Zwart gat is er nu ook in medium
Zwarte gaten leken altijd superzwaar of licht. Een Nederlander vond met de Hubble-telescoop het eerste tussenmaatje.
Het tijdschrift Archimedes behandelt een veelheid van boeiende onderwerpen uit de natuurwetenschappen zoals Biologie, Natuurkunde, Scheikunde en Algemene Natuurwetenschappen
Zwarte gaten leken altijd superzwaar of licht. Een Nederlander vond met de Hubble-telescoop het eerste tussenmaatje.
Wanneer jonge mannen de baard in de keel krijgen wordt hun stem een octaaf lager. Ook jonge vrouwen ondergaan tijdens de puberteit een soort van stemwisseling door de werking van de hormonen. Hun stem verandert maar met drie of vier halftonen.
Schorpioenen bestaan al minstens 400 miljoen jaar. Ze zijn in de loop der tijden nauwelijks veranderd. Hun bouwplan is goed; ze zijn bijzonder goed aangepast aan hun omgeving. Bovendien beschikken de meeste schorpioenen over een snelwerkend gif om zich te verweren tegen hun vijanden. Dat gif i...
Hoe kom je een kwantumzwaartekrachttheorie op het spoor? Hang een zwembad vol met lichtgevoelige detectoren en wacht op een gammaflits. Een cursus scubaduiken is daarbij handig. Plus Spaanse les.
Het definitieve bewijs is geleverd voor een zwart gat in de kern van het Melkwegstelsel.
Het is feest in Pasadena, Californië. Al een kwart eeuw lang reizen de twee Amerikaanse Voyager-sondes langs verre hemellichamen, waar ze bizarre werelden ontdekten met rare winden, verbrijzelde manen, zwavelvulkanen. En het is nog niet afgelopen.
Sinds een paar jaren kruipen er insectenrobots over deze aarde. Het zijn geen nieuwe speeltjes voor kleine en grote kinderen. Het zij robotmodellen van levende insecten. Biologen bouwen deze robotten om er dierlijk gedrag mee te bestuderen.
Dankzij betere observatiemogelijkheden geven de zwarte gaten in de ruimte hun geheimen langzaam prijs. Hier en daar slaat men zelfs al aan het speculeren over wat er zich aan gene zijde van die horizonten moet bevinden.
Heeft Stanley Kubrick, regisseur van de cultfilm 2001: A Space Odyssey, zich enkele jaren vergist? Was hij te optimistisch over de ontwikkeling van nieuwe manieren om ruimtevaartuigen voort te stuwen? Voortstuwingssystemen waarmee de Aardbewoners in enkele dagen of weken naar de grenzen van he...
‘Binnen tien jaar zal de prijs van stroom uit een zonnecel vergelijkbaar zijn met die van conventionele stroom uit het lichtnet’, zegt Dr. Albert Goossens, universitair hoofddocent bij het laboratorium voor Anorganische Chemie van de TU Delft. Hij onderzoekt nieuwe methoden en vooral nieuwe ma...
Scheuren van lasnaden wordt veroorzaakt door een verandering van de microstructuur, als gevolg van het te snel afkoelen van het staal tijdens het lassen. Onderzoeker Stefan van Bohemen toonde aan dat deze structuurverandering gepaard gaat met akoestische emissie. Het detecteren van dit geluid,...
Mars een dode planeet? Volgens Utrechtse geofysici niet. Actief vulkanisme is niet uitgesloten. Misschien stroomt er zelfs ooit weer water op de rode planeet.
Kolibries vormen de allermooiste juweeltjes in de natuur. Ze houden ervan te pronken met hun verenpak. Bij een andere lichtinval wisselen de kleuren van hun verenpak om volledig te verdwijnen op plaatsen met schaduw.
In de bodem van de waddenzee zitten enorme gasbellen. Een van de gasbellen is ontstaan door een heuse vulkaan.
