Algen in het wild
Om te weten of en hoe je algen kunt gebruiken als productiesysteem, moet je eerst de rol van deze ‘plantjes’ in de ecologie begrijpen. Een beschrijving van vorm en functie van algen in de natuur.
“In brede kring het inzicht bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.” Dat is de doelstelling van de onafhankelijke Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM).
Om te weten of en hoe je algen kunt gebruiken als productiesysteem, moet je eerst de rol van deze ‘plantjes’ in de ecologie begrijpen. Een beschrijving van vorm en functie van algen in de natuur.
Algen bestaan in veel soorten en maten: van de prokaryote blauwalgen – die dus eigenlijk bacteriën zijn – tot de verschillende eukaryote microalgen. Er bestaan ook meercellige algen, beter bekend als wieren.
Algen en afvalwater kunnen een problematische combinatie vormen. Wanneer slecht behandeld afvalwater wordt geloosd op het oppervlaktewater, kan ongewenste en soms zelfs giftige algenbloei ontstaan. Het probleem zit dan vooral in de overmaat aan voedingsstoffen uit het afvalwater.
Algen worden vooral vaak genoemd als potentiële bron van biobrandstof, maar er zijn nog veel meer producten uit te halen. Een overzicht.
De algen zoals die nu in de vrije natuur voorkomen zijn mogelijk niet de beste kandidaten om heel efficiënt voedsel, diervoeding of biobrandstoffen te produceren. Is genetische modificatie wellicht een oplossing?
Algen kunnen een duurzame bron worden van biobrandstof en nog vele andere producten en diensten. Waarom zijn ze dat nog niet? Een overzicht van de uitdagingen.
Oogsten van nuttige microalgen is een uitdaging. Ze zijn klein, stoten elkaar af en kunnen in water niet drijven of zinken. Het oogsten moet makkelijker worden met een techniek waarbij de algen samenklonteren.
De motor achter algengroei is de fotosynthese. Door de hoeveelheid zonlicht voor de fotosynthese te optimaliseren is het wellicht mogelijk algen beter te laten groeien, voor een rendabele productie.
Om de productie van algen efficiënter te kunnen maken, moeten we eerst begrijpen hoe fotosynthese bij deze organismen precies in elkaar steekt. Aan de Vrije Universiteit van Amsterdam doen ze daar onderzoek naar.
Waar productie van algen nu nog vooral het domein is van onderzoekers, zal het uiteindelijk toch naar de commerciële praktijk worden gebracht. Op het Wageningse AlgaePARC krijg je een idee hoe de algenboerderij van de toekomst er uit zou kunnen gaan zien.
Er moet nog een hoop gebeuren voordat algen op een rendabele en duurzame manier kunnen worden geproduceerd. Toch is er ook nu al de nodige commerciële activiteit, zowel in Nederland als daarbuiten.
Anders dan proefdieren, de bio-industrie, of akkers met genetisch gemodificeerde gewassen, zal industrieel gebruik van algen niet meteen tot veel maatschappelijke weerstand leiden. Toch vraagt ook het werken met algen om voorzorg.
Gezond ouder worden heeft een prijs. Uiteindelijk overlijden we allemaal ergens aan, en de ziekten waar uiteindelijk ‘gezonde ouderen’ aan overlijden blijken duurder dan de kwalen van een obese roker. Professor Johan Polder zet de kosten en baten van veroudering op een rij.
Veroudering is niet uniek menselijk, het verouderingsprobleem wel. Het zichtbaar worden van het proces van veroudering geldt voor steeds meer mensen. Hoe gaan we als sociale gemeenschap om met de ouderwordende mens?
Gezond ouder worden heeft een prijs. Uiteindelijk overlijden we allemaal ergens aan, en de ziekten waar uiteindelijk ‘gezonde ouderen’ aan overlijden blijken duurder dan de kwalen van een obese roker. Professor Johan Polder zet de kosten en baten van veroudering op een rij.
In Nederland worden ontwikkelingen op sociaal en cultureel gebied, zoals de vergrijzing, beschreven en onderzocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tijdens een brainstormsessie bij het SCP signaleren vier onderzoekers van de ‘Onderzoeksgroep Zorg’ diverse trends die gevolgen hebben voo...
Het verschijnsel veroudering wordt door biologen geaccepteerd als een logisch, onlosmakelijk onderdeel van het leven van alle meercelligen. Toch heeft ook het fenomeen veroudering, zoals elk biologisch fenomeen, een evolutionaire verklaring nodig.
De genetica beïnvloedt de veroudering en omgekeerd beïnvloedt de veroudering ook de genetica.
Worden het woongroepen, ‘kangoeroehuizen’, of toch vooral rijtjeshuizen met een traplift? Hoe verandert de vergrijzing de inrichting van stad en samenleving?
Arts en onderzoeker David van Bodegom van de Leyden Academy on Vitality and Ageing ging naar Ghana om onderzoek te doen naar de evolutionaire logica van veroudering. In een rurale samenleving op het platteland van Noord-Ghana ontdekte hij en passant de geheimen van een gezonde westerse oude da...
Het was niet eenvoudig aan te tonen, maar volgens de Groningse hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman is er inmiddels wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat wijsheid met de jaren komt.
Genetische informatie is niet in steen gebeiteld. Sterker nog: met de informatie uit het DNA-codeboek kun je nog diverse kanten op.
Vergrijzing; vaak wordt erover gepraat alsof het een dreigende donderwolk is die op de maatschappij afkomt. Wat zijn de nuchtere feiten vanuit de demografie?
Een aantal veranderingen in het hart is direct aan leeftijd gekoppeld. En ook in de bloedvaten treden, naarmate je ouder wordt, veranderingen op.
Met het ouder worden treden er belangrijke veranderingen op in ons skelet, de spieren, het bot en de gewrichten. De hoeveelheid spiermassa neemt af: bij jong volwassenen is de spiermassa gemiddeld 50% van het lichaamsgewicht, bij 70 tot 80 jarigen is dit gedaald tot 25%. Dit verlies wordt sarc...
Minder eten, meer bewegen of misschien wel een ‘magische pil’. Wat kun je zelf allemaal doen om oud te worden in goede gezondheid?
Veroudering lijkt onvermijdelijk. Maar waarom eigenlijk?
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veroudering van cellen, ‘senescence’, een sleutelrol speelt in het verouderingsproces.
Er lijkt vrij algemeen overeenstemming over te bestaan dat mensen zowel hun lichaam zijn als hebben. Minder overeenstemming is er over de vraag of mensen ook nog iets meer of iets anders zijn dan hun lichaam. Voor wie het wil zien luidt het antwoord duidelijk ‘Ja!’
Het intieme karakter van lichaam en huid hebben een aansprekende symboliek. Daardoor staan huid en lichaam vaak centraal in modeverschijnselen als make-up en piercing, in schilderkunst, beeldende kunst, film, toneel, dans en niet te vergeten literatuur, lectuur en poëzie.