Twee moeders en een vader
Engelse wetenschappers hebben een menselijk embryo gemaakt met DNA van drie ouders. Daarmee proberen ze een oplossing te vinden voor bepaalde ziektes die van moeder op kind overerven.
Engelse wetenschappers hebben een menselijk embryo gemaakt met DNA van drie ouders. Daarmee proberen ze een oplossing te vinden voor bepaalde ziektes die van moeder op kind overerven.
Het menselijk genoom verandert de laatste veertigduizend jaar steeds sneller. Vooral sinds vijfduizend jaar zit de evolutie van onze genen in een stroomversnelling. Oorzaak is, gek genoeg, de enorme toename van de wereldbevolking.
Om zich van Afrika en Europa uit te breiden naar het Amerikaanse continent heeft de mens moeten wachten op een landbrug in het noorden. Apen maakten de oversteek miljoenen jaren eerder, via kleine drijvende eilandjes. Dat blijkt uit de ontdekking dat er ook wormhagedissen bij waren.
Een jongen van 17 jaar heeft in het Amerikaanse North Dakota de meest complete dinosaurus ooit gevonden. Niet alleen botten, maar zelfs zachte delen zijn bewaard gebleven. Het gaat om een hadrosaurus. De unieke vondst brengt nieuwe inzichten met zich mee.
Amsterdamse en Groningse onderzoekers hebben ontdekt hoe eiwitchaperonnes werken. Dat zijn moleculen die eiwitten helpen op de juiste manier te vouwen en te ontrafelen. Chaperonnes blijken de eiwitten in een moleculaire houdgreep te nemen. De sterkste wint.
Door de overbevissing van de laatste decennia blijft vis kleiner. De veranderingen zijn genetisch en daardoor niet snel omkeerbaar. Onderzoeker Adriaan Rijnsdorp: ‘Het herstel duurt tien à twintig keer zo lang’.
Soms ben je in een discussie overtuigd van je gelijk en blijkt even later toch dat wat je dacht niet waar is. ‘Vergissen is menselijk’, wordt dan gezegd. Maar dat helpt niet, want je voelt je bijna bedrogen door je eigen herinneringen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat zelfs als jij een echte...
Sluipwespen leggen hun eitjes liever niet in rupsen die op door wortelvraat aangetaste planten leven. Bovendien zijn rupsen op gezonde buurplanten juist aantrekkelijker als gastheer. Dat zijn de conclusies van ecologe Soler Gamborena, die op 30 oktober in Wageningen promoveerde.
Onderzoekers ontdekten welk gen het massale lozen van geslachtscellen bij koraal tijdens volle maan veroorzaakt. Het gen wordt actief wanneer het koraal meer blauw licht opvangt.
Met een nieuw wiskundig model kunnen Nederlandse biologen veranderingen in ecosystemen beter voorspellen dan voorheen werd gedacht. Dat doen ze door te berekenen hoe sterk de relaties zijn tussen roofdieren en hun prooien. Ook het bepalen van de invloed van klimaatverandering komt een stukje d...
Zich uithongeren is voor anorexiapatienten net zo verslavend als het gebruik van XTC voor gezonde mensen. In beide gevallen wordt dan ook hetzelfde hersengebied gestimuleerd. Dat concludeerde de Franse onderzoekster Valerie Compan na experimenten met muizen.
Velociraptor, de gevaarlijke rennende dino die wereldberoemd is door zijn glansrol in de ‘Jurassic Park’ films, had veren. Dat vermoedden paleontologen al langer, maar is nu pas echt bewezen. Op een vleugelbot zijn voor het eerst aanhechtingspunten voor slagpennen ontdekt. De resultaten versch...
Mensen die snel de neiging hebben mee te gaan doen met geeuwende mensen, hebben een groot inlevingsvermogen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Leeds. Zij presenteerden de uitkomsten van hun experimenten op een wetenschapsfestival in York.
Iedereen die wel eens een babykamer binnenkwam terwijl de baby diep in slaap was, weet hoe voorzichtig je dan te werk moet gaan. De deur openen zonder dat hij kraakt, op je tenen dichterbij sluipen en heel stilletjes over het randje van het ledikant gluren. Vooral niet niezen of andere geluide...
Veertig procent van de Nederlandse broedvogels staat op de Rode Lijst. De meeste daarvan zijn soorten van het boerenland. Dat meldt Vogelbalans 2007, een rapport dat onlangs werd gepresenteerd door de Vogelbescherming en onderzoeksinstituut SOVON.
Onderzoekers hebben op Mauritius 150 dodobotten gevonden. Daaronder zijn een snavel en twee bijna complete skeletten. De resten maken deel uit van een waar massagraf van uitgestorven inheemse soorten.
Gorilla’s gebruiken ingewikkeldere werktuigen dan voorheen bekend was. Dit blijkt uit ontdekkingen in Congo dit jaar. De opwinding onder biologen is groot. Men dacht dat alleen de mens en haar meest directe verwant, de chimpansee, werktuigen gebruiken. Volgens mensapendeskundige Patrick Mehlma...