28 januari 2016

Een Nederlandse polypill trial met calcium?

Een artikel in de krant vrijdagochtend was een aangename verrassing: calcium ter voorkoming van zwangerschapsvergiftiging werkt mogelijk ook in Nederland.

In de polypill trial willen we precies dit onderzoeken, maar dan in Ghana. In deze trial gaan we kijken of calcium, gecombineerd met aspirine, foliumzuur, vitamine D en vitamine B12 het risico op een hoge bloeddruk in de zwangerschap (zwangerschapshypertensie) en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) kan verlagen. De pillen zijn momenteel in productie, en als alles goed gaat kan de proef eind dit jaar starten nadat de toestemming van de Ghanese autoriteiten binnen is. 


Meer zuivel voor zwangere vrouwen? 
Frank de Kleine

Nederland: kampioen zuiveleters

Naast het feit dat ik graag met onderzoek iets wilde bijdrage aan het verminderen van moedersterfte in landen waar dit onacceptabel hoog is hebben we ook deze polypill speciaal ontwikkeld voor Ghanese vrouwen. Ghanese (en veel andere Afrikaanse vrouwen) krijgen namelijk relatief weinig calcium binnen. Zeker in tegenstelling tot Nederland, waar we met meer dan 100 kilo zuivel per jaar tot de kampioen zuiveleters (en dus calcium) ter wereld behoren. Omdat extra calcium het beste werkt voor vrouwen die te weinig zuivel eten, verwachtten we ook minder effect in Nederland. Maar misschien hadden we het mis. De onderzoekers in Maastricht hebben een rekenmodel ontwikkeld voor Nederland, waaruit blijkt dat het mogelijk ook voor zwangere vrouwen in Nederland goed is om extra calcium te nemen om pre-eclampsie te voorkomen!

Meer calcium voorkomt pre-eclampsie tijdens de zwangerschap blijkt uit een rekenmodel van de Universiteit Maastricht 
Eduard Lefler via Flickr

Studie naar zwangerschapsvergifting


Het is behalve deze doorrekening helaas nog niet met een experiment onderzocht of calcium ook in Nederland werkt, dus met een klinische trial waarin sommige vrouwen wél en andere vrouwen géén calcium krijgen en het beloop van hun zwangerschap gevolgd wordt om te kijken of het aantal vrouwen dat zwangerschapsvergiftiging krijgt verschilt. Ook kan ik nog niet lezen wat ze precies hebben gedaan omdat deze enthousiaste persberichten zijn gebaseerd op een presentatie tijdens een Nederlands congres, maar de studie zelf nog niet gepubliceerd is.

Polypill

Maar ik merk dat mijn enthousiasme al voorzichtig begint op te borrelen: misschien moeten we toch eens kijken of de ervaringen die we in Ghana op zullen doen met de polypill kunnen ‘importeren’ naar Nederland en de trial hier ook kunnen laten plaatsvinden?  

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.