Weekend van de Wetenschap

2017

Ga backstage in de wereld van wetenschap en technologie!
Samuel van Leeuwen voor Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober gaat Nederland backstage bij bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten om live wetenschap en technologie te beleven. Zij openen hun deuren om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!

Backstage bij uw organisatie? Doe mee als organisatie en toon wat mensen anders nooit zien! Zie hier wat deelname inhoudt en meld je organisatie aan.

NEMO Kennislink op bezoek bij het Weekend van de Wetenschap

Redacteurs van NEMO Kennislink gingen op bezoek bij verschillende deelnemers van het Weekend van de Wetenschap. Benieuwd naar hun verhalen? Lees hier de reportages.

Een museum met een levende collectie – Mariska van Sprundel en Daniëlle Veldhuis bij de Botanische Tuinen Utrecht.

De Nederlandse opslagzolder voor radioactief afval – Roel van der Heijden ging op een radioactieve inspectie bij COVRA in Nieuwdorp

Pulserende plasma’s en atomaire biljartballen – Esther Thole op bezoek bij onderzoeksinstituut DIFFER in Eindhoven.

‘Onze dolfijnen zijn geen gevangenen’ – Arnout Jaspers over het welzijn van zeezoogdieren bij het Dolfinarium in Harderwijk

Waarom ebola maar niet onder controle komt – Elles Lalieu in het Erasmus MC in Rotterdam.

Verfmonsters, infraroodscans en gemengde pigmenten – Marjolein Overmeer keek achter de schermen van het restauratieatelier van het Mauritshuis in Den Haag.

Energie – waar gaat dat heen? – Annemieke van Roekel bezocht de tentoonstelling in het Larense Geologisch Museum Hofland.

Waarom wij de enige mensachtigen zijn – Biologieredacteur Anne van Kessel interviewde antropoloog en onderzoeker Chris Stringer in Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Klaar voor de start – Esther Thole ging naar het Mekka van topzwemmend Nederland, InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven.

Onzichtbare beestjes in Micropia – Micropia in Amsterdam nodigde Lot Isarin uit om als één van de eersten de tentoonstelling over nematoden te bezoeken.

ESA’s satellietfabriek aan de Noordzee – Roel van der Heijden nam een kijkje in de testfaciliteiten van ESTEC in Noordwijk.

De veelzijdigheid van het archief – Marjolein Overmeer ging langs bij het Nationaal Archief in Den Haag om eens te kijken wat zij precies bewaren.

Aap leest mens – Anne van Kessel en Anna Tuenter deden mee aan een onderzoek naar lichaamstaal bij aap en mens in NEMO Science Museum in Amsterdam.

Op reis door de menselijke ontwikkeling – Het Enschedese Museum TwentseWelle is enorm verbouwd. Marloes van Amerom ging op de valreep nog even langs.

Op zoek naar de kleuren van Van Gogh – In het restauratieatelier van het Van Gogh Museum herstellen wetenschappers de oorspronkelijke kleuren. Annemieke van Roekel keek mee.

Alzheimeronderzoek in de kelder – Elles Lalieu ging op bezoek bij het Amsterdamse VUmc Alzheimercentrum.

Weekend van de Wetenschap 2017