Egoïstisch of altruïstisch?
De afgelopen weken hebben we onze lezers verschillende dilemma’s voorgelegd over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak met Steven Kraaijeveld over de motieven achter de antwoorden.
Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek.
De afgelopen weken hebben we onze lezers verschillende dilemma’s voorgelegd over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak met Steven Kraaijeveld over de motieven achter de antwoorden.
Tijdens een gesprek wordt er een bubbel gevormd. Taalwetenschappers onderzoeken hoe dat werkt en hoe goed mensen met autisme daarin zijn.
Hoe beleven de jongste deelnemers van de samenleving de coronacrisis? Pedagogen van de Universiteit Leiden lieten kinderen uit Nederland en China tekeningen insturen. De verschillen waren groot.
De ouders van Daan merkten toen hij anderhalf was al dat er wat mis was: hij sprak nog weinig woordjes. Toen hij met tweeëneenhalf ook nog geen zinnetjes kon maken, zochten ze hulp bij een logopedist. Daan heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Zoals Daan zijn er veel kinderen die probleme...
Het lukt nog niet om de vele reacties van een levende cel na te bootsen in een lab. Aleksandr Pogodaev werkt aan het organiseren van reacties in netwerken.
Mensen hebben al vaak geprobeerd om mensapen taal te leren. Erg ver kwamen ze daarbij niet. Dat komt mogelijk doordat het apenbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen.
Vijf jaar geleden werd een kunstmatige ‘bacterie’ gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
De coronacrisis treft iedereen. NEMO Kennislink bezocht vijf ouderen en vroeg naar hun ervaringen tijdens de coronapandemie. Twee experts geven toelichting.
Voor het eerst wordt het magnetische veld van een zwart gat in kaart gebracht. Daarin ligt mogelijk de verklaring voor de straalstromen van zwarte gaten.
Vrouwelijke ministers beschuldigden Rutte ervan dat hij hen vaker onderbrak dan hun mannelijke collega’s. De media bevestigde dit, maar hoe hard was het bewijs?
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge kunnen we onszelf vanaf begin april testen met een coronatest die we kopen in de supermarkt of apotheek. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?
Grappen maken is een bindmiddel en ontzettend belangrijk, stelt Madelijn Strick in haar uitstekende boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’.
Maximaal een half uur wachten en beter twee dan drie hokjes in kleine stemlokalen. Wetenschappers onderzochten hoe je coronaproof kan stemmen.
Van elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
“Deze periode is overleven. Een drukke baan, kinderen thuis.” NEMO Kennislink organiseerde een rondetafelgesprek met dertigers en veertigers.
Gert-Jan Johannes en Inger Leemans laten zien dat de vlieger een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur speelt. Met ‘De vliegerende Hollander’ schreven ze een aansprekende cultuurgeschiedenis over het fenomeen.
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Deze maand starten pilot-evenementen, waardoor het mogelijk is musea, voetbalwedstrijden en voorstellingen te bezoeken. NEMO Kennislink beschreef eerder hoe zo’n bezoek er uit kan gaan zien.
Stel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Tienduizenden Nederlanders kampen met een langdurige nasleep van een corona-infectie. NEMO Kennislink sprak met diverse zorgverleners en een patiënt. “Ik heb het gevoel dat ik vastzit.”
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
Duurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Een eerlijke prijs voorkomt kinderarbeid en milieuvervuiling. Pim Croes bedacht een nieuwe methode zodat bedrijven dit zelf kunnen nagaan.
Christiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Het medicijn ritalin wordt vaak voorgeschreven bij kinderen met ADHD. Het gebruik ervan wordt echter ook geassocieerd met slaapproblemen. Dr. Michelle M. Solleveld, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, onderzocht of langdurig gebruik van ritalin een effect heeft op de slaapkwaliteit ...
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
NEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.