Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Faces of Science breidt weer uit

Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschap

Faces of Science voor NEMO Kennislink

Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf nieuwe promovendi gaan verslag doen van hun dagelijks bestaan in de wetenschap, in filmpjes en blogs. Ze doen aan verschillende Nederlandse universiteiten onderzoek naar onderwerpen als kinderrechten, de invloed van overstromingen op huizenprijzen, de kunst van het zoeken in een hooiberg van data, malaria, globalisering in de oudheid en burgerverzet.

Op onze site Facesofscience.nl bloggen al meer dan veertig andere promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie, een realistisch beeld te krijgen van hoe het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

De nieuwe Faces

Saskia van der Boor (26), medische microbiologie, Radboudumc

Per jaar sterven er bijna een half miljoen mensen aan malaria en een vaccin is dringend nodig. Als arts-onderzoeker bestudeert Saskia de veiligheid en werkzaamheid van nieuwe malariavaccins bij gezonde vrijwilligers. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een parasiet genetisch te modificeren zodat deze geen ziekte meer kan veroorzaken.

Jordy Davelaar (26), sterrenkunde, Radboud Universiteit Nijmegen

Einstein’s zwaartekrachtstheorie beschrijft objecten die zo zwaar zijn dat zelfs licht er niet uit kan ontsnappen: zwarte gaten. Met zijn theoretisch onderzoek probeert Jordy beter te begrijpen hoe straling van gas rond een zwart gat wordt geproduceerd. Naast het vergelijken met observaties visualiseert hij deze modellen in virtual reality.

Elisabeth van de Grift (33), sociale wetenschappen/culturele antropologie, Technische Universiteit Delft

Duurzame energieprojecten, zoals windparken op land, stuiten in een plannings- of implementatiefase vaak op publieke of lokale weerstand. Elisabeth van de Grift onderzoekt aan de Technische Universiteit Delft de besluitvorming rondom controversiële energietechnologieën. Hierbij richt ze zich op de weinig onderzochte rol van initiatiefnemers van dit soort projecten.

Marieke Hopman (29) filosofie/sociologie/rechten, Maastricht University

Rechtsfilosoof Marieke Hopman vindt dat we beter moeten begrijpen waarom kinderrechten geschonden worden. Ze wil een nieuwe manier ontwerpen om rechten van kinderen te onderzoeken. Zij betrekt daarin niet alleen wetten van de staat, maar ook bijvoorbeeld wetten van ouders of de school. Deze methode test zij vervolgens in verschillende landen, zoals Nederland en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Erik-Jan van Kesteren (25), statistiek/sociale wetenschappen/toegepaste wiskunde, Universiteit Utrecht

In de wetenschap is data de link tussen onderzoeksvraag en antwoord. Tegenwoordig kunnen we makkelijk veel data verzamelen, maar veel data betekent ook veel zoeken. Erik-Jan bekijkt hoe je het best kunt zoeken naar de juiste informatie in een hooiberg van data, en hoe onzeker je dan over het antwoord bent.

Koen de Koning (26), ecologie/econometrie/wiskunde/computermodellen, Universiteit Twente

Wat voor invloed hebben overstromingen op huizenprijzen? Het onderzoek van Koen gaat over economie, psychologie, wiskunde en klimaatverandering. Mensen maken economische beslissingen op basis van kosten, baten en het risico dat ze lopen om iets waardevols te verliezen. Hij onderzoekt wat overstromingen en klimaatverandering voor invloed hebben op deze beslissingen in de huizenmarkt.

Lennart Kruijer (29), klassieke en mediterrane archeologie, Universiteit Leiden

Wat gebeurt er met een samenleving wanneer deze in korte tijd wordt overspoeld door objecten uit alle windstreken? In de antieke stad Samosata (modern Zuid-Turkije), zien we in de eerste eeuw voor Christus de wereld letterlijk binnentreden. Hoe werkte globalisering in de oudheid?

Claudia Quelle (27), rechtsgeleerdheid/filosofie, Tilburg University

Klik jij ook automatisch op ‘Akkoord’ als je een cookie banner tegenkomt of een app installeert? Gelukkig zijn er altijd nog een aantal verplichtingen waar bedrijven aan moeten voldoen om onze privacy en andere fundamentele rechten te waarborgen. Claudia’s onderzoek gaat over de verantwoordelijkheid van bedrijven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Marij Swinkels (28), bestuurskunde/Europese studies/politicologie, Universiteit Utrecht

Marij doet onderzoek naar politieke leiders in Europa. In haar onderzoek bekijkt ze welke ideeën leiders hebben over de economie en hoe die ideeën een rol spelen in de besluiten die zij maken gedurende een crisis. Specifiek kijkt ze hoe dit werkt bij de Europese ministers van financiën en de leiders in de Europese raad tijdens de Eurocrisis.

Karin van der Tuin (30), genetica, Leids Universitair Medisch Centrum

Karin onderzoekt de genetische achtergrond van zeldzame tumoren (o.a. schildkliertumoren bij kinderen). Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze tumoren en om personen met een hoog risico op te sporen zodat we hen beter in de gaten kunnen houden.

Dan Jing Wu (28), biomedical engineering, Technische Universiteit Eindhoven

In haar promotieonderzoek werkt Dan Jing aan de ontwikkeling van nieuwe biomaterialen met behulp van 3D print-technieken. Geprinte objecten zijn normaliter statisch en onbeweeglijk, maar weefsels zijn dynamisch en groeien mee – denk aan spier- en hartweefsel. Dynamische en responsieve biomaterialen kunnen het herstel van weefsels aansturen.

Wen Wu (26), microbiologie/CRISPR, Wageningen University & Research

Het onderzoek van Wen gaat over een immuunsysteem in bacteriën, het antivirussysteem van een bacterie. Dit systeem heet CRISPR. Ze doet onderzoek hoe zo’n immuunsysteem werkt, van de eerste tot de laatste stap, van immuniteit tot vernietigen van het virus.

De komende maanden volgen filmpjes en blogs over hun werk.

Faces of Science geeft jonge onderzoekers een gezicht

Faces of Science is een project van de KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met NEMO Kennislink. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.

ReactiesReageer