Buitenaards leven: de ontdekking
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Roel van der Heijden (1985) was jarenlang bezig wetenschapper te worden, toen hij erachter kwam dat hij er veel liever over schrijft. Freelance bericht hij over verschillende bètagebieden. Bij NEMO Kennislink is hij Redacteur Astronomie, Natuurkunde en Techniek. En daar is hij blij mee, want wat is er mooier dan een hybride raket-motor of een ontploffende supernova? Naast het schrijven over de wetenschap speelt Roel graag gitaar. In de zomer is hij het liefst bij festivals, in het wintersportseizoen op een Franse berg.
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
Het ogenschijnlijk meest onzichtbare object in het heelal is zichtbaar gemaakt. Wetenschappers hebben voor het eerst een beeld gemaakt van een zwart gat.
Vandaag zijn ze veilig ‘terug op aarde’ gekomen, de zes astronauten die de afgelopen anderhalf jaar in een klein ruimteschip hebben doorgebracht. Ze zijn heen en terug gereisd naar Mars, althans dat simuleerden ze.
Einsteins absolute lichtsnelheid ligt sinds vorige maand onder vuur maar er lijken nog geen serieuze barsten in zijn werk te zitten. De speciale en algemene relativiteitstheorie uit 1905 en 1916 zijn inmiddels gangbare modellen en staan in het hart van de moderne natuurkunde.
De ALMA-radiotelescoop in Chili heeft voor het eerst beeld opgeleverd. En terwijl ‘s werelds duurste telescoop ’op de grond’ al werkt gaan de technici gewoon door met het koppelen van meer en meer schotelantennes. Over een jaar moet het megaproject helemaal af zijn.
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Overal waar de mens gaat, is sport. Zo ook in een gewichtloze omgeving als het ruimtestation ISS. Voor de aanwezige astronauten, zoals André Kuipers, is sport onontbeerlijk. Maar de mens gaat wellicht verder. Zo zullen er in de toekomst misschien sportevenementen op andere planeten of manen pl...