Schering, geen inslag
Met een sterke verrekijker of kleine telescoop was op 18 maart iets spectaculairs te zien: 2004 FH, een huizengrote steen die rakelings langs de aarde scheerde.
Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek.
Met een sterke verrekijker of kleine telescoop was op 18 maart iets spectaculairs te zien: 2004 FH, een huizengrote steen die rakelings langs de aarde scheerde.
Een onderzoek van de nachthemel, uitgevoerd aan het Mount Palomar Observatorium in Californië, heeft een broertje van Pluto opgespoord. De ijsmassa is bijna even zwaar als Pluto. Maar is het de tiende planeet of niet?
Groter is beter, tenminste als je een telescoop ontwerpt. Hoe groter het oppervlak, hoe meer licht het opvangt en hoe scherper de beelden die de telescoop produceert. De allergrootste telescopen kun je alleen in de ruimte bouwen – maar waar?
Jonathan Tilly en zijn collega’s van Harvard Medical School hebben ontdekt dat eicellen bij volwassen vrouwtjesmuizen telkens opnieuw aangemaakt worden uit stamcellen en dus niet vanaf de geboorte al klaar liggen.
Het is zover: de eerste niet te kraken beveiliging is op de markt. Kwantum-encryptie is gegarandeerd veilig: elke poging tot afluisteren is meteen zichtbaar voor zender en ontvanger. Zo weten ze zeker dat niemand de sleutel tot de code in handen kan krijgen.
In veel topsporten worden tests gebruikt om het gebruik van verboden middelen op te sporen. Deze tests zijn over het algemeen niet waterdicht. Wat is de kans dat iemand die positief test ook daadwerkelijk doping heeft gebruikt? Deze vraag wordt beantwoord met de zogenaamde formule van Bayes. M...
“Drijfnat,” dat was Meridiani Planum ooit. NASA’s Opportunity-robot rijdt er nu een maand rond, en alle metingen wijzen erop: deze rotsen hebben vloeibaar water gekend, misschien zijn ze er zelfs in afgezet.
De laatste Progressmissie naar het ISS had een wel héél ongelukkige passagier aan boord. De arme kerel zal een jaar lang aan de buitenkant van de Zvezda-module hangen om het effect van straling op het menselijk lichaam te bepalen.
Het Britse laboratorium van elektronicagigant Sharp in Oxford ontwikkelde een nieuwe productiemethode voor blauwe laserdiodes, waardoor de kostprijs van zo’n laser een factor duizend kan dalen. Dit zou een doorbraak betekenen in de ontwikkeling van betaalbare apparatuur voor het afspelen...
Samenwerking tussen twee gespecialiseerde telescopen heeft bevestigd wat astronomen al langer dachten: grote zwarte gaten kunnen sterren door getijdekrachten uit elkaar rukken.
Met een atoomklok zit je geramd: ze zitten er maar één seconde naast per 30 miljoen jaar. Zulke exacte tijdsmetingen zijn van enorm belang voor de wetenschap. Alex Kuzmich, natuurkundige van het Georgia Institute of Technology, denkt dat hij atoomklokken door kwantumverstrengeling nog eens dui...
De grootste diamant die we kennen staat op 50 lichtjaar afstand. Astronomen hebben ontdekt dat de koolstof-kern van een witte dwerg-ster is uitgekristalliseerd tot een reusachtige diamant.
Astrofysici van Durham University hebben aanwijzingen dat het heelal niet zo donker is als metingen aan de kosmische achtergrondstraling lijken te zeggen. Volgens de onderzoekers is die straling verstoord door sterrenstelsels in het vroege heelal.
Amerikaanse en Europese wetenschappers hebben aan de hand van metingen met een NASA vliegtuig boven het Noordpoolgebied voor het eerst chloorperoxide waargenomen. Deze verbinding heeft volgens de theorie een belangrijke rol bij het vernietigen van de stratosferische ozonlaag.
In het oude Mesopotamië werd voor het eerst de ‘stelling van Pythagoras’ opgeschreven. Moderne wiskundigen moeten nu (Iraakse?) terroristen de pas afsnijden met de verre nazaten van die eerste wiskunde.
