Termietenmaag schatkist voor biobrandstof
Biobrandstoffen uit suikerriet zijn een crime voor voedselprijzen. Termietenmagen bieden een alternatief. Dat geeft suikerriet weer ademruimte als voedselgewas.
Dit is Biotechnologie is een themaportaal: een portaal dat toegang geeft tot informatie over één onderwerp, in dit geval biotechnologie.
Biobrandstoffen uit suikerriet zijn een crime voor voedselprijzen. Termietenmagen bieden een alternatief. Dat geeft suikerriet weer ademruimte als voedselgewas.
Onderzoek naar overgewicht vist keer op keer ‘dikke’ genen op. Nu komt eindelijk een dunheidsgen boven water, dat ervoor zorgt dat je meer vet verbrandt dan suiker. Dat kan hulp bieden om overgewicht en suikerziekte te bestrijden.
Het plotseling ontwaken van het herpesvirus, dat tot de koortslip en soms tot blindheid leidt, kan worden onderdrukt. Amerikaanse biologen hebben ontdekt hoe lichaamseigen cellen het virus beter in slaaptoestand houden. Goed idee voor een nieuwe therapie.
Het DNA van de schimmel die het antibioticum penicilline maakt, is gepubliceerd. Ideaal voor synthetisch biologen: zij kunnen de schimmel nu gebruiken om betere geneesmiddelen te maken.
Celbiologen hebben een belangrijk hulpje voor het uitzaaien van kanker blootgelegd. Misschien leidt die ontdekking tot een moment dat kanker niet meer om zich heen kan grijpen.
Uitgebreide aandacht voor synthetische biologie zou Nederland veel goeds doen. Ook burgers kunnen ervan profiteren. Dat schrijft een adviescommissie waar onder meer de Gezondheidsraad deel van uitmaakt. Minister Plasterk mocht gisteren het advies officieel in ontvangst nemen. Nu is het afwacht...
Al enkele jaren proberen wetenschappers meer te doen met gifgrond dan het alleen maar op te ruimen. Tot nu toe ging dat slecht, maar een nieuw idee kan de ernst van bodemverontreiniging verkleinen: laat bovenop de gifgrond biobrandstoffen groeien.
Maïs zal met nieuwe biotechnologie in veel koudere gebieden kunnen gaan groeien dan het nu doet. Biologen hebben de werking van een gen ontrafeld dat voor een bijzondere eigenschap zorgt: planten die van een lekkere 25 graden Celsius houden, hebben dankzij hoge expressie van dat gen geen moeit...
Wetenschappers hebben met groot succes dove muizen weer laten horen. Ze brachten een gen in dat bepalend is voor het werken van gehoorcellen.
Er komt een nieuwe pesticide op de markt. Meestal is dat geen goed nieuws voor de natuur of liefhebbers van groen voedsel – maar dit keer is dat anders. Amerikaanse chemici van een bedrijf in Californië melden de vondst van een pesticide dat veilig is voor planten, mensen en dieren, maar niet ...
Een door mensen ontworpen molecuul blijkt erg goed te werken tegen kanker. Het biedt zelfs terminale kankerpatiënten hoop.
Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar genen die belangrijk zijn bij overgewicht. En weer is een klein succes geboekt. Ditmaal gaat het om genen die lichaamsvorm en vetopslag bepalen.
Omroep BNN heeft speciaal voor een TV-programma een hond laten klonen in Zuid-Korea. Het is echter niet de eerste keer dat er een hond gekloond wordt. In 2008 verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf RNL Bio vijf identieke kopietjes van haar ‘Booger’ aan Amerikaanse eigenares Bernann Mc...
Biobrandstof uit hout van Europese bossen kan veel beter gewonnen worden dan nu. Volgens berekeningen van wetenschappers van Wageningen Universiteit (WUR) kunnen de bossen maar liefst in vier procent van de totale brandstofbehoefte van Europa voorzien.
Hoe spinnendraad, gekkovoetjes en natuurlijk lotusbloemen een plekje vinden in de nanotechnologie. En nu al van pas komen.