07 januari 2015

Goodbye 2014, Hello 2015!

Als een nieuw jaar begint, lijkt het erop dat mensen automatisch drie dingen doen: 1) terugblikken naar het afgelopen jaar, 2) vooruitblikken naar het jaar dat voor de deur staat en 3) goede voornemens aankondigen. Mijn eerste blog van 2015 staat voor jullie klaar, conform bovengenoemde 3-stappen plan.

De terugblik 2014 was míjn jaar. Het jaar van de mooiste dag van mijn leven tot nu toe. De verdediging van mijn proefschrift. Na een zeer zenuwslopende ochtend, stond ik aan het begin van de middag op het podium en discussieerde ik met de leden van de promotiecommissie over de inhoud van mijn proefschrift. Eén keer knipperen met mijn ogen en het uur was om. Met succes! Ik mag me vanaf nu doctor noemen. De verdediging werd gevolgd door een receptie en feest. Alles was perfect, een periode van ruim vier jaar werd in 2014 op spectaculaire wijze afgesloten.

Hanneke Hulst voor NEMO Kennislink

De vooruitblik Ondertussen sta ik weer met beide benen op de grond. Sterker nog: ik sta in de startblokken om een aantal nieuwe projecten te beginnen. De medisch ethische commissie heeft recentelijk twee projecten goedgekeurd en een derde project is on its way. In mijn proefschrift probeerde ik te begrijpen waardoor cognitieve stoornissen (problemen met o.a. aandacht, concentratie en geheugen) bij multiple sclerose (MS) veroorzaakt worden. Maar nu, in mijn postdoc periode, zal ik me vooral gaan richten op de behandeling van deze cognitieve problemen. De projecten die nu starten onderzoeken respectievelijk de effecten van een nieuw MS medicijn op de cognitieve functie van patiënten en de effecten van een 7-weken durende aandachtstraining die patiënten thuis op de computer volgen. We zijn buitengewoon geïnteresseerd in de effecten die deze interventies hebben op de activiteit van de hersenen en de verbondenheid van hersengebieden onderling (connectiviteit). We verwachten dat we veranderingen zullen zien in hersenactiviteit en hersenconnectiviteit die samenhangen met een verbeterde cognitieve functie.

Het goede voornemen In aanloop op mijn verdediging heb ik mijns inziens veel te weinig tijd gehad om jullie mee te laten ‘kijken’ in mijn leven als wetenschapper. Daarom heb ik mezelf voor 2015 een nieuw doel gesteld: ik ga proberen om over elk bijzonder, fantastisch, moeilijk en teleurstellend moment een blog te schrijven. Zodat jullie de echte schoonheid van het wetenschapper zijn, kunnen meebeleven. Gelukkig nieuwjaar!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.