Vreemd DNA eten
Wat betekent genetisch gemodificeerd voedsel voor de consument? Er is van alles denkbaar, maar één ding is zeker: je bent niet wat je eet.
Dit is Biotechnologie is een themaportaal: een portaal dat toegang geeft tot informatie over één onderwerp, in dit geval biotechnologie.
Wat betekent genetisch gemodificeerd voedsel voor de consument? Er is van alles denkbaar, maar één ding is zeker: je bent niet wat je eet.
Veel genetisch gemodificeerd (GM) voedsel ligt er niet in de supermarkt. Maar het zou zomaar kunnen dat er steeds meer in de schappen terechtkomt. De vraag is dan of dat niet ten koste gaat van keuzevrijheid; misschien wil je geen GM-halvarine kopen. Maar let je daar eigenlijk wel op? Onderzoe...
Een door synthetisch biologen herontworpen bacterie die in het lab klusjes voor de mensheid verricht is veelbelovend. Maar het beestje zou wel eens kunnen ontsnappen. Positief is dat wetenschappers bacteriën ‘aan de riem’ kunnen houden. Over de betrouwbaarheid daarvan is niet iedereen het eens...
Gevaarlijk genetisch gemodificeerde maïs en soja glippen volgens Greenpeace langs de controlerende blik van de Europese Voedselautoriteit (EFSA). Want de EFSA mist kleine details die op gevaar wijzen. Greenpeace vindt daarom dat het voedsel giftig is. Als ze gelijk heeft, is de consument die h...
Staat de Nederlandse overheid positief of negatief tegenover gentechvoedsel? Het officiële kabinetsstandpunt is in principe neutraal. Maar neutraal is niet het hele verhaal: de regering stopt geld in projecten voor gentechvoedsel waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor Nederland.
Het lijstje genetisch gemodificeerd voedsel met gezondheidsvoordeel begint langzaam te groeien: bij de gouden rijst en omega-3-soja hoort sinds kort ook de paars gekleurde tomaat. Heeft dat zin, supergezond voedsel? En wie zit er überhaupt op te wachten?
Amerikaanse wetenschappers zijn op een gen gestuit dat mannen onvruchtbaar maakt. Vervelend voor de mannen die het hebben, maar misschien een uitkomst voor heren die voorlopig kinderloos willen blijven.
Portugese onderzoekers hebben een primeur: ze leveren bewijs voor één van de redenen waarom olijfolie goed voor je is. Het zachtgroen gekleurde goedje beschermt namelijk rode bloedcellen.
Portugese onderzoekers hebben een primeur: ze leveren bewijs voor één van de redenen waarom olijfolie goed voor je is. Het zachtgroen gekleurde goedje beschermt namelijk rode bloedcellen. De wetenschappers hopen dat hun ontdekking perspectief biedt op genetisch gemodificeerde olijfolie.
Het is weer eens wat anders: een accu met levende bacteriën erin. Amerikaanse onderzoekers bouwden er een die elektriciteit eet en brandstof uitscheidt.
Wetenschappers hebben een nieuw kunstmatig DNA-molecuul gebouwd. Het gebruikt maar liefst twaalf codeletters, in plaats van de gebruikelijke vier. De ontdekkers kunnen er al ziekmakende virussen mee opsporen. Uiteindelijk willen ze er nieuw leven mee maken.
Wetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben het eiwitproducerende deel – het ribosoom – van een bacterie nagebouwd. Bijzonder is dat het eiwitfabriekje prima werkt zonder de rest van de bacterie nodig te hebben. Dat scheelt een hoop gedoe wanneer je er medicijnen of biobrandstoffen v...
Een mensendroom is voor muizen werkelijkheid gemaakt: eindeloos eten zonder dik te worden. Onderzoekers van de Universiteit van Ohio voerden vette hap aan muizen die dankzij gentherapie toch dun bleven.
Een mensendroom is voor muizen werkelijkheid gemaakt: eindeloos eten zonder dik te worden. Onderzoekers van de Universiteit van Ohio voerden vette hap aan muizen die dankzij gentherapie toch dun bleven. Deze gentherapie kan snel op mensen worden getest.