Gary Melnick weet hoe ons zonnestelsel aan zijn eind komt. Hij heeft het zelf gezien. De zon zwelt op, planeten als de aarde worden opgeslokt, en de miljarden ijzige kometen aan de rand van het zonnestelsel verdampen.
In zijn kleine kamertje in het Oortgebouw van de Leidse Sterrenwacht legt promovendus Venemans (24) het voor de zoveelste keer uit. ‘De publiciteit rond zo’n ontdekking kost meer tijd dan ik had verwacht,’ geeft hij toe. Er moest een Engels en een Nederlands persbericht komen over de ontdekkin...
Als het zonnig weer is en je kijkt naar de blauwe lucht boven je, is vaak goed te zien waar de vliegtuigen hebben gevlogen. De lucht zit vol met witte strepen die kriskras over de hemel verdeeld zijn. Meteorologen gebruiken ze om het weer te voorspellen, en er wordt ook nieuw onderzoek naar ge...
De tekenaar van Kuifje, Hergé, heeft de toestand van gewichtloosheid of, nog beter, microzwaartekracht wel het best geïllustreerd. Wie kent niet het plaatje van kapitein Haddock die naast zijn whisky zweeft. De whisky heeft de vorm van een bol heeft aangenomen!
Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen de eerste transistor die Amerikaanse onderzoekers Bardeen, Shockley en Brattain van Bell Telephone Labs in 1947 presenteerden en de Eén Elektron Transistor (EET) van de Delftse natuurkundige Pieter Heij, die schakelt met één elektron en slechts met ee...
De trilling van de weinige lucht die er is, weten ze op de sterrenwacht van Mauna Kea, Hawaï, ook nog weg te werken. Nergens is het heelal zo zichtbaar als hier.
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Zwarte gaten blijven de sterrenkundige gemoederen bezighouden. De nieuwste ontdekking is een superzwaar zwart gat dat dienst doet als een kolossale kosmische dynamo. Hoe is het mogelijk om energie te onttrekken aan een zwartgat? En wat is er eigenlijk bekend over deze mysterieuze objecten? Hoo...
De grootste uitstervingsgolf in de geschiedenis van het leven op aarde, 251 miljoen jaar geleden, was het gevolg van een kosmische inslag. Dit blijkt uit een onderzoek dat Amerikaanse wetenschappers in Science publiceerden. In een geologische oogwenk was het gedaan met negentig procent van all...
Ooit stroomt er water door de rode steenwoestijn van Mars. Ooit bloeit er een roos, speelt er een kind. Een bergbeek, een herfstblad, een regenboog, en ’s avonds een blauwe ster boven de horizon – de verre aarde. Mars als tweede thuis. Een droom?
In 1820 ontdekte Ørsted dat een elektrische stroom een magneetnaald doet uitwijken, omdat deze stroom een magnetisch veld opwekt. Omgekeerd oefent het magnetisch veld een kracht uit op een geleider waardoor een stroom loopt.
Meer dan een eeuw is bekend dat de aarde een lillende beweging maakt rond haar as. Nu is ook ontdekt wat die trilling aan de gang kan houden.
De droom om de ruimte te veroveren, dreigt te stranden in hopen afval die de mens er achterlaat. Boven onze hoofden zweeft een gigantische vuilnisbelt waar regelmatig een stuk van naar beneden komt.
Bij windsnelheden van meer dan honderd kilometer per uur ervaart de mens de temperatuur anders dan een digitale temperatuursensor.
XMM-Newton werd op 10 december 1999 gelanceerd met een Europese Ariane 5-raket. XMM-Newton is de gevoeligste röntgensatelliet die ooit in Europa is gebouwd. En werkt perfect.
Christiaan Huygens (1629 – 1695) is algemeen bekend om de ontdekking van de ringen van Saturnus. Voor zijn astronomische waarnemingen sleep hij zelf lenzen en hij bouwde ook de kijkers waarin deze gebruikt werden. Van groter belang is zijn werk op het gebied der mechanica, waarvan zijn s...