02 juni 2014

Blog 1: Monique's missie

Monique's missie

Daar gaan we dan: de eerste blog! Deze schrijf ik op tien kilometer hoogte boven Amerika, ergens tussen Houston en San Diego. Ik was in Houston voor een congres over bewegen met games en ben nu op weg naar San Diego waar een groot internationaal congres is over hoe we mensen kunnen stimuleren meer te bewegen en gezond te eten. Maar daarover in een latere blog meer. Eerst meer over mijn onderzoek.

Zitten, zitten en nog eens zitten

Veel jongeren brengen hun dag het liefst zittend door: druk bezig met hun smartphone, social media bijhouden, video games spelen. Jongeren (tussen de 12 en 17 jaar) zitten het meest van iedereen, zo’n zes uur op een vrije dag en negen uur op een schooldag laat TNO-onderzoek zien. Ze zitten zelfs meer dan 65 plussers.

Ongelijke strijd?

De interesses van veel jongeren lijken niet meer te liggen bij bewegen en sporten. En dat terwijl bewegen super goed voor je is. Ze zijn meer geïnteresseerd in interactieve technologie. De vraag is: hoe kunnen we er voor zorgen dat ze hun smartphone even los laten? Hoe krijgen we jongeren achter de spelcomputer vandaan? Dat lijkt bijna onmogelijk want de technologie ontwikkelt zich alleen maar meer en meer en zal in de toekomst nog leuker en aantrekkelijker worden. Dit voelt misschien als een ongelijke strijd. Maar waarom gebruiken we interactieve technologie niet om jongeren meer te laten bewegen? Games hoeven niet alleen onderdeel van het probleem te zijn, misschien kunnen ze wel onderdeel van de oplossing zijn. Dat is waar ik onderzoek naar doe. Computer games gebruiken om jongeren in beweging te krijgen!

San Diego is in zicht.

Striptease

Waarom is interactieve technologie nodig om jongeren in beweging te krijgen? Het is voor mij echt geen pretje om zoals nu uren stil te zitten in het vliegtuig. Ik kan juist ontzettend genieten van een tocht van 80 km op de racefiets, eindeloos rondjes schaatsen op de Jaap Eden baan, hardlopen in het Amsterdamse Bos of Vondelpark, of aan de gewichten hangen in de sportschool in het Olympisch Stadion. Veel jongeren doe je daar geen plezier mee, maar bijna alle jongeren vinden het wel leuk om te gamen. Dus is het slim de kracht van games te gebruiken voor een goed doel, namelijk meer beweging. Het verleiden van mensen tot meer bewegen, daar geloof ik in. Kijk maar naar het volgende filmpje:

San Diego is in zicht, ik krijg een seintje dat ik mijn laptop moet afsluiten want we gaan landen. Kan ik lekker mijn benen weer strekken.

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.