Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoe werk je zo efficiënt mogelijk?

Pixabay CC0

Mijn goede voornemen voor 2019 is zo efficiënt mogelijk werken om tijd over te houden voor hobby’s en vrienden. Maar hoe zorg je ervoor dat dit goede voornemen niet als een snel opgebrande vuurpijl weer op aarde stort?

We kennen het allemaal wel. Na een dag werken of studeren denk je: wat heb ik nu helemaal bereikt? Zulke dagen probeer ik te voorkomen, want ik word gelukkig van productief zijn en veel bereiken in mijn dag. Alleen lukt dit lang niet altijd. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is daarom om beter en efficiënter te werken, en daarmee meer gedaan te krijgen in dezelfde tijd. Daarnaast nadert het einde van mijn promotie-onderzoek, en ik krijg het steeds drukker. Door efficiënter te werken hou ik meer tijd over voor mijn hobby’s en mijn vrienden.

Maar hoe zorg je ervoor dat je goede voornemens niet als een snel opgebrande vuurpijl weer op aarde storten?

Pixabay CC0

Voordat ik kan bedenken hoe ik efficiënter word, is het belangrijk te begrijpen waar inefficiëntie vandaan komt. Dit is voor iedereen anders. Misschien was het toch te verleidelijk om te checken wat je vrienden op Instagram hebben gepost. Moest je na het horen van een Queen liedje even opzoeken hoe Freddy Mercury nu ook alweer was overleden, en heb je vervolgens de hele geschiedenis van de band bestudeerd. Of misschien wilde je voor het studeren toch even een wasje draaien, en zag je kamer er niet zo opgeruimd uit, dus heb je dat ook maar even gedaan.

Het systeem om efficiënt te promoveren, door Marisha Manahova

Marisha Manahova privé-archief

Onduidelijke planning

Zelf ben ik vaak minder efficiënt als ik de taken voor mijn dag niet duidelijk gepland heb. Als ik dan een taak af heb, ben ik daarna vaak een tijdje niet zo productief. Zo blijf ik net even te lang op YouTube hangen en zoek ik daarna op Aliexpress nog even naar een nieuwe USB-stick. Daardoor verlies ik een groot deel van mijn tijd aan dingen die helemaal niet belangrijk zijn. Ook ben ik regelmatig te snel afgeleid door kleine dingen als het checken van e-mails, Facebook en WhatsApp-berichten.

Er zijn talloze boeken geschreven over efficiëntie en productief werken. En ik ben hier zeker geen expert in. Echter heb ik na een beetje over het onderwerp te hebben gelezen drie onderdelen gevonden waarop mijn efficiëntie sterk kan verbeteren:
Goed prioriteren en alleen tijd besteden aan de activiteiten die het meeste rendement hebben.
Beter al mijn taken plannen, zodat ik goed overzicht hou van wat ik moet doen. Zo voorkom ik dat ik dagelijks meerdere bezoekjes aan Aliexpress breng.
Verder wil ik mij beter focussen, en niet te veel multitasken.

Efficiënte werkmethoden

Nieuwjaar-doelen zijn echter een beetje als vuurwerk. We schieten er heel veel af op 1 januari, maar na even heel fel gebrand te hebben storten ze ongemerkt weer naar aarde. Daarom heb ik mijzelf een stok achter de deur gegeven. Tijdens een cursus ontmoette ik Marisha Manahova. Marisha is wetenschapper en heeft als hobby het bestuderen en toepassen van efficiënte werkmethoden. Dit jaar geeft ze hier een 4-weekse workshop over, en toen ik dit hoorde heb ik mij hier direct voor opgegeven.

Ik ben al begonnen om het systeem dat ze gebruikt in te voeren. Het nieuwe jaar zal leren hoe het gaat. Hopelijk dooft mijn voornemen niet zo snel als het vuurwerk, maar blijft het branden als een efficiënte LED-lamp. 

Wil je meer over Marisha’s efficiëntie-ideeën lezen. Dat kan, ze schrijft hier namelijk hele interessante blogs over!

ReactiesReageer