Rivierdelta op Mars
Een foto van de Mars Global Surveyor bewijst dat op onze rode buurplaneet langdurig rivieren hebben gestroomd.
Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine publiceert ruim zeventig jaar maandelijks over ontwikkelingen in wetenschap en techniek. Met auteurs uit de wereld van universiteiten, instituten en bedrijven schrijven we in Natuurwetenschap & Techniek over ontwikkelingen in hun vakgebied, niet voor collega-wetenschappers en onderzoekers, maar voor een breed publiek.
Een foto van de Mars Global Surveyor bewijst dat op onze rode buurplaneet langdurig rivieren hebben gestroomd.
Halverwege dit jaar valt het besluit waar de nieuwe internationale kernfusietestreactor ITER wordt gebouwd. Een extra steun in de rug komt van de VS en China. Beide landen besloten afgelopen januari ieder voor tien procent te willen bijdragen aan de bouwkosten. Hiermee lijkt een einde gekomen ...
“Snaartheorie is een religie”, zegt Nobelprijswinnaar natuurkunde Martinus Veltman. Theoretisch fysicus Robbert Dijkgraaf vindt snaartheorie echter onvermijdelijk volgend uit de historische ontwikkeling van de theoretische natuurkunde. “Ik voel dat het wiskundig bouwwerk van snaartheorie te de...
Met de elektronenmicroscoop laten natuurkundigen gaatjes in silicium dichtgroeien tot ze een nanozeef met een diameter van een nanometer hebben.
Hawaii bestaat bij de gratie van een Hot Spot, een kleine, maar zeer hete plek in de aardmantel die een hoop spectaculair vulkanisme oplevert – én een hele reeks eilanden. De Hawaiiaanse Hot Spot blijkt niet zo stabiel als altijd werd gedacht: hij wandelde ooit met 44 millimeter per jaar...
Met de eerste melding van een met het westnijlvirus besmette patiënt begint in de VS een nieuw seizoen waarin muggenbeten schrik aanjagen.
Cambridge, Massachusetts (VS) – De man is met uitsterven bedreigd, dachten wetenschappers jarenlang. Een team van de Cambridge University heeft ontdekt dat hét mannelijke kenmerk bij uitstek, het Y-chromosoom, zichzelf van de ondergang redt dankzij vouwkunsten.
Een toekomst met zichzelf in elkaar knutselende en -vermenigvuldigende nanorobotjes die de wereld veroveren, neemt niemand meer serieus. Maar dat zelfassemblage een belangrijke rol gaat spelen in de toekomstige massaproductie van nanomaterialen, nanogeneesmiddelen en nano-elektronica, is zeker...
Amerikaanse en Duitse wetenschappers onderzoeken met de vrije-elektronenlaser van het FOM-instituut Rijnhuizen hoe watermoleculen een proton omhullen.
Een recent gevonden schedel van de Javaanse Homo erectus vormt een extra handvat bij theorieën over de verspreiding van de voorouders van de moderne mens.
Twee chemici hebben waterproof zonnebrandolie op de markt gebracht op basis van sojaolie. Wat doe je met zeshonderd zwembaden aan overbodige sojaolie? Smeren maar! Chemici Joe Laszlo en Dave Compton, verbonden aan het National Center for Agicultural Utilization Research, ontwikkelden een zonne...
Cisplatina, het meest verkochte en meest eenvoudige geneesmiddel tegen kanker, bindt bijzonder kieskeurig aan DNA. Uit recent onderzoek blijkt hoe het zeer subtiel DNA-ketens verstoort. Gezonde cellen kunnen zich daar nog overheen zetten, maar een tumor-cel verliest veelal het vermogen tot del...
Elk voorjaar werpen miljoenen zeehonden hun jongen op het pakijs van het hoge noorden. Ondanks extreem lage temperaturen, onberekenbaar ijs en hongerige ijsberen lukt het de zeehonden om zich voort te planten. Recent onderzoek heeft inzicht ge-geven in welke strategieën de dieren gebruiken om ...