In april vertrekt de Nederlandse astronaut André Kuipers naar het internationale ruimtestation ISS. Eén van de experimenten in Kuipers’ DELTA missie is het door twee eerstejaars studenten ontworpen BugNRG.
Russische wetenschappers bij het Flerov laboratorium van het Joint Institute for Nuclear Research in Dubna (Rusland) zijn er in geslaagd element 115 te maken. In hun deeltjesversneller beschoten ze americium-243 atomen met een bundel van calcium-48 ionen met precies de juiste energie. Dat leid...
Gammaflitsen zijn de meest energieke explosies in het heelal en zenden ontzaglijke hoeveelheden gamma- en röntgenstraling uit. De Britse astronoom Simon Vaughan zag als eerste de reflectie van die röntgenstraling in stof uit onze eigen melkweg.
Philips produceert flexibele kunststoffen beeldschermen – ‘elektronisch papier’ – met een eerste prototype productielijn in Eindhoven. De technologie is gebaseerd op die van het Amerikaanse E-ink en Philips’ eigen expertise op het gebied van polymere elektronica.
Amerikaanse onderzoekers rapporteren een succesvolle nieuwe aanpak voor het herstel van beschadigde zenuwen. Ze gebruiken zichzelf assemblerende moleculen die een gel vormen en zenuwgroei stimuleren. Herstel van dwarslaesies ligt volgens hen in het verschiet. De resultaten zijn inmiddels on-li...
Natuurkundige Deborah Jin van de universiteit van Colorado heeft het voor elkaar. Onder dwang wist zij normaal asociale natriumatomen tot groepsgedrag te dwingen. Ze vormde zo het eerste Fermicondensaat ter wereld. Haar onderzoek kan misschien helpen bij het ontwerpen van bij kamertemperatuur ...
Op zondag 25 januari landde de tweede Mars rover, Opportunity, op de Rode Planeet. Net als zijn tweelingbroer Spirit gaat de robotverkenner de Marsbodem onderzoeken. Maar de boordapparatuur kan meer: prachtige foto’s maken bijvoorbeeld!
Recentelijk zijn er beelden van Mars vrijgekomen die zijn gemaakt met de High Resolution Stereo Camera (HRSC). De omgeving die op de beelden staat is bekend als Valles Marineris. De Europese Mars Express maakte deze afbeelding van 275 km hoogte.
Als NASA’s Marssonde Spirit zo stil blijft, staat het bodemonderzoek op Mars op losse schroeven. NASA’s experts hopen dat ze Spirit weer aan de praat kunnen krijgen voor de tweelingsonde Opportunity zondag landt.
Stromende vloeistoffen kunnen zich eigenaardig gedragen. Vooral als ze zich niet aan de wetten van Newton houden treden spectaculaire effecten op.
Met alle prachtige beelden van NASA’s Spirit-robot en de stilte van Beagle 2 zou je bijna vergeten dat er nog meer gebeurt op Mars. Boven Mars eigenlijk, want daar is de Europese satelliet Mars Express begonnen het Mars-landschap in kaart te brengen.
Een geplande onderhoudsbeurt van de Hubble-telescoop gaat niet door. NASA heeft, onder andere door de ambitieuze plannen voor een bezoek aan Mars, geen geld om de telescoop een laatste keer te bezoeken.
Cellulaire automaten klinken misschien als iets heel ingewikkelds. Maar ze geven juist een verbluffend makkelijk te begrijpen wiskundig model voor bijvoorbeeld filevorming. Vrijdag 25 september voert Ionica Smeets haar eigen levensgrote cellulaire automaat uit tijdens het Discovery Festival in...
Ambitieuze plannen van de Amerikaanse president Bush: uiterlijk in 2020 wil hij mannen op de maan zien lopen, gevolgd door een permanente basis. Dat allemaal als generale repetitie voor een bezoek aan en basis op onze buurplaneet Mars
Als je piano speelt en je middelvinger gaat neer om een toets te raken, dan gaat je ringvinger automatisch mee naar beneden. Om dit te voorkomen (je zou immers vals gaan spelen) houdt je je ringvinger op een krampachtige wijze hoog. Het tegelijkertijd mee naar beneden gaan gebeurt door de dwar...