

KNAW / Eva Hilhorst via Creative Commons

Annemarie en Marc.

Annemarie Maan voor Nemo Kennislink

Elektronenmicroscopie

Elektronenmicroscopie. Het woord alleen al klinkt heel erg ingewikkeld en spannend, en dat is het eigenlijk ook! Via een elektronenmicroscoop zie je namelijk de kleinste dingen. Denk bijvoorbeeld aan virussen of menselijke cellen. Eigenlijk maakt een elektronenmicroscoop de basis van ons leven zichtbaar en begrijpen we hierdoor steeds beter hoe ons eigen lichaam werkt en reageert. Wil jij weten wat er in jouw lichaam rondzwermt als je de griep hebt en hoe je dat in beeld brengt? Bekijk dan gauw deze vlog!

Volgende maand onderzoek ik wat stress is en vraag ik psychologe Merel Molenaar om tips hoe wie hier het beste mee om kunnen gaan, dus mis het niet!

En ben je benieuwd naar mijn vorige vlogs? Je ziet ze hieronder!

ReactiesReageer