
Zpannend Zernike ERIBA/UMCG
Onderzoekers van ERIBA en het UMCG geven je op zaterdag 1 oktober de kans om backstage te gaan in wereld van (Healthy) Ageing met activiteiten, demonstraties en lezingen. Geschikt voor alle leeftijden!
Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Op 7 en 8 oktober gaat Nederland backstage bij bedrijven, instituten, onderzoeksinstellingen, universiteiten, musea en sterrenwachten om live wetenschap en technologie te beleven. Zij openen hun deuren om bezoekers van jong tot oud de unieke kans te geven een stap te zetten in de wereld van wetenschap en technologie. Zij organiseren unieke en exclusieve activiteiten zoals proefjes, experimenten, demonstraties, open dagen, tentoonstellingen en meer. Kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn!
Backstage bij uw organisatie? Doe mee als organisatie en toon wat mensen anders nooit zien! Zie hier wat deelname inhoudt en meld je organisatie aan.
Redacteurs van NEMO Kennislink gingen op bezoek bij verschillende deelnemers van het Weekend van de Wetenschap. Benieuwd naar hun verhalen? Lees hier de reportages.
Een museum met een levende collectie – Mariska van Sprundel en Daniëlle Veldhuis bij de Botanische Tuinen Utrecht.
De Nederlandse opslagzolder voor radioactief afval – Roel van der Heijden ging op een radioactieve inspectie bij COVRA in Nieuwdorp
Pulserende plasma’s en atomaire biljartballen – Esther Thole op bezoek bij onderzoeksinstituut DIFFER in Eindhoven.
‘Onze dolfijnen zijn geen gevangenen’ – Arnout Jaspers over het welzijn van zeezoogdieren bij het Dolfinarium in Harderwijk
Waarom ebola maar niet onder controle komt – Elles Lalieu in het Erasmus MC in Rotterdam.
Verfmonsters, infraroodscans en gemengde pigmenten – Marjolein Overmeer keek achter de schermen van het restauratieatelier van het Mauritshuis in Den Haag.
Energie – waar gaat dat heen? – Annemieke van Roekel bezocht de tentoonstelling in het Larense Geologisch Museum Hofland.
Waarom wij de enige mensachtigen zijn – Biologieredacteur Anne van Kessel interviewde antropoloog en onderzoeker Chris Stringer in Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Klaar voor de start – Esther Thole ging naar het Mekka van topzwemmend Nederland, InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven.
Onzichtbare beestjes in Micropia – Micropia in Amsterdam nodigde Lot Isarin uit om als één van de eersten de tentoonstelling over nematoden te bezoeken.
ESA’s satellietfabriek aan de Noordzee – Roel van der Heijden nam een kijkje in de testfaciliteiten van ESTEC in Noordwijk.
De veelzijdigheid van het archief – Marjolein Overmeer ging langs bij het Nationaal Archief in Den Haag om eens te kijken wat zij precies bewaren.
Aap leest mens – Anne van Kessel en Anna Tuenter deden mee aan een onderzoek naar lichaamstaal bij aap en mens in NEMO Science Museum in Amsterdam.
Op reis door de menselijke ontwikkeling – Het Enschedese Museum TwentseWelle is enorm verbouwd. Marloes van Amerom ging op de valreep nog even langs.
Op zoek naar de kleuren van Van Gogh – In het restauratieatelier van het Van Gogh Museum herstellen wetenschappers de oorspronkelijke kleuren. Annemieke van Roekel keek mee.
Alzheimeronderzoek in de kelder – Elles Lalieu ging op bezoek bij het Amsterdamse VUmc Alzheimercentrum.
Onderzoekers van ERIBA en het UMCG geven je op zaterdag 1 oktober de kans om backstage te gaan in wereld van (Healthy) Ageing met activiteiten, demonstraties en lezingen. Geschikt voor alle leeftijden!
Christaan Ruppert schreef zijn proefschrift over de onderhandelingen over Joodse oorlogstegoeden. Een middag met lezingen en een gesprek over die onderhandelingen met destijds met betrokkenen.
Fan van chocolade? Ga backstage bij giganten van de Zaanse cacao-industrie! Zo kun je op bezoek in de chocoladefabriek van De Eurorij. Ontdek hoe de productie van chocolade in zijn werk gaat.
Tijdens dit Nachtcolle verkennen we met Darwin als gids het ondergrondse leven van planten en speculeren wij over de (on)mogelijkheid van plantaardige intelligentie.
Benieuwd op welke manier verf de wereld om ons heen beschermt en verfraait? Hoe verf wordt gemaakt en aangebracht? En hoe divers en innovatief de wereld van verf en coatings is? Ga dan backstage bij PPG in Amsterdam!
Muziek is overal, ook in de wetenschap. Laat je door wetenschappers meenemen op een oorstrelende expeditie en krijg antwoord op verschillende vragen.
