Flitst je leven voorbij als je sterft?
Hersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?
Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek.
Hersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?
Vorig jaar vroegen we lezers een brief te schrijven namens een zelfgekozen stuk natuur. In aanloop naar Thinking Planet publiceren we de winnende brief en een brief geschreven door kunstmatige intelligentie.
Wat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
Volgens Elon Musk is taal over vijf tot tien jaar overbodig. Met zijn bedrijf Neuralink werkt Musk aan een systeem waarmee je gedachten direct kunt delen. Maar hoe realistisch is dit? En moeten we dit willen?
Na twee jaar corona is griep weer helemaal terug van weggeweest. Heel wat mannen liggen weer te snotteren en klagen op de bank. Vaak wordt hier lacherig over gedaan door het andere geslacht, maar is dat terecht?
Waar komen we vandaan en zijn we alleen in het heelal? Het zijn de misschien wel grootste vragen in de wetenschap, maar ze stellen is een stuk gemakkelijker dan ze beantwoorden. Binnen het thema ‘Oorsprong van Leven’ benaderen we de vragen en het onderzoek vanuit drie verhaallijnen...
Grote veldslagen laten zien dat logistiek het verschil kan maken. Zien we dat ook in Oekraïne? We spraken twee experts van de Nederlandse Defensie Academie.
Het leven op aarde verandert continu. Niet alleen doordat diersoorten en andere levende wezens uitsterven, maar ook doordat soorten zich aanpassen en veranderen. Evolutie heet dat. Hoe ontstaan die veranderingen nou precies en hoe gaat evolutie in zijn werk?
Om anders te denken over de wereld hebben we volgens de filosoof Bruno Latour wetenschappers, kunstenaars en activisten nodig.
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit kunnen zien? En waarom hebben we nog niets gevonden?
Is het de angst om helemaal alleen te zijn in het universum? Het lijkt wel of we wíllen geloven dat er buitenaardse levensvormen zijn, of het nu gaat om aliens die in vliegende schotels door onze dampkring schieten, om bacteriën op onze buurplaneten of om radiosignalen van een verre beschaving...
Weet jij wat levend is, wat levenloos is en wat sporen van leven bevat? Test je kennis hier!
Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
Van zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
Het hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Een oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bij militairen.
Digitale data zitten in de kieren van de maatschappij en dat is zowel een vloek als een zegen. Wat heb ik zélf geleerd tijdens het werken aan het thema ‘Je data en jij’?
De manier waarop kinderen taal leren, wordt vaak beschreven als een wonder. Maar volgens taalkundige Sybren Spit is er niets magisch aan. Voor zijn promotieonderzoek liet hij kleuters een niet-bestaande taal leren. En dat ging eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk.
In de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne komen regelmatig allerlei wetenschappelijke termen voor. NEMO Kennislink zocht uit wat deze betekenen.
Hoe kunnen we bezoekers van het ArenA-gebied stimuleren duurzaam te reizen? Het project ‘Wat mensen beweegt’ gaat dit onderzoeken. Hoofdredacteur Leon Heuts licht toe.
Europa wil af van het Russische gas. Maar op korte termijn overschakelen naar een volledig andere energiebron lijkt niet mogelijk. Wat zijn de opties?
De grote mythe die boven elke vluchtelingencrisis hangt, is dat de oorlog tijdelijk is, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Wat als mensen uit Oekraïne over drie jaar niet meer terug kunnen of willen?
Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn de EU en de NAVO steeds verder naar het oosten uitgebreid. Waarom zit dit de Russen zo dwars? Wat had het Westen kunnen doen om deze oorlog te voorkomen?
Sinds de onthullingen bij The Voice kwamen nog veel meer gevallen van seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer aan het licht. Waarom is dit zo moeilijk te doorbreken? Twee deskundigen geven antwoord.
De één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
De afgelopen week heeft duidelijk gemaakt dat Poetin gelooft in zijn eigen visie op de geschiedenis. Wat is Poetins historische visie, wat klopt er wel en niet van, en waarom zit dit hem zo diep dat het in zijn ogen een oorlog rechtvaardigt?
Met behulp van chemische analyses weten forensisch onderzoekers steeds meer informatie uit de kleinste sporen te halen. Maar er blijven vragen onbeantwoord, die onderzoekers graag zouden oplossen.
In Maastricht ontwikkelen wetenschappers technologie voor de volgende generatie zwaartekrachtgolfdetectors. Ze werken aan een gevoelige microfoon die het uiterst subtiele ‘klotsen’ van het universum vastlegt.
De eerste planten ontwaken al uit hun winterslaap, ziet promovendus Nienke Beets. Voor haar stoepplantjesonderzoek speurt ze naar de eerste bloeiende bloemen van het jaar – gewoon in de stad.
Kinderen die op de kinderdagopvang Nederlands én Engels horen, worden beter in Engels. Bovendien heeft het Engels geen nadelig effect op hun Nederlandse taalontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA. De minister wil de meertalige opvang daarom wettelijk mogelijk maken.