Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoe inclusief is de universiteit?

(Institutioneel) racisme, diversiteit en inclusie op de universiteit

Pixabay CC0

Hoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen? Die vragen stelden we aan alle Faces of Science.

“Tijdens mijn studie en borrels heb ik regelmatig te maken gehad met vormen van racisme. Zogenaamd onschuldige grapjes over mensen met een andere huidskleur zorgden voor veel ongemakkelijkheid,” geeft Face of Science Renushka Madarie als antwoord op de vragen die we voor deze special stelden. En ze is niet de enige. Andere Faces of Science van kleur delen haar ervaring.

Omdat Faces of Science bestaat uit veel verschillende gezichten uit alle hoeken van de wetenschap, legden we de vraag aan iedereen voor, en kregen dan ook soms totaal verschillende antwoorden.

“Het is denk ik moeilijk om specifieke voorbeelden van institutioneel racisme te zien als je zelf tot de meerderheidsgroep behoort,” zegt wiskundige Clara Stegehuis bijvoorbeeld. “Wel vind ik het heel opvallend dat de studie wiskunde weinig divers is, terwijl wiskunde juist een universele taal is die voor iedereen gelijk is. Ergens gaat er dus wel echt iets mis. Het lijkt mij dus vooral belangrijk om erachter te komen waar dit door komt, en hoe we dit tegen kunnen gaan.”

Lees hier alle verschillende verhalen over hoe inclusief (of juist niet) de universiteit is:

Begrippenlijst

Misschien denk je bij sommige begrippen: racisme en wit privilege, wat bedoelen ze daar nu precies mee? We hebben een begrippenlijst gemaakt met handige linkjes om je wat meer wegwijs te maken in dit onderwerp:

Racisme

Uitleg racisme

Artikel in The Correspondent

Discriminatie

Wat is discriminatie, uitleg van de Anne Frank stichting

Alledaags racisme

Philomena Essed is een cultureel antropologe die het boek Alledaags racisme publiceerde in 1984. De term ‘alledaags racisme’ gaat niet over extreme incidenten, maar om subtiele en ogenschijnlijk ongrijpbare interacties in het dagelijks leven. Zoals de racistische grapjes op de werkplek waar om gelachen wordt.

Institutioneel racisme

Racisme is een institutioneel en systematisch probleem dat zich uit in de structuren van de samenleving. Je vindt institutioneel racisme onder meer in instituten zoals het onderwijs en de arbeidsmarkt.

Wit privilege

Boek van Anousha Nzume Hallo witte mensen

artikel over wit privilege van Asha ten Broeke

Wokeness

Artikel van radiostation FunX over wokeness

Artikel in Trouw over wokeness

Artikel in Vrij Nederland over wokeness

Diversiteitsquota

Hierbij worden mensen uit groepen die te maken hebben met systematische uitsluiting voorrang gegeven bij toelating tot opleidingen of de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan een regeling die stelt dat de helft van alle topfuncties in handen van vrouwen moeten zijn.

White Savior complex

Engelstalig artikel in The Atlantic over het White Savior Complex

Artikel in One World over witte redders in ontwikkelingscampagnes

film Get Out van Jordan Peele waar de nadruk ligt op racisme vanuit ‘goedbedoelende’ witte, liberale/progressieve hoek.

Black lives matter

Radio-uitzending over dit onderwerp, Face of Science Aafje de Roest geeft boekentips.

Andere interessante sites en films

Withuiswerk

Documentaire Ik alleen in de klas

Met dank aan Gladys Akom Ankobrey, Sakina Loukili en Dide van Eck voor het lezen en beoordelen van alle blogs, hun scherpzinnige commentaar en het samenstellen van de begrippenlijst