Biodiversiteit Waddenzee nam toe
Dit jaar is het jaar van de biodiversiteit. Wat dat betreft doen de westelijke wadden het goed. Sinds 1970 komen er 40% meer soorten voor op de zeebodem. En hoe dat komt…
Het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek is het nationale oceanografische instituut van Nederland. Het NIOZ maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het NIOZ is gevestigd op Texel en ligt op de grens Noordzee en Waddenzee; twee belangrijke onderzoeksgebieden.
De missie van het NIOZ is het verkrijgen en communiceren van wetenschappelijke kennis van zeeën en oceanen voor een goed begrip en een duurzame toekomst van onze planeet. Tevens ondersteunt het instituut onderzoek en onderwijs in de mariene wetenschappen in Nederland en in Europa.
Dit jaar is het jaar van de biodiversiteit. Wat dat betreft doen de westelijke wadden het goed. Sinds 1970 komen er 40% meer soorten voor op de zeebodem. En hoe dat komt…
Bacterie en waterplant kunnen het goed met elkaar vinden, bijvoorbeeld in de levende kroosvaren die samenleeft met cyanobacteriën. Sporen van deze samenwerking zijn al zeker 49 miljoen jaar oud!
De Nederlandse kustwateren warmden snel op in de afgelopen 25 jaar. Met 1,5°C! Niet de opwarming van de aarde, maar vooral meer zonneschijn en westenwind zorgden hiervoor.
Wat is makkelijker: trekken door de Sahara woestijn of door een begroeide Sahara? De oermens ging voor de laatste optie.
Kalkalgen blijken mee te helpen in het ontstaan van ijstijden. Dit concluderen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. In koude perioden vergroten kalkalgen de opslagcapaciteit van kooldioxide in de oceanen...
Zodra het voedsel voor plaagalgen opraakt, slaan virussen toe en eindigt de algenbloei abrupt. Dat blijkt uit een drie jaar durend internationaal onderzoek onder leiding van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Deze kennis biedt perspectieven om in de toekomst algenplage...