Hoe je het verschil kan maken
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Voor Stijn (1988) vormt de natuur een onuitputtelijke bron van verhalen. Als kind leende hij het boek Atlas van de Dieren van Kenneth Lilly uit de bibliotheek. Hij vergaapte zich aan de illustraties van over de hele wereld. Wel miste het boek bladzijden. Wat stond er op die verloren pagina’s? Met dezelfde nieuwsgierigheid zoekt Stijn naar onontdekte verhalen in de natuur. Een half jaar van zijn biologiestudie bracht hij door in Borneo tussen orang-oetans en neushoornvogels, speurend naar mieren en vlinders. De mieren bundelde hij in een gids met eigen illustraties. Vorig jaar rondde Stijn zijn promotieonderzoek in Wageningen af naar eetbare insecten, en vond hij het tijd om de missende bladzijden te gaan schrijven en zijn verwondering voor natuur en wetenschap te delen. Hij maakt verhalen voor tijdschrift Resource en als redacteur in het klimaatthema voor NEMO Kennislink. In zijn vrije tijd doet hij aan improvisatietheater, tekenen en breakdance.
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Het nadeel van fossiele brandstoffen is dat ze klimaatverandering veroorzaken. Dat heeft ‘iets’ te maken met CO2. Maar hoe zit het nou precies?
Jan Roelofs (58) had een boerenbedrijf vlakbij Natura2000-gebied De Bruuk in Gelderland. Vorig jaar verkocht hij zijn boerderij en landbouwgrond.
De Vlaamse Emmy Van Daele (30) woont met haar vriend in een woongroep in Renkum. Van jongs af aan is ze bezig met het klimaat. In de woongroep vindt ze gelijkgestemden.
Welkom in het Antropoceen. Het tijdperk waarin onze invloed op de aarde vergelijkbaar is met een geologische kracht zoals vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Waar we ooit begonnen als jagers en verzamelaars rond een kampvuur, stoken we inmiddels de planeet een graadje warmer. De verhalen die...
Een overstroming kon heel Nederland overkomen, maar niet het heuvelland van Zuid-Limburg, dacht Riny Lemmens (68), gepensioneerd basisschooljuf en weduwe. Totdat het water in juli 2021 haar dorp Geulle overspoelde. Samen met haar vriend probeert ze het leven op te pakken na de ramp.