28 februari 2019

Half-levende vaasjes in een wereldberoemd museum

Samen met Professor Patricia Dankers en kunstenaar Hongjie Yang heb ik een ‘half levend vaasje’ gemaakt. Hiervoor hebben we menselijke cellen laten groeien op 3D-geprinte mallen in de vorm van verschillende vaasjes. Dit project is vanaf 20 februari tentoongesteld in het wereldberoemde museum Centre Georges Pompidou in Parijs!

Het maakt deel uit van de tentoonstelling ‘La fabrique du vivant’, waar kunstenaars samen met wetenschappers interessante kunstwerken hebben gemaakt om publiek aan het denken te zetten. Waar staan we nu met alle onderzoeken? Wat kunnen wij nu al bereiken? De vorm van de vaasjes zijn eigenlijk objecten (dood materiaal) uit het dagelijkse leven en als we er cellen op kweken, wordt dit object dan een levend object?

Opstelling in het museum
Dan Jing Wu voor NEMO Kennislink

Slimme biomaterialen

De reden waarom het voor ons, als wetenschappers, interessant is om aan dit kunstproject mee te werken is omdat wij ons vakgebied ‘weefselregeneratie met behulp van slimme biomaterialen’ dan op een versimpelde wijze aan breed publiek kunnen vertalen. Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend dat je cellen op ieder type materiaal kunt laten groeien. Ongeveer 60 jaar geleden slaagden wetenschappers erin om de eerste menselijke cellijn (HeLa cellen) buiten het lichaam in het laboratorium op te kweken.

Documentaire van het gehele proces

De HeLa-cellijn is afkomstig van de Afro-Amerikaanse vrouw Henriette Lacks. Deze cellen worden nog steeds wereldwijd gebruikt voor wetenschappelijke onderzoeken en hebben bijgedragen aan de doorbraak van talloze biomedische onderzoeken (poliovaccin, IVF, kanker etc.) Maar de cellen werden gebruikt zonder haar medeweten. Dit wekt natuurlijk hele interessante ethische vraagstukken op (zoals: mag je zomaar cellen van mensen gebruiken, mogen bedrijven er uiteindelijk geld aan verdienen en op welke manier mag je ze opkweken).

Dan Jing Wu samen met Professor Patricia Dankers in Parijs bij de pré-opening van de expositie ‘La fabrique du vivant’ in het museum Centre Georges Pompidou in Parijs.

Vanwege de Franse regelgeving durfde het museum het niet aan om de echte gekweekte vaasjes in de tentoonstelling te zetten, daarom hebben we helaas replica’s in het museum gezet. Het hele proces in combinatie met het verhaal heeft veel mensen aan het denken gezet en dat is wat wij, als wetenschappers, wilden bereiken.

Dan Jing aan het werk in het lab.
Pixelie voor NEMO Kennislink

Item op Omroep Brabant over ons project

Opnames over ons project bij Studio 040

Interview bij BNR

Artikel op Nu.nl

Artikel in het Eindhovens Dagblad over ons project

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.