Gezinsdrama: meestal bij verrassing
Een paar keer per jaar komen gezinsdrama’s in het nieuws. Hoe komt een vader of moeder ertoe om partner en kinderen te vermoorden? En welke rol spelen de media? Leidt sensationele berichtgeving tot kopieergedrag?
Crimelink bestaat sinds april 2008 en is een tijdschrift en een website over criminaliteit en veiligheid. Crimelink is een journalistiek platform dat berichtgeving over misdaad en veiligheid reliëf wil geven. Wég van de stereotype misdaadverslaggeving en vér van de vakmatige taal voor specialisten.
Misdaad en veiligheid staan dezer dagen in het centrum van de actualiteit. Dat is niet merkwaardig want de laatste decennia hebben steeds meer mensen met criminaliteit en onveiligheid te maken gekregen. Tot voor kort was er op het brede en overlappende terrein van misdaad en veiligheid geen medium voor geïnteresseerd publiek en professionals. Crimelink vult die leemte op. In Nederland en in Vlaanderen.
Een paar keer per jaar komen gezinsdrama’s in het nieuws. Hoe komt een vader of moeder ertoe om partner en kinderen te vermoorden? En welke rol spelen de media? Leidt sensationele berichtgeving tot kopieergedrag?
Naar op kinderen gerichte zedendelinquentie van vrouwen en meisjes is tot dusver weinig onderzoek gedaan. Sommigen gruwelen van de gedachte en denken dat het niet kan bestaan. Maar onderzoeksters van de Vrije Universiteit Amsterdam weten beter: vrouwen en meisjes plegen wel degelijk zedenmisdr...
Pedofilie en kinderporno halen dagelijks het nieuws. De maatschappelijke verontwaardiging wordt alsmaar groter. Zo wordt alles wat met seks en kinderen te maken heeft geregeld (onterecht) op één hoop gegooid. Tijd voor enige uitleg.
Nederland telt volgens de politie zeker 1800 lastige jeugdgroepen. Daarvan zouden er ongeveer 100 echt ‘crimineel’ zijn. Criminoloog Marion van San meent dat de politie de problematiek onderschat.
Van honden en paarden bij de politie kijkt niemand meer vreemd op. Maar deze behaarde viervoeters krijgen steeds meer concurrentie van andere bewoners uit het dierenrijk: ook roofvogels, spinnen, dolfijnen en bijen dragen hun steentje bij.
Frank Bovenkerk maakt zich zorgen over hoge criminaliteit onder Marokkaanse jongens. Maar ze zijn niet crimineel doordat ze Marokkaans zijn. Wel door onvoldoende sociale controle en hun sociaal-economische komaf.
Pitbulls vinden we agressief en doodeng. Net als hun baasjes. Populaire ideeën over gevaarlijke mensen en dito dieren versterken elkaar.
Openlijke seks in de disco, op het strand of op een parkeerplaats. De meesten fantaseren er wel eens over. Maar als het echt – en veel – gebeurt, zitten burgemeesters en politiechefs ermee in hun maag. Wel of niet toelaten?
Cyberpesten is een nieuw fenomeen, dat nog nauwelijks is onderzocht. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal afstudeerscripties over verschenen. Conclusie: een derde van de jongeren wordt wel eens digitaal gepest. En pubers vinden cyberpesten vooral grappig.
Nederland telt volgens de politie zeker 1800 lastige jeugdgroepen. Daarvan zouden er ongeveer 100 echt ‘crimineel’ zijn. VU-onderzoeker Frank van Gemert constateert dat de overheid de werkelijkheid ontkent, door het bestaan van ‘jeugdbendes’ te ontkennen.
Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Sinds begin jaren negentig is Nederland zich bewust van het bestaan van tienduizenden illegale landgenoten. Wie dacht dat illegalen voor veel criminaliteit en overlast zorgen komt bedrogen uit.
Studenten Criminologie aan de Leidse Universiteit onderzochten het beeld dat van Joran van der Sloot en Natalee Holloway is ontstaan, onder meer naar aanleiding van de veelbekeken uitzending van Peter R. De Vries. Het gebrek aan nuance vinden ze verontrustend.
Als spin in het web van Europese terrorisme-experts, vertelt Rik Coolsaet over de laatste inzichten rond contraterrorisme, het nut van radicalisme en de verschillen tussen Nederland en België. ‘Nederland komt in het reine met zijn recent hysterisch verleden.’
Worden jongeren agressief van gewelddadige computerspelletjes? Wetenschappelijk bewijs voor een causaal verband tussen gewelddadig gedrag en games is dun. Al blijken kinderen die het moeilijk vinden om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden, kwetsbaarder te zijn voor beïnvloeding.