Zijn er echt geen manieren om veilig te stemmen met een stemcomputer?

"Met potlood en papier stemmen is betrouwbaar en het is vrijwel onmogelijk om op die manier op grote schaal de verkiezingen te manipuleren", zegt Aiko Pras van de Universiteit Twente. "Toch denk ik dat het mogelijk is om een methode te bedenken waarbij je veilig en betrouwbaar stemt met behulp van computers."

“Ik wil graag een discussie starten waarbij de creativiteit van deskundigen en de lezers van NEMO Kennislink wordt gebruikt om een nieuwe manier van elektronisch stemmen te ontwikkelen,” vertelt computerdeskundige Aiko Pras. “Het heeft namelijk veel voordelen als we wel met computers kunnen stemmen, zo zijn stemmen dan sneller geteld en wordt stemmen op afstand mogelijk.” Pras hoopt dat de resultaten van deze discussie gebruikt worden zodat een dergelijk systeem werkelijk gebouwd gaat worden.

Pras noemt als voorbeeld een hybride systeem. “Wanneer je stemt, druk je op de knop van een stemmachine”, legt hij uit. “Vervolgens wordt een papiertje geprint, dat achter glas zit. Je kijkt of de stem klopt en na goedkeuring valt het papiertje in een verzegelde bak. Op deze manier heb je zowel een fysieke als een digitale stem. Je kunt dan een steekproef houden, stemmen hertellen indien nodig. Op deze manier is manipulatie vrijwel niet mogelijk.”

Doe mee aan de discussie

Hoe zouden we het best kunnen stemmen volgens jou?