01 september 2020

Deze wetenschapper kreeg meer dan honderd hersenscans!

De afgelopen drie jaar heb ik alles in mijn leven bijgehouden en gemeten: mijn lichaam, mijn geestelijke gesteldheid en mijn omgeving. Hoe verandert iemand (ik in dit geval) over de tijd, en hoe heeft dat invloed op lichaam en geest? Dat is allemaal deel van een wetenschappelijk project waarvan ik het datamiddelpunt ben.

Zo kreeg ik elke dinsdagochtend een hersen-MRI, elke maandagnacht een slaap-EEG en heb ik in totaal meer dan 200.000 vragen beantwoord over hoe ik mij voelde. In een Youtube video beschrijf ik hoe een week in mijn leven vol metingen er uit ziet.

Ik verzamelde elf uur aan data per week
Rob ter Horst voor NEMO Kennislink

Als datawetenschapper werk ik elke dag met getallen, om zo wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Ook in mijn dagelijks leven vind ik het fijn als ik dingen met feiten en getallen kan beslissen en beredeneren: bijvoorbeeld de beoordeling van het restaurant waar ik vanavond ga eten, maar ook bijvoorbeeld bij de keuze van een nieuwe baan. En, als mijn moeder weer eens zegt dat ze het getal 1411 overal tegenkomt (ze is geboren op 14 november), dan kan ik het niet laten om uit te leggen dat ze dit waarschijnlijk net zo vaak tegenkomt als bijvoorbeeld 1311, maar dat ze onbewust het getal 1411 eerder herkent. Wat ik hiermee wil zeggen is: ik ben gek van data en getallen, en ik ben super benieuwd wat we hiermee kunnen in ons dagelijks leven, maar dan wel op een wetenschappelijk correcte manier (he, mam ;-))  

Elf uur aan data per week

Drie jaar geleden begon ik daarom met wat dingen in mijn leven bij te houden, om te zien of ik bepaalde patronen kon herkennen. Ik kocht een smartwatch om mijn stappen te tellen. En, hoe gelukkig was ik elke dag? Dat moest ik ook bijhouden! Sliep ik wel diep genoeg? En zoals meer dingen in mijn leven, liep dit vrij snel uit de hand… Een half jaar nadat ik mijn eerste smartwatch kocht, kreeg ik wekelijks een hersen-MRI, nam ik een paar keer per week een poep-monster af om te meten welke bacteriën er in mijn darmen zaten en beantwoorde ik per dag 250 vragen over mijn geluk, de mensen met wie ik omging en de dingen die ik deed. Alles bij elkaar kost dit zo’n elf uur per week! Benieuwd hoe zo’n week er uit ziet? Dat beschrijf ik in onderstaande video

Al deze metingen zijn deel geworden van een serieus wetenschappelijk project waarbij ik samenwerk met vier verschillende instituten en universiteiten. Niemand heeft namelijk ooit al deze soorten data over zo’n lange tijd bij iemand bijgehouden. Hiermee willen we een aantal vragen beantwoorden, maar de belangrijkste zijn: 1) Wat is de invloed van variatie in slaappatronen op hersenstructuren en hersenactiviteit? 2) Hoe beïnvloeden je darmmicroflora je hersenen? 3) Mijn persoonlijke doel is om uit te vinden wat er anders was op de dagen dat ik gelukkiger, productiever en minder gestrest was.

De vraag is natuurlijk wel: gelden de bevindingen alleen voor mij of ook voor anderen? Dat is een vraag die ik (nog) niet kan beantwoorden. We zien dit project daarom als een manier om nieuwe wetenschappelijke hypotheses te genereren, en specifiek die hypotheses kunnen we dan in meer mensen testen.

Veel van de data moet nog geanalyseerd worden, maar zo langzaamaan komen de eerste resultaten naar boven, en in toekomstige blogs vertel ik daar meer over. Ik maak ook elke twee weken een video over mijn project en over verschillende fitnesstrackers en smartwatches, mocht je dat interessant vinden, abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.