Boeren voor natuur
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
Voor Stijn (1988) vormt de natuur een onuitputtelijke bron van verhalen. Als kind leende hij het boek Atlas van de Dieren van Kenneth Lilly uit de bibliotheek. Hij vergaapte zich aan de illustraties van over de hele wereld. Wel miste het boek bladzijden. Wat stond er op die verloren pagina’s? Met dezelfde nieuwsgierigheid zoekt Stijn naar onontdekte verhalen in de natuur. Een half jaar van zijn biologiestudie bracht hij door in Borneo tussen orang-oetans en neushoornvogels, speurend naar mieren en vlinders. De mieren bundelde hij in een gids met eigen illustraties. Vorig jaar rondde Stijn zijn promotieonderzoek in Wageningen af naar eetbare insecten, en vond hij het tijd om de missende bladzijden te gaan schrijven en zijn verwondering voor natuur en wetenschap te delen. Hij maakt verhalen voor tijdschrift Resource en als redacteur in het klimaatthema voor NEMO Kennislink. In zijn vrije tijd doet hij aan improvisatietheater, tekenen en breakdance.
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
Het gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewustzijn.
De Amerikaanse president John F. Kennedy had in 1962 makkelijk praten met zijn maanmissie: het was een project van één welvarend land. Klimaat is echter andere koek, want bijna tweehonderd landen moeten het eens worden over klimaatafspraken. Wat kunnen landen leren van de Apollo-missies? ̶...
Elk land lijkt voorop te willen lopen in de ruimte. Waarom lukt dat niet bij het aanpakken van het klimaatprobleem? We zouden moeten kijken naar de maanmissie van John F. Kennedy. “Daadkracht is de belangrijkste boodschap: als wij mensen iets willen, zijn we in staat dat te bereiken.R...
Guido van der Werf onderzoekt de wisselwerking tussen bosbranden en klimaatverandering. “Bij lange droogte, veel wind en hoge temperatuur, loopt elk bos wel kans om in de fik te gaan.”
Muggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Insecten zijn duurzame vleesvervangers, maar daar willen we op ons bord nog weinig van weten. Als voer voor kippen, varkens en vissen vinden we insecten een stuk acceptabeler, maar hoe duurzaam zijn ze dan nog?
Half oktober spoelde een orka aan bij het Zeeuwse Cadzand. Al een paar uur later kwam het karkas aan bij de Universiteit Utrecht voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Daarna gingen maag en darmen naar Wageningen Marine Research en het skelet naar Naturalis. NEMO Kennislink volgde de dode orka v...
Insectenburgers of gevriesdroogde sprinkhanen. Ze worden gepromoot als een even voedzaam, maar duurzamer alternatief voor vlees. Toch laten de meeste mensen ze links liggen.
Elke dier- en plantensoort reageert op zijn eigen manier om te overleven in een warmer klimaat. Daarbij zijn dieren ook afhankelijk van het aanpassingsvermogen van de soorten die voor hen als voedsel dienen. Door klimaatverandering lopen de levenscycli van dieren en hun voedsel niet langer syn...
Honderden Nederlandse walvisvaarders vonden in de zeventiende en achttiende eeuw op Spitsbergen hun laatste rustplaats. De bevroren bodem heeft hen al die tijd beschermd, maar de eilanden warmen op, de bodem ontdooit. In een race tegen de klok proberen archeologen te redden wat er te redden va...
Klimaatverandering gaat niet overal even snel. De poolgebieden warmen sneller op dan West-Europa. Dat brengt trekvogels in de problemen. Op hun normale vertrektijd uit Nederland komen ze te laat aan in het hoge noorden. Bioloog Kees Schreven reist mee op een grote Nederlandse poolexpeditie om ...
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
Welkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer. De verhalen die...
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.