Buitenaards leven: de ontdekking
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Roel van der Heijden (1985) was jarenlang bezig wetenschapper te worden, toen hij erachter kwam dat hij er veel liever over schrijft. Freelance bericht hij over verschillende bètagebieden. Bij NEMO Kennislink is hij Redacteur Astronomie, Natuurkunde en Techniek. En daar is hij blij mee, want wat is er mooier dan een hybride raket-motor of een ontploffende supernova? Naast het schrijven over de wetenschap speelt Roel graag gitaar. In de zomer is hij het liefst bij festivals, in het wintersportseizoen op een Franse berg.
Ooit ontdekken we misschien een beschaving op een verre exoplaneet. Maar wat hebben we daarvoor nodig en hoe weten we dat we het gevonden hebben? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
Het ogenschijnlijk meest onzichtbare object in het heelal is zichtbaar gemaakt. Wetenschappers hebben voor het eerst een beeld gemaakt van een zwart gat.
Xander Tielens, hoogleraar fysica en chemie in de ruimte tussen de sterren aan de Universiteit Leiden, is een van de vier winnaars van de Spinozapremie 2012. Hij ontvangt deze ‘Nederlandse Nobelprijs’ voor zijn onderzoek op het gebied van de chemie van de interstellaire ruimte.
Woensdagochtend 6 juni stond Venus precies tussen de aarde en de zon waardoor zij als een klein zwart stipje op de zon te zien was. Dit verschijnsel wordt een Venusovergang genoemd, en komt maar zelden voor. Lees hier alles over de overgang.
Vandaag zet onder andere Nederland zijn handtekening onder het contact voor de bouw van ’s werelds grootste radiotelescoop: de Square Kilometre Array.
Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die waarschijnlijk langzaam wordt ‘verdampt’ door haar ster. De planeet is niet veel groter dan Mercurius en staat extreem dicht bij haar ster. Door de hitte vormt de planeet een komeet-achtige stofstaart uit verdampt materiaal.
Sinds de pensionering van de Space Shuttles in 2011 kan NASA eigenhandig niets meer naar ruimtestation ISS lanceren. Toch wordt er op Amerikaanse bodem hard gewerkt aan opvolging. Niet door NASA, maar door een commercieel bedrijf. SpaceX lanceert deze maand hun onbemande Dragon-capsule naar he...
De Delftse studievereniging Leonardo da Vinci en KLM schenken een echte ruimtevlucht én een vliegtuigsimulatievlucht aan de Lucht- en Ruimtevaartstudent die het meest innovatieve en duurzame lucht- en ruimtevaartconcept kan bedenken.
Met een GPS-ontvanger weet je binnen enkele minuten precies waar je bent, overal op de wereld. Duitse wetenschappers presenteren vandaag een vergelijkbaar systeem voor ruimteschepen dat daarentegen ook ver van de aarde moet werken. Ze willen sterren als ‘GPS-satellieten’ gaan gebruiken.
De kwestie met de sneller-dan-licht-neutrino leek te zijn afgedaan met een losse kabel. Maar een groeiend aantal wetenschappers gelooft daar niets van. Gisteren vergaderden een aantal betrokken wetenschappers in Genève en kwamen tot een opmerkelijke slotsom: ‘We ontkomen niet aan een neg...
Per jaar worden er tientallen satellieten succesvol gelanceerd, maar daarvoor moet de vluchtleiding een hoop spannende momenten doormaken. Wat zijn de gevaarlijkste stappen in een ruimtemissie en wanneer mag de champagne echt open?
Het enige ‘middelzware’ zwarte gat dat we kennen blijkt te worden vergezeld door een groep jonge sterren. Astronomen denken dat ze naar het centrum van een dwergsterrenstelsel kijken dat grotendeels door een veel groter sterrenstelsel is opgeslokt.
Sinds het lanceren van de eerste satellieten is het bekend dat er rond onze planeet een zee zweeft van vrije elektronen die gevangen zitten in het aardmagnetische veld. Waar wetenschappers hun hoofden lang over braken was dat deze zee soms plots helemaal leeg loopt om zich daarna weer langzaam...
Nederland schiet op eigen houtje geen raketten de ruimte in, maar toch gebeurt er binnen de landsgrenzen genoeg op ruimtevaartgebied. Eén van de hotspots is Delft. Daar zit TNO, die onderdelen ontwikkelt voor satellieten en telescopen. Kennislink ging daar een dagje het lab in om te kijken wat...
Een internationaal team heeft, met behulp van ESO’s Very Large Telescope in de Atacama-woestijn in Chili en NASA’s röntgensatelliet Chandra, een extreem zwaar en ver cluster van sterrenstelsels onderzocht – het grootste dat ooit in het verre heelal is waargenomen.
Van over de hele wereld komen mensen op dit moment naar Londen om schilderijen van de wereldberoemde Renaissancekunstenaar Leonardo Da Vinci te zien. De tentoonstelling in de National Gallery is al maanden uitverkocht. Maar Leonardo deed veel meer dan schilderen alleen. Hij belichaamde het Ren...
Deze week is de Nederlandse astronaut André Kuipers voor ongeveer een half jaar naar het Internationale Ruimtestation ISS vertrokken. Vijf prangende vragen over de lancering, de mensen en experimenten die onderdeel uitmaken van Kuipers’ missie.
Astronomen hebben met ESO’s Very Large Telescope een gaswolk ontdekt die steeds sneller in de richting van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg beweegt. Het is voor het eerst dat wordt waargenomen hoe zo’n wolk een superzwaar zwart gat nadert.
Met de Kepler-telescoop houdt NASA continu duizenden sterren in de gaten om exoplaneten te vinden. De missie heeft nu voor het eerst een planeet opgeleverd die in de ‘bewoonbare’ zone rondom een ster cirkelt. Kennislink praat over de ontdekking met exoplaneten-expert Gijs Mulders v...
Om twee minuten voor half twaalf vanavond bevindt planetoïde 2005 YU55 zich op niet meer dan 325.000 kilometer van de aarde. Dat is zo’n 85 procent van de afstand naar de maan. Wereldwijd staan telescopen klaar om een glimp van deze aardscheerder op te vangen.
Vandaag zijn ze veilig ‘terug op aarde’ gekomen, de zes astronauten die de afgelopen anderhalf jaar in een klein ruimteschip hebben doorgebracht. Ze zijn heen en terug gereisd naar Mars, althans dat simuleerden ze.
Einsteins absolute lichtsnelheid ligt sinds vorige maand onder vuur maar er lijken nog geen serieuze barsten in zijn werk te zitten. De speciale en algemene relativiteitstheorie uit 1905 en 1916 zijn inmiddels gangbare modellen en staan in het hart van de moderne natuurkunde.
De ALMA-radiotelescoop in Chili heeft voor het eerst beeld opgeleverd. En terwijl ‘s werelds duurste telescoop ’op de grond’ al werkt gaan de technici gewoon door met het koppelen van meer en meer schotelantennes. Over een jaar moet het megaproject helemaal af zijn.
Nederlandse en Belgische natuurkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd de dans van het plasma op de zon nauwkeurig te beschrijven met een computermodel. De beweging van zo’n plasmaboog – of protuberans – kon nooit precies voorspeld worden, maar daar komt nu verandering in...
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
Overal waar de mens gaat, is sport. Zo ook in een gewichtloze omgeving als het ruimtestation ISS. Voor de aanwezige astronauten, zoals André Kuipers, is sport onontbeerlijk. Maar de mens gaat wellicht verder. Zo zullen er in de toekomst misschien sportevenementen op andere planeten of manen pl...