Waar kippenpoep allemaal niet goed voor is. Vorig jaar kreeg bleek het een populaire grondstof voor biogas; nu meldt een Chinese groep wetenschappers dat kippenmest vervuilde bodems verlost van olie.
Het is een Amerikaanse bioloog gelukt om met simpele genetische modificatie de opbrengst van maïsplanten enorm te verhogen. Het gaat dan om de plantdelen die vooral goed zijn voor biobrandstof.
Eindelijk zijn de genen waar kanker begint makkelijk vindbaar geworden. Dat schrijven twee groepen onderzoekers in de twee belangrijkste wetenschapsbladen ter wereld. Kanker in zijn vroegste stadium herkennen is nog nooit zo makkelijk geweest.
Amerikaanse wetenschappers hebben een techniek die kankerveroorzakende genen stillegt, sterk verbeterd. De truc: een verloopstekker.
Conservatoren uit Europa en Zuid-Amerika komen vandaag samen om iets heel bijzonders te bespreken: namelijk de inzet van bacteriën en schimmels die schilderijen kunnen restaureren.
Het neefje van de alom bekende fruitvlieg – de Mediterrane fruitvlieg – maakt jaarlijks pulp van hectares aan sinaasappel- en andere fruitplantages. Net nu enkele Balkanlanden radioactieve straling tegen de vlieg in willen gaan zetten, komen Duitse biologen met een vriendelijkere oplossing: ge...
De volledige DNA-code van het belangrijke landbouwgewas kafferkoren is gepubliceerd. Een veertigtal internationale wetenschappers heeft samengewerkt om de klus te klaren.
Medische wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een relatief vriendelijke manier gevonden om een veelvoorkomende vorm van kinderkanker, neuroblastoma, te behandelen. Ze gebruiken een virus om tumorcellen te doden.
Ons lichaam kan zichzelf repareren – maar doet dat niet altijd even handig. Twee nieuwe technieken laten het lichaam zichzelf helen op manieren waar dat voorheen nog niet mogelijk was.
Amerikaanse wetenschappers hebben de volledige DNA-volgorde van de sojaboon uitgeplozen en wereldkundig gemaakt. Wie deze populaire voedsel- en biobrandstofplant genetisch wil modificeren, kan dat dankzij het volledige genoom een stuk makkelijker doen. Het genoom is grofweg drie kleiner dan di...
Britse onderzoekers hebben een gen gevonden dat grotendeels bepaalt of iemand longkanker krijgt. Is dat gen eenmaal uitgeschakeld door de schadelijke sigarettenteer, dan krijgen tumoren vrij spel. Volgens de biologen zal hun ontdekking betere therapieën tegen longkanker opleveren.
De grootste stap in het ontrafelen van het complete mammoetgenoom is zojuist gemaakt. Omdat nog niet alle mammoetgenen bekend zijn, hoeven we voorlopig geen wederopstanding van het slurfdier te verwachten. Maar ondenkbaar is dat nu zeker niet meer.
Enkele stukken Nederlandse grond zitten vol met het giftige benzeen. Soms is het zo moeilijk op te ruimen, dat schoonmaakbedrijven het voorlopig maar laten zitten. Sander Weelink, onderzoeker aan Wageningen Universiteit (WUR), heeft een speciale bacterie ontdekt die deze moeilijk te saneren be...
Ook stamcellen uit tanden blijken de groei van hersencellen te stimuleren. Dat hebben Amerikaanse biologen ontdekt. Aangezien tanden voor bijna iedereen binnen handbereik liggen, is dit een veelbelovende manier om aan stamcellen te komen. Nu moeten we het voornamelijk nog stellen met stamcelle...
Amsterdamse wetenschappers zijn erin geslaagd om een gen voor bloemkleur in planten zo te veranderen, dat deze altijd een blauwe bloem oplevert. De ontdekking blijkt ook handig te zijn voor gezond fruit.
Amerikaanse biologen hebben een bacterie omgebouwd tot een lichtgevend meetapparaatje. Zo’n meetbacterie is nuttig voor moderne geneestechnieken.