Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek.
Voor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Zelden kwamen er meer verschillende nationaliteiten naar Nederland dan vorig jaar. Veel van die mensen proberen Nederlands te leren. Waar de één dat zo onder de knie heeft, doet een ander daar jaren over.
Voor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
Al dat vogelgefluit in de lente klinkt hartstikke vrolijk, maar soms is het meer een kwestie van overleven. Bioloog Sita ter Haar legt uit dat wanneer een vogel zingt, het niet per se betekent dat hij vrolijk is.
Wie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Wetenschapsjournalist Bennie Mols weet de hijgerige doemverhalen over kunstmatige intelligentie mooi te debunken in zijn pocketboekje Slim, slimmer, slimst.
In de Stille Oceaan warmt het water op en dat betekent dat El Niño eraan komt. Klimaatonderzoeker Sjoukje Philip legt uit wat dit betekent.
Is Web3 slechts marketing om snel geld te verdienen, of is het toch meer? Web3 belooft de macht weg te halen bij de grote internetbedrijven en terug te geven aan de gebruiker. Mensen moeten weer baas kunnen zijn over hun eigen data.
Blockchains zouden we overal nodig hebben en de online wereld zou er nooit meer zo uitzien als vroeger. Toch zijn ze eigenlijk alleen nog te vinden in de cryptovalutawereld. “Misschien hebben we dé toepassing nog niet gevonden.”
Internet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
NFT’s, blockchains, Web3, tokens en wallets. Begint het al te duizelen? Krijn Soeteman legt in ‘Wegwebwijzer’ uit wat al deze termen inhouden, wat ze beloven en of ze die beloftes waarmaken.
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Alles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Kaas bevat veel verzadigd vet en zout, waardoor we al snel denken dat het ongezond is. Zuiveldeskundige Kasper Hettinga legt uit waarom dat niet zo is.
Het web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
In een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Nederland was 35 jaar geleden het eerste Europese land dat een open verbinding met het internet kreeg. Daar is heel wat gesteggel en zelfs gesmokkel aan voorafgegaan.
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Oplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Lang zag men ‘nieuwsgierigheid’ als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Iedereen in Nederland gaat plantaardig eten. Grond wordt niet meer gebruikt om vee op te houden. Hoe zou ons land er dan uitzien? NEMO Kennislink buigt zich komende maanden over dit gedachte-experiment.
Het is maandagochtend 7 uur en je wekker gaat af. Ben jij als ochtendmens dan allang wakker en sta je energiek en opgewekt op? Of ben je een avondmens en druk je liever nog een paar keer op de snooze-knop?
Via via zijn we allemaal in zes stappen met elkaar verbonden. Wiskundige Remco van der Hofstad legt je zonder ingewikkelde formules uit hoe dat zit. En hoe dat kan leiden tot een pandemie…
De rol van stilte in een gesprek is groter dan op het eerste gezicht lijkt. Stiltes zorgen voor structuur en zijn bij uitstek momenten om een mening te vormen en extra informatie in te winnen.
De zorgsector is in ons land een grootverbruiker van water, elektriciteit en grondstoffen, en de milieuvoetafdruk is groot. In de serie ‘Operatie groene zorg’ onderzoeken we hoe het duurzamer kan.
Nederlanders denken bij boeddhisme vaak aan mediteren en mindfulness. Maar het boeddhisme is minder zen dan je denkt. Hoogleraar Paul van der Velde vertelt meer over de duistere kanten van deze religie.
We willen allemaal weten wie we zijn. En als het even kan zo precies mogelijk, van hersencel tot persoonlijkheid. Neurowetenschappers kijken steeds dieper in het brein, maar er zijn nog altijd veel vragen.
Niet zelden leiden waarnemingen van telescopen tot meer vragen dan antwoorden. Waarom worden de grote kosmische problemen niet getackeld?
Nederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’ zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Dat bedrijven online persoonlijke informatie verzamelen, vinden veel mensen een probleem. Toch ondernemen we vaak geen actie om onze data te beschermen. Wat houdt ons tegen om onze privacy te beschermen?