Bye-bye CRISPR
Van tarwe voor mensen met glutenintolerantie tot fruit waarop je minder moet spuiten: dit zijn de slachtoffers van de Europese ‘CRISPR-ban’.
Eos-magazine is een Nederlandstalig populair-wetenschappelijk maandblad. Zowel natuurwetenschappen als menswetenschappen en geneeskunde komen aan bod. Daarnaast is er een uitgebreide rubriek technologie, met o.a. de nieuwste ontwikkelingen op gebied van ICT. Het blad verschijnt zowel in België als Nederland.
Van tarwe voor mensen met glutenintolerantie tot fruit waarop je minder moet spuiten: dit zijn de slachtoffers van de Europese ‘CRISPR-ban’.
Van je eerste kus tot die mooie vakantie: herinneringen vormen ons tot wie we zijn. Ervaringen uit het verleden helpen je in de toekomst. Maar soms herinneren we ons meer dan ons lief is en soms vergeten we te veel. Wat als we aan ons geheugen konden sleutelen? De eerste stappen zijn gezet.
Veroudering vertragen, het nieuwe boek van ‘de man die zijn volk havermoutpap leerde eten’, bevat grotendeels dezelfde boodschap – en dezelfde tekortkomingen – als zijn voorganger De voedselzandloper.
Het schichtige, snel vluchtende, wilde konijn versus de goeiige lobbes die zich laat oppakken en knuffelen. Sinds hun domesticatie zo’n 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de geneti...
Door een nieuwe besmetting met het ebolavirus is dit weekend in Guinee een vierde slachtoffer overleden. In december werd het land door wereldgezondheidsorganisatie WHO ebolavrij verklaard, maar in maart dit jaar overleden alweer drie mensen aan de ziekte. Volgens de WHO kan de epidemie opnieu...
Mexicaanse artsen hebben bij vier jonge vrouwen een in het laboratorium geweekte vagina succesvol geïmplanteerd. De vrouwen ondergingen de operatie tussen 2005 en 2008 en zeggen nu nog steeds een normaal gevoel van vochtaanmaak, opwinding en pijnvrije gemeenschap te ervaren. Een doorbraak binn...
De Platonische en de Archimedische lichamen zijn tweeduizend jaar oud, maar nog steeds worden ze verkeerd voorgesteld. Op het Atomium, door de Champions League en in pedagogische spelletjes.
Ze zien eruit als blikken mensen, apen en insecten. Bij nucleaire rampen breken ze door muren heen en lopen over puin om radioactieve lekkages te dichten. Diverse onderzoeksgroepen werken aan een nieuwe generatie reddingsrobots, die bij rampen mensenlevens redden.
De 0 kan wel dienen voor het aanduiden van ‘niets’, maar het is niet nodig voor de plaatsaanduiding van getallen. Tijd om een aantal onwaarheden over de nul recht te zetten
Een groeiend aantal kunstenaars gebruikt levend materiaal als artistiek medium. Planten en dieren, maar ook bacteriën of weefsels, veranderen in het lab in levende sculpturen. Met deze verrassende biokunst werpen de makers zich in het maatschappelijk debat over biowetenschappen.
Dat Leonardo da Vinci soms wiskundige fouten beging, was al eerder bekend. Maar ook bij de verwerking van Leonardo’s tekeningen in boekvorm gebeurden vergissingen. Vraag is wie ze beging.
Als de olie op is, zullen we voor de productie van brandstof, plastics en chemicaliën uit een ander vaatje moeten tappen. Eentje dat is gevuld met houtchips, stro, bieten of een andere hernieuwbare grondstof. Een nieuwe proeffabriek en een opleidingscentrum moeten die biogebaseerde economie ee...
Haar ‘wavelets’ werden al toegepast door het FBI en de digitale filmindustrie, maar nu toont wiskundige Ingrid Daubechies hoe ook de studie van meesterwerken baat vindt bij de mathematica.
Transgene mais wordt in de plantenkas groter dan gewone mais. Maar is dat op het veld ook het geval? Vlaamse wetenschappers hebben nu groen licht gekregen om een veldproef te starten. Deze zomer groeit er in België naast transgene aardappelen en populieren dus ook transgene mais. Nu nog voorko...
De vervormde schedel op een schilderij van Hans Holbein wordt wat beter zichtbaar als je door een glas kijkt. Zijn anamorfose inspireert vandaag nog steeds andere kunstenaars én wiskundigen.
Vorig jaar schreef de Belgische wiskundige Dirk Huylebrouck over een ontdekking van wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs: Leonardo da Vinci had een meetkundige fout gemaakt. Nu brengt Huylebrouck twee rekenkundige fouten aan het licht. De ene werd recent gepubliceerd door twee Hongaarse inge...
Het hellend vlak van Ronquières is – voor de verdedigers van de Vlaamse zaak – een triest voorbeeld van de Belgische spilzucht. Maar het bevat ook een constructiefout, die zelfs aan hun aandacht was ontsnapt.
Niemand heeft ooit van hem gehoord, en toch verdient Gasparo Pagani een eervolle plek in de geschiedenis van de wiskunde. Op zoek naar sporen van de Italiaanse wiskundige in het onooglijke Vlaamse dorpje Woubrechtegem.
De tekening links is van Leonardo da Vinci, de rechter is van de Nederlandse wiskunstenaar Rinus Roelofs. Roelofs ontdekte een fout in de versie van Da Vinci.
Langrenus, de man uit Brussel die de eerste kaart van de maan tekende, had wellicht ook een methode voor de lengtebepaling op zee. Maar die beschreef hij in een code die tot nu nog niet is ontcijferd.
Wiskunstenaar Rinus Roelofs experimenteert met weefpatronen. Zo slaagt hij erin ballen en koepelgebouwen te maken zonder spijkers of lijm. Op 20 en 21 mei geeft hij in Gent een workshop tijdens de ‘Dagen van de Wiskunst’.
Ook wie niet van voetbal houdt, kan in deze WK-tijden met een bal aan de slag. ‘Wiskundig voetballen’ leidt, in tegenstelling tot zijn sportieve tegenhanger, wel tot nuttige toepassingen.
Sinds zowat 400 jaar zijn de exacte wetenschappen voor sommige fundamentalisten in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië ‘onrein’. Wat verwijten deze moslims de mathematica, ‘in hemelsnaam’, vraagt wiskundige Dirk Huylebrouck zich af.
Drie dagen voor Pasen stierf Christus aan het kruis, zo luidt het. Volgens Dan Brown bezat dit kruis wellicht verhoudingen van de rij van Fibonacci, maar de Kerk verwierp zijn stelling. De benedictijnermonnik Hans van der Laan mocht wel een ‘wiskundig’ kruis voor Christus ontwerpen volgens de ...
Pisa heeft zijn scheve toren, Brussel zijn scheve bol. Er is iets vreemds gebeurd bij de restauratie: een zeshoek is onregelmatig geworden, rechthoekige dekplaten zijn schuine trapezia geworden en ook een aslijn staat schuin. En het geheel blinkt als een lachspiegel.
Ook de wiskunde heeft een martelaar: de geniale Alan Turing kraakte Hitlers code, maar stierf in verdachte omstandigheden aan het gif van een cyanideappel. Het duurde lang voordat Turing de erkenning kreeg die hij verdient.
In de achttiende eeuw reisden vader Mozart en zijn geniale zoon Amadeus de culturele wereld af. In onze tijd ontroeren de Canadese vader en zoon Demaine de ‘wiskunstige’ wereld. ‘Wiskunde is overal, in jongleren, in muziek, in Afrikaanse zandtekeningen.’