07 oktober 2014

Europa, gezondheid, hotshots

- en een beetje Global Health!

Deze week is een bijzondere week: ik mag als een Young Gasteiner aanwezig zijn bij het European Health Forum Gastein in Oostenrijk.

Tijdens deze driedaagse conferentie worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en gezondheidszorg in Europa besproken. Bijzonder is dat deze bijeenkomst gericht is op beleid en beleidsmakers. Dus lopen er veel mensen rond van ministeries (bijvoorbeeld het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), de Europese Unie en Commissie en internationale organisaties als de World Health Organization.

Hotshots uit het veld.
Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Inspirerend Naast alle hotshots worden er ook elk jaar zo’n vijfenzeventig jongeren (breed begrip, tot 35 jaar ;)) uitgenodigd om deel te nemen aan het Young Forum Gastein. Dit zijn allemaal mensen die onderzoek doen, werken voor de overheid, voor NGO’s, of op een andere manier werkzaam zijn op het gebied van gezondheid. Het is enorm inspirerend om te zien wat iedereen doet en om zoveel verhalen over de organisatie van gezondheidszorg in Europa te horen.

Overleg! Naast meedoen met de verschillende meetings en dinners, hebben de Young Gasteiners ook een taak: bloggen, tweeten, newsletters en samenvattingen schrijven.
Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Ebola Toevallig heb ik geluk, en is er dit jaar veel aandacht voor Global Health, mijn interesse en onderzoeksgebied. Zo is er een speciale sessie over de Ebola-crisis in West-Afrika georganiseerd. Deze crisis is niet onder controle en zelfs compleet aan het escaleren met vele duizenden zieken en doden als gevolg. Wat kunnen we hieraan doen vanuit Europa? Hierover spraken we tijdens de speciale ontbijtsessie met experts van onder andere de WHO, Artsen zonder Grenzen en het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (E CDC). Namens de Young Gasteiners schreef ik een blog over de uitbraak (in het Engels).

In een volgende blog zal ik meer ingaan op de Ebola-crisis en wat deze crisis betekent voor de aangedane landen. Eén van de landen is namelijk Sierra Leone, waar ik in 2009 een nationaal onderzoek heb gedaan naar mensen met een beperking.

P.S. afgelopen zaterdag verscheen er een opiniestuk in de Volkrant van een aantal Nederlandse experts. Voor wie meer wil weten, een absolute aanrader!

Joyce Browne voor Nemo Kennislink

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.