Een hele klus is het, om de oregano tussen al die kruidenpotjes te vinden. Het zou een stuk gemakkelijker zijn als het oreganopotje een rood deksel had. Eén ding is zeker: zoeken is niet eenvoudig, en zoeken naar een theorie die alle waarnemingen verklaart al helemaal niet.
Hersenwerk 2002, een decennium lang extra aandacht voor de hersenen, is afgelopen. Wat hebben deze tien jaar opgeleverd, hoezeer zijn we anders tegen de hersenen gaan aankijken en welke rol moet het hersenonderzoek in de toekomst spelen?
Een zwart gat dat met 400.000 kilometer per uur door het heelal scheurt, vormt de ontbrekende schakel tussen zwarte gaten en supernova’s.
Een ozonmeetinstrument van Nederlands/Finse makelij meet vanaf 2004 de conditie van de ozonlaag en de hoeveelheid vervuiling in de atmosfeer.
Een Amerikaanse post-doc loste een van de moeilijkste wiskundige problemen op: een elliptische curve discrete logaritme.
De Leidse getaltheoreticus Hendrik Lenstra heeft de wiskundige structuur achter Eschers bekende litho ‘Prentententoonstelling’ ontrafeld. Op de tekening staat een jongeman in een galerij naar een prent te kijken waarop de galerij zelf staat afgebeeld. Het midden van de prent heeft...
Onderzoekers van de faculteit Scheikunde van de Universiteit Utrecht en van het Universitair Medisch Centrum Utrecht bepaalden de structuur van een eiwit dat belangrijk is voor de aanhechting van bloedplaatjes aan een beschadigde vaatwand.
Waterstofatomen van een watermolecuul gaan af en toe spontaan zo hard trillen dat het molecuul uit elkaar valt. Dat ontdekten natuurkundigen van het instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam. De onderzoekers zijn verbonden aan de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Mat...
Clermont-Ferrand (F) – Het spektakelmuseum Vulcania is van bij de opening een knallend succes. Jong en oud wagen zich in een kunstmatige krater en vergapen zich urenlang aan uitbarstende vulkanen, stomende geisers en kolkende lavastromen.
Koudbloedige vissen uit de ijskoude Russische wateren bevatten antivrieseiwitten in hun aderen om te voorkomen dat ze doodvriezen. Onderzoekers isoleerden deze eiwitten voor het bewaren van sperma en organen.
Los Alamos, New Mexico (VS) – Het zou het einde betekenen van één van de grootste milieu-problemen van deze tijd, maar is het werkelijk mogelijk de groeiende concentratie CO2 in de atmosfeer terug te dringen?
Naltrexon, een geneesmiddel tegen heroïne- en alcoholverslaving, kan de werking van aidsmedicijnen versterken.
Genetische aanleg bepaalt volgens onderzoekster Daniëlle Posthuma verschillen in intelligentiequotiënt.
Met twee nieuwe detectoren aan boord van satellieten heeft NASA de dichtheid van bliksemontladingen over de hele wereld in kaart gebracht.
Insecten worden pas echt mooi als je ze van heel dichtbij bekijkt. Macrofotografie toont ons de kleurrijke en gedetaileerde wereld van deze kleine diertjes. Het vinden van de juiste camera-instellingen is een continue afweging van meerdere factoren. Maar een vlinder wacht niet.
Precies honderd jaar geleden nam een Nederlander de allereerste Nobelprijs voor scheikunde in ontvangst. Jacobus Henricus van ’t Hoff kreeg de onderscheiding voor zijn wetten van chemisch evenwicht en osmotische druk. Veel bekender is hij als de grondlegger van de stereochemie – en als de slon...
Vogelmoeders stoppen hormonen in hun eieren. Bij kippen in het lab kon worden aangetoond dat ze dit doen om de competitiecapaciteiten van hun kroost te verhogen. Recent Gronings onderzoek aan kokmeeuwen op het Wad bewijst dat dit ook in de vrije natuur gebeurt.