Nieuwe aanpak berekent eerlijke prijs zonder kinderarbeid
Een eerlijke prijs voorkomt kinderarbeid en milieuvervuiling. Pim Croes bedacht een nieuwe methode zodat bedrijven dit zelf kunnen nagaan.
Robert (1981) wil alles weten van techniek en is vooral nieuwsgierig naar uitvindingen. Of het nu om nieuwe roeren voor schepen, flexibele elektronica of beveiligingssystemen voor treinen gaat. Hoe zit iets precies in elkaar, hoe werkt het en waarom hebben we dat nodig? Robert schrijft ook voor dagblad Trouw, KIJK en De Ingenieur. Daarnaast maakt hij Leesvoer, een podcast over boeken. Hij schreef het boek ‘Cupkoorts. De bekerwinst van FC Groningen’ over de bekerfinale van 2015. Het boek verscheen in 2020 en is te bestellen via deze link. In zijn vrije tijd doet hij aan taekwondo.
Een eerlijke prijs voorkomt kinderarbeid en milieuvervuiling. Pim Croes bedacht een nieuwe methode zodat bedrijven dit zelf kunnen nagaan.
Duurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Snorkelmaskers die worden omgebouwd tot apparaat dat de ademhaling ondersteunt. Met dit soort vindingen helpen wetenschappers en techneuten de coronacrisis te bestrijden.
Met je telefoon de verspreiding van Covid-19 tegengaan. Dat is het doel van een groep wetenschappers, die momenteel een Corona-app ontwikkelen. “Het wordt met de beste bedoelingen gemaakt maar het is nu niet de tijd om experimentele technologie uit te rollen.”
Zonwering in de vorm van zonnebloemen en akoestische panelen die als origami-bloemen aan de muur hangen. Dit soort oplossingen bedenken studenten van de TU Delft in het zogeheten Dr. Bucky Lab. Een nieuw boek laat zien hoe dat eraan toegaat.
Wetenschappers ontwikkelen betere weermodellen voor Afrika. Daarmee kunnen ze waarschuwen tegen overstromingen en mislukte oogsten voorkomen.
Individueel zijn de drones van de TU Delft behoorlijk dom, maar samen kunnen ze razendsnel slachtoffers in een brandend gebouw opsporen.
Vanaf de jaren zeventig lag een groot deel van Rotterdam overhoop. De gemeente kocht maar liefst 70 duizend bouwvallen, knapte ze op en begon zo aan een van de interessantste stedenbouwkundige vernieuwingen van Nederland. Dat ging niet zonder slag of stoot, laat een nieuw boek zien.
In zijn nieuwste boek laat Barry Fitzgerald zien hoe je met behulp van wetenschappelijk onderzoek het pak van superheld Iron Man maakt. Volgens de natuurkundige is de uitvinder van dit pak, Tony Stark, een visionair. Een interview over superkrachten en wetenschap.
Het kabinet verlaagt vanwege de stikstofcrisis de maximumsnelheid op de snelweg. Leidt dit tot minder files? Nee, zegt hoogleraar transport Eric van Berkum.
Met een micro-CT-scanner ontcijferen onderzoekers voor het eerst spijkerschrift van duizenden jaren oud. NEMO Kennislink sprak met technici uit Delft en een assyrioloog uit Leiden die via een combinatie van specialismen nieuwe ontdekkingen deden.
Een stuur dat ervoor zorgt dat je nooit meer valt en een speciale fiets waarmee je wedstrijden wint. Het is een kleine greep uit de innovaties waar ze bij het fietslab van de TU Delft aan werken. NEMO Kennislink bezocht het knusse lab.
Met innovaties proberen studententeams elkaar af te troeven tijdens de World Solar Challenge, de strijd om de beste zonneauto die vanaf zondag losbarst. Onder meer nieuwkomer Groningen en regerend kampioen Delft strijden tegen elkaar.
Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van Nederland droge voeten houden? Onderzoeksinstituut Deltares maakte een studie van vier strategieën, waarbij we eilanden als buffer voor de kust gebruiken, de rivieren afsluiten of de zee flink de ruimte geven.
