11 december 2015

Een motiverend verhaal

Tips voor mede-promovendi.

Drie belangrijke tips, waar iedere promovendus (beginnend of al vergevorderd) vast iets aan heeft.

Wetenschappelijk werk is vaak een ontmoedigende activiteit. Als onderzoeker investeer je lange uren om complexe artikelen te schrijven, terwijl je niet zeker kunt weten of iemand het uiteindelijk zal lezen. Hoewel het eigenlijke denken en onderzoeken in het algemeen belonend zijn, is het inkomen meestal lager dan dat van banen buiten de universiteit. En zonder duidelijke prestatiemaatstaven, is het gemakkelijk om aan jezelf te gaan twijfelen.

Toch wil ik een meer optimistisch — misschien zelfs motiverend — verhaal delen. Een jaar na mijn promoveren worstelde ik met de typische angsten van een wetenschapper aan het begin van zijn carrière. Op een dag kreeg ik een e-mail van een topuitgever, waarbij de redacteur mij vroeg of ik een boek zou willen schrijven. Ik was natuurlijk opgetogen, maar eerst vroeg ik hem hoe hij aan mijn publicaties kwam. Het bleek dat mijn meest recente artikel, dat ik onlangs op SSRN had geplaatst, was gepost op de Legal Theory Blog, een site die de redacteur ook leest. Ik was al bekend met deze blog, omdat het eerder één van mijn artikelen had geplaatst.

1) Onderwerp Naast een mentale oppepper voor mijn werk, zijn er uit mijn ervaringen meerdere lessen te leren. Ik wil er graag drie delen. Ten eerste: kies je onderzoeksonderwerp zorgvuldig. Dat van mij is omstreden, maar krijgt steeds meer aandacht. Het is raar genoeg om ‘edgy’ te zijn, maar niet zo raar dat ik helemaal gek lijk. Bovendien, een opkomende kwestie biedt vele mogelijkheden voor nieuwe ideeën en publicaties. Inderdaad was de redacteur in kwestie op zoek naar de eerste monografie in mijn onderzoeksdomein.

2) Zelfpromotie Mijn tweede tip: promoot jezelf. Veel wetenschappelijke vakgroepen hebben online archieven zoals SSRN, RePEc of arXiv waar onderzoekers hun artikelen kunnen publiceren. Zet ook je eigen website op, waar je jouw eigen artikelen online kunt zetten.

3) Netwerk Tot slot, netwerk. Ga naar congressen, maar deel jouw artikelen ook voorzichtig met e-mailgroepen en andere fora waar lezers misschien geïnteresseerd zijn in jouw onderwerpen. Als anderen mijn werk citeren, stuur ik altijd een korte, vriendelijke e-mail aan de auteur. De eerste keer dat mijn artikel op de Legal Theory Blog werd geplaatst, heb ik zelf ook de blogger bedankt.

Nu alleen nog het boek schrijven!

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.