Muziek is overal om ons heen, ook in wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de Nacht van de Wetenschap op vrijdag 6 oktober nemen wetenschappers je mee op een spannende, oorstrelende expeditie en krijg je antwoord op verschillende vragen.
Luid het Weekend van de Wetenschap op de vrijdagavond met een sterrenkijkavond! De medewerkers van Curiosityworld informeren je over de sterrenhemel en hemelverschijnselen.
Fan van chocolade? Ga backstage bij giganten van de Zaanse cacao-industrie! Zo kun je op bezoek bij Olam Cocoa. Ontdek hoe de productie van chocolade in zijn werk gaat.
Tilburgse hoogleraren geven op het Centraal Station in Tilburg een korte lezing over onze veranderende maatschappij. Waarom hebben steeds meer mensen een burn-out? Hebben we meer haast? Wonen we steeds verder van ons werk? Moeten we niet onthaasten?
Wageningen University & Research organiseert donderdag 5 en vrijdag 6 oktober in middag & avond een Film- en Kunstfestival over synthetische biologie: de wetenschappelijke aanpak waarmee via de computer biologische systemen ontworpen kunnen worden.
Tijdens de IFIKZ Cacaomaand kun je backstage bij giganten van de Zaanse cacao-industrie. Ga backstage bij het Applicatie laboratorium van Cargill Cacao en Chocolade in Wormer.
Ben jij net zo slim of zelfs slimmer dan een muis? Ren door verschillende poortjes en zoek uit welke de juiste is. Ervaar hoe het is om een muis te zijn.
Hoe ontstaan bosbranden? In deze workshop mag je testbrandjes maken om te onderzoeken welke soorten blad goed branden.
Zoek in een virtuele supermarkt, onder leiding van een coach lekker, goedkoop en gezond eten en drinken.
Een gezondheidslaboratorium waar je in een parcours je flexibiliteit, balans, kracht & hartslag kunt testen. Hoeveel lijk jij op je ouders, broertjes, zusjes, vriendjes of vriendinnetjes. Test hoe fit jij bent.
Ga kijken bij de bijzondere aerodynamische ligfietsen waarmee studenten snelheidsrecords op topniveau breken
Ga de debatvloer op en argumenteer over uiteenlopende onderwerpen. Ben jij in voor discussie en uitwisseling van meningen? Kom dan naar dit levend Kieskompas.
Hoe denken inheemse Amerikanen zoals indianen over de natuur en spiritualiteit? In video’s laten wetenschappers je zien wat je van hun ideeën kunt leren, bijvoorbeeld in het nadenken over klimaatverandering.
Een rechter, verdachte, advocaten en officier van justitie spelen een spannende strafzaak na. Jij mag voor deze keer meebeslissen over de straf.
Wist je dat de VU een eigen sterrenkoepel heeft? En dat je er overdag ook hele coole dingen kan zien? Zonnevlekken bijvoorbeeld. Kijk door de telescoop en word sterrenkundige.
Leer alles over het werk van archeologen. Graaf mee naar een Romeins huis, bekijk dierenbotten, leer aardewerk plakken en zie hoe 3D-reconstructies worden gemaakt.
TkkrLab geeft demonstraties en uitleg over open source projecten van hun members. Er zijn doorlopend workshop Arduino te volgen, alsook solderen en programmeren.
Tijdens de Saxion Technology Day maak je door technologische experimenten, proefjes en demonstraties kennis met Living Technology en innovatie.
Neem een kijkje achter de schermen van Chocolatemakers ambachtelijke chocoladefabriek! Hier doen zij alles zelf, van boon tot reep. En zo duurzaam mogelijk. Tijdens de rondleiding kun je zien, ruiken en proeven hoe echte chocolade gemaakt wordt.
Hoe worden autobanden gemaakt? Met machines! En die machines zijn tegenwoordig behoorlijk high tech. VMI Group ontwikkelt en maakt zulke bijzondere machines. Hoe dat gebeurt kun je van dichtbij bekijken tijdens de fabriekstour.
Alles is eigenlijk techniek. Bij BITT maak je kennis met de mogelijkheden en de technische kant achter huishoudelijke producten, maar ook met robots, Meccano, virtual én augmented reality.
Ook als niet-wetenschapper kun je soms een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Niet als proefpersoon, maar juist als iemand die data verzamelt. Leer in deze lezing alles over Citizen Science, ofwel burgerwetenschap.
Ken jij een held? Wie is jouw grote voorbeeld? Ook de wetenschap kent zo zijn helden van vandaag en morgen. Benieuwd? Koers dan op de zaterdag van het Weekend van de Wetenschap naar het Amsterdam Science Park voor de jaarlijkse Open Dag.
Zit je op het vmbo, havo of vwo en heb je scheikunde in je profiel, sectordeel of als vrij keuzevak, kom dan samen met je ouder(s)/verzorger(s) naar de Lab Experience Day bij Wetsus op 7 oktober!