Wat is de kortst mogelijke afstand?
Bestaat er een kortst mogelijke afstand? Dat vroeg een van onze lezers zich af. Ook voor natuurkundigen is dit een belangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag.
Bestaat er een kortst mogelijke afstand? Dat vroeg een van onze lezers zich af. Ook voor natuurkundigen is dit een belangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag.
Om erachter te komen hoe het zonnestelsel er miljoenen jaren geleden uitzag, moet je niet naar boven kijken, maar juist naar beneden. Oeroude aardlagen bevatten namelijk sporen van vroegere klimaatveranderingen, die het gevolg waren van duw- en trekwerk van andere hemellichamen.
Wetenschap en geloof lijken geen gelukkige combinatie, maar de Vaticaanse Sterrenwacht bewijst het tegendeel. Vergeleken met universiteiten lijkt het pauselijke observatorium zelfs een oase van ongehinderd onderzoek.
Al in de jaren vijftig droomde men van een maatschappij die draait op zonne-energie. Dankzij geleidelijke technologische vooruitgang en een cruciale overheidsmaatregel wordt dat ideaalbeeld van toen steeds meer werkelijkheid.
Al sinds de jaren tachtig zien we hoe overmatige uitstoot van stikstofverbindingen de natuur beschadigt. Volgens milieuwetenschapper Wim de Vries beseften we na enkele succesvolle maatregelen in de jaren negentig te weinig dat het probleem nog lang niet was opgelost.
We leren het allemaal als kind: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Is dat eigenlijk altijd zo geweest, vroeg een lezer zich af. Komt de zon nog steeds op dezelfde plek op als duizenden of miljoenen jaren geleden?
We zijn in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van satellieten. Maar door de snelle toename aan objecten rond de aarde wordt het risico op botsingen almaar groter.
Ooit was het mooi om bleek te zijn, maar in de vorige eeuw is de zongebruinde huid steeds populairder geworden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat overmatige blootstelling aan de zon het risico op huidkanker verhoogt. Maar daar trekken zonaanbidders zich nog altijd weinig van aan.
Ruim een halve eeuw geleden is het idee ontstaan dat er naast het biologische geslacht ook zoiets bestaat als een psychologisch geslacht. Sindsdien zijn mensen steeds meer bezig met hun genderidentiteit. Volgens historicus Geertje Mak maken we ons tegenwoordig misschien zelfs iets te druk over...
De eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.
De ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Destijds werd plastic onthaald als wondermateriaal: goedkoop te produceren en overal inzetbaar. Nu stapelt het zich op in de natuur en willen veel mensen er zo snel mogelijk vanaf.
Al honderd jaar geleden wezen wetenschappers erop dat de grootschalige CO₂-uitstoot van de industrie de temperatuur op aarde flink kon doen stijgen. Toch wordt er pas de laatste decennia actie ondernomen.
We zijn gek van de tien. Met onze tien vingers tellen we de tien decimeters in een meter en de honderd centen in een euro. Ook met gewicht, snelheid en temperatuur rekenen we altijd met de tien. In een uur gaan echter geen tien of honderd minuten, maar zestig. Bij de klok gebruiken we dus zest...