De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor de toepassing van bacteriofagen als antimicrobieel middel in vleeswaren. Het gaat om een bacteriofagenpreparaat tegen Listeria monocytogenes van het bedrijf Intralytix. Dit bedrijf diende al in 2002 een dossier in...
Volgende week komt een duizendtal onderzoekers naar Nederland voor een conferentie over AIDS-vaccins. HIV blijkt vaccins nog altijd te slim af.
De mysterieuze, gorilla-achtige chimpansee’s in het Congolese Biligebied zijn genetisch identiek aan de lokale ondersoort van de chimpansee, Pan trochlodytes schweinfurthii. Een analyse van mitochondriaal DNA aan de Universiteit van Amsterdam laat dat zien.
Embryoselectie om zieke broertjes of zusjes te helpen, mag niet van staatssecretaris Ross.
Stamcelbiologe Christine Mummery kweekt hartspiercellen die schade na een hartinfarct zou kunnen herstellen. Muizen en varkens accepteren de nieuwe cellen al.
Waarom worden we eigenlijk ziek? Evolutionaire geneeskunde vraagt zich af waarom het menselijk lichaam zo kwetsbaar is. ‘Iedereen kan een beter lichaam ontwerpen.’
Het blauwtongvirus is voor het eerst in Nederland opgedoken. Inheemse knutten blijken het virus ook te kunnen overdragen.
Dr. Mark Huising ontving begin juni 2006 de zoölogieprijs. Hij ontdekte dat het hormonale systeem beter is geconserveerd dan het immuunsysteem.
De voorlopers van mens en chimpansee kruisten gedurende miljoenen jaren met elkaar.
‘Je moet investeren in de kwaliteit van je proefdieronderzoek. Daarmee verhoog je zowel het welzijn van je proefdieren, als de betrouwbaarheid van je resultaten.’
Agressieve hyenamoeders geven hun sociale status door aan hun kinderen via hormonen in hun bloed.
In Azië en Turkije zijn meer dan 150 miljoen vogels afgemaakt en 80 mensen zijn aan het nieuwe griepvirus overleden. Wordt H5N1 de gevreesde pandemie?
In reactie op rennen in een tredmolen gaan muizen meer zenuwcellen aanmaken en betere leerprestaties leveren.
Als er één dier met recht een pechvogel kan worden genoemd is het wel de kakapo. Na miljoenen jaren evolutie in een predatorvrije omgeving is de vogel hopeloos onaangepast aan de moderne tijd.
Landslakken van het genus Balea blijken niet alleen in Europa voor te komen, maar ook op verschillende mid- Atlantische eilanden, van IJsland tot het zuidelijke Tristan de Cunha.
Gravende en woelende bodemdieren beïnvloeden de leefomgeving en daarmee de evolutie. Herwaardering van een oud idee.