Nu nog besturen we robots vooral via schermpjes, maar doen we dat straks misschien met ons lichaam? Dat denkt de kersverse hoogleraar David Abbink van de TU Delft. Een interview over hoe samenwerking tussen robots en mensen steeds belangrijker wordt.
Een drone die als een pelikaan in het water duikt en zo een monster neemt om te controleren of er blauwalg aanwezig is. Tijdens een test liet de TU Delft deze week zien dat dit mogelijk is. Rijkswaterstaat is enthousiast.
Op de Filipijnen daalt de bodem zo snel dat inwoners vaak natte voeten krijgen. Promovendus Pieter Ham (TU Delft) werkt aan een oplossing: drijvende woningen. Het eerste huis wordt vanaf deze week bewoond door een Filipijns gezin.
Te vroeg geboren baby’s zitten nu nog vaak vast aan allerlei vastgeplakte sensoren die hun gezondheid monitoren. Dat kan ook contactloos via een sensor in het matras, laat onderzoek van de TU Eindhoven zien.
Een extra laag zand in zee spuiten om de Engelse kust te beschermen. De nieuwe Zandmotor is geïnspireerd op het grote project voor de kust van Zuid-Holland.
Een zeppelin die waterstof vervoert over een langere afstand. Dit is slim bedacht door wetenschappers, stelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft). Maar hij verwacht niet dat het snel zal worden toegepast.
Het is de machtigste beroepsgroep ter wereld: programmeurs. Want zij maken van alles mogelijk waar wij dagelijks gebruik van maken, zoals surfen op het internet en berichten versturen via mobiele telefoons. Journalist Clive Thompson schreef er een fascinerend boek over.
Een liftknopje dat een lampje blijkt te zijn of een kinderbedje dat je niet uitgeklapt krijgt. In ‘Ligt dat nou aan mij?’ fileert wetenschapper Jasper van Kuijk ontwerpergernissen.
Nederlandse wetenschappers en startups zochten in Myanmar met de lokale bevolking naar slimme oplossingen op, in en rondom het water.
Opvallende schilderingen, hoge torens en de strijd tegen het water. Het zit allemaal in een nieuw, vuistdik boek over de de kerken van Groningen.
Het kabinet wil dat in 2025 alle tien kolencentrales dicht zijn. Kan dat technisch zomaar, voel je dat in de portemonnee en heeft het milieu daar baat bij?
Hartfalen vroeger en beter opsporen door te kijken hoe het bloed door het hart stroomt. Dat is mogelijk, dankzij een 3D-geprinte linkerhartkamer.
Robots en mensen moeten samenwerken, is het devies van futuroloog Marcel Bullinga. In zijn nieuwste boek zet hij uiteen hoe we rijker en onafhankelijker worden als we robots slim gebruiken.
Een robot die een drankje haalt en vuilnis buitenzet. Klinkt aanlokkelijk? Studenten van de TU Eindhoven doen binnenkort mee aan een wedstrijd in Australië om dit mogelijk te maken.
Het materiaal perovskiet lijkt geschikt voor zonnepanelen, maar het gaat niet lang genoeg mee. Wetenschappers uit Eindhoven bedachten daarom een beschermlaag van fluoride.
Zijn ziekenhuizen beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet, en zij laten zelfs zien dat hacks mogelijk zijn. Een ziekenhuis is vooral gericht op de zorg voor de patiënt. Cyberveiligheid komt pas daarna.
Wat is het beste nieuwe gebouw van Nederland? Bij de Nederlandse Architectuurprijs mag jij kiezen. NEMO Kennislink licht een bijzonder ontwerp van dit jaar uit en interviewt de architect.
Dankzij een telecommunicatierobot ging de ernstig zieke Natan (14) op 4 maart 2019 het veld op tijdens de voetbalwedstrijd PSV-PEC Zwolle. Via de robot zag en hoorde hij wat er om hem heen gebeurde.