Rekenen zonder weglaten
In de Monte Carlo-methode gooi je bij elke rekenstap een deel van je gegevens weg. Prof. dr. Daan Frenkel (AMOLF) bedacht een methode om die ‘nutteloze’ data toch nuttig te gebruiken.
Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek.
In de Monte Carlo-methode gooi je bij elke rekenstap een deel van je gegevens weg. Prof. dr. Daan Frenkel (AMOLF) bedacht een methode om die ‘nutteloze’ data toch nuttig te gebruiken.
De ruimtesonde Huygens koppelt los van zijn moederschip Cassini en zet koers naar de bewolkte Saturnusmaan Titan. Levensgevaarlijk, want ESA riskeert nu de schepping van een tweede Vliegende Hollander
Het griepvirus wordt vaak gezien als het halfzachte eitje onder de virussen. Na een paar dagen koortsig en snotterig in bed liggen, heeft je immuunsysteem de strijd alweer gewonnen tenzij je gezondheid al zwak was. Desondanks houdt het griepvirus prima stand op aarde; een kortdurende, milde in...
Veel weersatellieten gebruiken speciale microgolffrequenties om belangrijke meteorologische en klimatologische gegevens over de aarde te verzamelen. Door het toenemend gebruik van mobiele telefoons, radarsystemen en andere radiografische toepassingen raakt de atmosfeer echter steeds meer vervu...
Heb je het over kernfusie, dan valt de term “een zon op aarde” al snel. Natuurkundigen van het MIT en Columbia University zoeken het wat dichter bij huis: ze willen gloeiend heet plasma net zo vangen als onze eigen aarde dat doet.
In het Dertiende Huis voelt de aarde een wind van de sterren…klinkt dat zweverig? Een Amerikaanse sterrenkundige doet er gewoon onderzoek naar. Want nu de aarde in het dertiende sterrenbeeld staat, reist ze door een kegel interstellair gas.
Het met superlatieven overladen ‘Viaduc de Millau’ is met een lengte van 2,5 kilometer en een hoogste pijler van 343 meter de hoogste en langste meervoudige tuiconstructie ter wereld.
De Hubble-telescoop is hard aan onderhoud toe en NASA moet daarvoor geen robots maar mensen sturen. Dat zegt een commissie van de Amerikaanse National Academies in een pas verschenen rapport.
Haaien kunnen lange afstanden in de open oceaan afleggen zonder noemenswaardig van hun koers af te wijken. Wetenschappers vermoeden daarom dat deze roemruchte rovers het aardmagnetisch veld gebruiken om te navigeren. Het bewijs dat haaien veranderingen in de intensiteit van een magnetisch veld...
De ijsklomp Quaoar, ontdekt in 2002, is maar een beetje kleiner dan de buitenplaneet Pluto. Astronoom David Jewitt denkt dat dit op één na grootste Kuiper-gordel-object vroeger een stuk minder koud was. Hij publiceerde zijn bevindingen in Nature.
Chemicus Ralf Heijkants ontwikkelde bij de Rijksuniversiteit Groningen een meniscus uit bioafbreekbaar polyurethaan (PUR) schuim, als tijdelijke vervanger van de meniscus in een kapotte knie. In dierproeven bij de Radboud Universiteit in Nijmegen bleek dat in het relatief open schuim vanzelf n...
De vleugels van gierzwaluwen blijken tijdens het vliegen wervelingen in de lucht te maken. Deze wervelingen zorgen voor de benodigde stijgkracht. De huidige inzichten in vogelvlucht moeten door deze ontdekking worden herzien, stellen wetenschappers uit Groningen en Leiden deze week in Science....
De klimaatverandering verloopt nog heviger dan tien jaar geleden verwacht werd en daar moet snel wat aan gedaan worden, zo blijkt uit het grootste arctische klimaatonderzoek dat ooit is uitgevoerd.
Verdrinken in drijfzand is nog een heel gedoe. De opwaartse kracht van het drijfzand – eigenlijk een heel dikke vloeistof – zorgt dat je maar tot je middel wegzakt. Twentse onderzoekers wisten een variant te maken waarin je wél kopje onder gaat.
