11 december 2014

I <3 Sound

Wat is jouw fijnste geluidsomgeving?

Ik houd van geluid. En ik houd van technologie, vooral als het in je broekzak past. En als deze twee samenkomen, word ik helemaal blij.

Eureka-momentje Waarschijnlijk dus ook niet zo vreemd dat ik op het idee kwam om een app te ontwikkelen die mij kan helpen bij het bestuderen van soundscapes. In alle eerlijkheid, dat eureka-momentje had ik in de kroeg, met een biertje in m’n hand. Er klonk een leuk nummer door de speakers en een vriendin van me pakte meteen haar telefoon om de muziek te Shazammen. En toen dacht ik: hoe tof zou het zijn als ik zoiets kon maken en gebruiken in mijn onderzoek?!

App Een paar maanden en flink wat brainstormsessies verder was het dan zover: we hadden een app gemaakt! Onze app heet MoSART, wat staat voor Mobile Soundscape Appraisal and Recording Technology. Met deze app kunnen medewerkers in de gehandicaptenzorg korte geluidsopnames maken en een aantal vragen over de soundscape beantwoorden, zodat wij die vervolgens kunnen analyseren. Onze app is (nog) niet beschikbaar voor het grote publiek, maar er bestaan al wel interessante soundscape-apps.

Wereldgeluidskaart Een daarvan is Sound Around You. Deze app is gemaakt door mensen van de universiteit van Salford (Manchester) en heeft als doel om een soort geluidskaart van de wereld te maken. Gebruikers (anoniem) maken een korte opname van dertig seconden en uploaden deze, samen met een beschrijving van hoe ze het geluid ervaren. Altijd al eens willen weten hoe het aan de andere kant van de wereld klinkt? Of wil je meedoen aan een wereldwijd soundscape-onderzoek? Check de site!

Sound around you cc 1.0

Paardentram Iets dichter bij huis is het project Geluid van Nederland. In dit project zijn tweeduizend geluiden uit het geluidenarchief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikbaar gemaakt, van ouderwetse paardentrams tot de Elfstedentocht van 1986. Het archief wordt aangevuld met nieuwe geluidsopnames, ingestuurd door gebruikers (jij?) om op deze manier inzicht te geven in het veranderende geluidsbeeld van Nederland.

Geluid van Nederland CC BY-SA 3.0 NL

Ik ben stiekem wel benieuwd naar de favoriete soundscapes van de andere Faces of Science en onze lezers. Welke geluidsomgeving vind jij het aller-prettigst (of vervelendst) en waarom?

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.