10 juni 2015

Hoog bezoek en heel veel geld

Op 1 juni kreeg onze onderzoeksgroep hoog bezoek, van ministers Henk Kamp en Jet Bussemaker. Zij tekenden voor 10 jaar onderzoeksgeld voor QuTech, ons nieuwe instituut. In totaal krijgen we 135 miljoen euro! Een hoop geld, en dat vond de media ook: ineens stonden we in het middelpunt van de belangstelling.


In het middelpunt van de belangstelling! Interview met Leo Kouwenhoven en mij op TV west (vanaf 4:19).

Grote concurrenten Mijn onderzoeksgroep ‘Quantum Transport’ concurreert met grote onderzoeksgroepen in Amerika, van bijvoorbeeld IBM en Google. Om echt de allerbeste te worden, is onze vakgroep uitgebreid tot een instituut met de naam QuTech, dat alleen maar meer zal groeien. Samen met de instellingen TNO, NWO, STW en FOM wordt wetenschap en technologie gecombineerd om uiteindelijk de quantumcomputer te ontwikkelen.

Professor Leo Kouwenhoven, wetenschappelijk directeur van QuTech op het NOS journaal, ik zit op de achtergrond.
Screenshot NOS door Julia Cramer cc 1.0

Nationaal Icoon In november vorig jaar werden we al uitgeroepen tot Nationaal Icoon, wat een internationaal podium, veel geld en een minister als ambassadeur betekent. In ons geval is dat minister Henk Kamp.

Modeltreintjes Op 1 juni kwamen Henk Kamp en Jet Bussemaker het miljoenencontract tekenen. Bussemaker wilde graag meer van ons onderzoek zien en bezocht onze kelder. Ze vond ons lab wel wat weg hebben van ‘modeltreintjes op zolder’. Misschien dat de quantumcomputer dan voor een feilloze dienstregeling kan zorgen!

Jet Bussemaker in ons lab.
Ernst de Groot

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.