In 2003 onderzocht de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) de wiskundige vaardigheden van 15-jarigen over de hele wereld. Deze week werden de resultaten van dit Programme for International Student Assessment (Pisa) bekend gemaakt. De conclusie: Nederlandse scholiere...
Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onmisbaar voor de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam.
Sedna, de ijsklomp ver buiten de baan van Pluto die begin 2004 werd ontdekt, is volgens computersimulaties misschien niet in ons zonnestelsel ontstaan. Tijdens een bijna-botsing van de zon met een andere ster kan Sedna zijn ‘overgestoken’.
Eiwitten die voor de bacterie Streptomyces coelicolor van levensbelang zijn, kunnen helpen bij het onderzoek naar Alzheimer en de ontwikkeling van nieuwe scheepscoatings. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vonden de eiwitten in de waterafstotende laag op de luchtdraden (hyfen) waa...
De larve van de in zee levende kokerworm Pectinaria californiensis heeft een doorzichtig “huis” waarmee hij voedseldeeltjes uit het water filtert. De nieuw ontdekte voedingswijze staat deze week beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Neutrino’s reizen zonder moeite door de aarde heen, maar Peter Gorham weet wel hoe je die spookdeeltjes kunt vangen. De astrofysicus wil van de ijsmaan Europa één enorme neutrinotelescoop maken.
Hoe meer ze erover nadenken, hoe minder ruimtevaartexperts snappen van de Pioneer-sondes 10 en 11. Die worden door een mysterieuze kracht afgeremd. Drie NASA-wetenschappers willen de Pioneer-afwijking met een nieuwe sonde onderzoeken.
Een verandering in het milieu – en niet bejaging door mensen – leidde in het Pleistoceen waarschijnlijk tot het ineenstorten van de bizonpopulaties in Siberië, Alaska en Canada. Dat blijkt uit een DNA-onderzoek aan fossiele bizons dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science staa...
De ene asteroïde is de andere niet. En hoe merk je dat nou beter dan tijdens een rampzalige botsing met de aarde? Over de grens tussen verbranden in de atmosfeer en diepe, diepe kraters.
Na uitstel op uitstel is NASA’s gammaflitssatelliet Swift op 20 november gelanceerd. Wetenschappers denken dat gammaflitsen de geboortekreten van zwarte gaten zijn. Swift is speciaal ontworpen om hun positie vast te leggen.
Sommige planten die in het vijandige klimaat van de noordelijke delen van de wereld groeien, verliezen het vermogen zich seksueel voort te planten. Resultaten van een Canadees onderzoek aan een kattenstaartachtige wijzen erop dat de planten mutaties in hun genetisch materiaal krijgen die seks ...
Snotterig, droge hoest, spierpijn, koude rillingen van de koorts? Nu het kouder wordt, breekt ook het griepseizoen weer aan. Kennislink, Natuurwetenschap & Techniek, Kennisnet, de Digitale School, NVON, de Universiteit van Tilburg en een groot aantal partijen in Nederland en Vlaanderen org...
Een jachtgeweer richten en afvuren via het internet: het is een bizar idee, maar ondertussen wél werkelijkheid. Texaan John Underwood wil zijn wapen, dat nu op de schietbaan staat, in de toekomst in het wild plaatsen. Jagen via het net?
Zou 2004 een goed wijnjaar zijn? De eerste wijn van de amper twee maanden geleden geoogste druiven ligt al in de winkel. Maar het echte antwoord op die vraag weten we pas over een jaar of wat. Dat zit moderne wijntechnologen niet lekker. Daarom veranderen romantische chateau’s in biotech...
Dik tien jaar geleden waren XTC-pillen dé hit in de uitgaanswereld. De werkzame stof in XTC is MDMA, een stof die weer helemaal in het nieuws is; niet als ‘partydrug’, maar als mogelijk medicijn. Kennislinkredacteur Harm Ikink schreef in 2004 al uitgebreid over XTC en MDMA.
In een Californische hangar werd op 10 november 2004 een krachtige laser getest. Die moet in aangepaste Boeing’s de V.S. beschermen tegen vijandelijke raketten. Vergeefse moeite, berekenden natuurkundigen van de American Physical Society.