'Afrika heeft wel degelijk baat bij ijzer'
Het toedienen van ijzersupplementen bevordert malaria niet, ontdekte Hans Verhoef. Gelukkig.
Het toedienen van ijzersupplementen bevordert malaria niet, ontdekte Hans Verhoef. Gelukkig.
Een op de honderdduizend kinderen lijdt aan de erfelijke afwijking Fanconi anemie (FA) en overlijdt gemiddeld voor het twintigste levensjaar. In een online gepubliceerd artikel in Science Xpress van 13 juni koppelen onderzoekers uit Nederland, Amerika en Japan Fanconi anemie aan erfelijke bors...
Pionier prof. dr. Matthijs Verhage zoekt naar de biologische oorsprong van depressies door alleen de serotonine-hersencellen van muizen groen te kleuren.
In muizen vormt niet-coderend RNA een schakelaar die ingeprinte genen uitzet, ontdekte dr. Frank Sleutels. Een schakelaar met universele pretenties.
In tegenstelling tot de heersende opvatting verloopt eiwittransport binnen het Golgi-apparaat niet via vesicles. Dat stellen Utrechtse en Italiaanse onderzoekers in drie back-to-back publicaties in het Journal of Cell Biology.
Schudt de taxonomie op zijn grondvesten of is het scherpslijperij van theoretici? Linnaeus’ naamgeving moet op de helling voor een fylogenetisch verantwoorde naamgeving.
Met de komst van de epigenetica is een dogma ter ziele gegaan: erfelijkheid kan ook buiten het DNA zitten. Maar waar dan?
Ecosystemen zijn niet zo stabiel als ze lijken, ze kunnen zomaar ‘omklappen’. Marten Scheffer verklaart waarom Nederlandse meren plotseling troebel werden en troebel bleven.
Promovendus Emile de Klein onderzocht een bijzonder fenomeen: zuivere fluittonen die uit het oor komen. Hoe dat komt, blijft onduidelijk.
Pimpelmezen leren wanneer ze hun jongen moeten opvoeden. Daarmee zijn ze slimmer dan de bonte vliegenvanger.
Twee Amerikaanse publicaties wijzen op dynamiek in het brein. ‘Een druk op de knop’ zet het geheugen van transgene muizen aan of uit. En zonder nieuwe neuronen kunnen ratten niets onthouden.
Het aantal in Nederland broedende grutto-paren kelderde de afgelopen tien jaar van 105.000 naar 60.000. ‘Als deze vrije val doorzet dan is de populatie straks niet meer levensvatbaar’, stelt Vogelbescherming Nederland.
Nu ook in Frankrijk: mond- en klauwzeer. In Europa is het verboden te enten tegen de uiterst besmettelijke veeziekte. Bij een uitbraak is geen enkel dier beschermd tegen het virus. Terecht, of hebben markervaccins de toekomst?
Om de volgorde van bijna drie miljard menselijke baseparen op te helderen, gebruikte Celera de shotgun-methode. Bij deze techniek reconstrueren computers het DNA als een legpuzzel.
Tijdens donkere nachten, als navigatie op de sterren onmogelijk is, cirkelen trekvogels boven de Noordzee soms tientallen minuten boven hel verlichte boorplatforms. Daarmee verspillen ze kostbare energie.
Menselijke stamcellen kunnen in een schaap uitgroeien tot onder andere botweefsel en spiercellen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het laatste nummer van Nature Medicine.
Varkens zijn de favoriete toekomstige donoren van harten, nieren en levers voor mensen. Genetische modificatie van donorvarkens versoepelt de transplantatie maar maakt het varkensvirussen makkelijker om over te springen naar de mens. Zoiets deed HIV ook.
Sporters gebruiken steeds weer nieuwe dopingmiddelen om controles te omzeilen. In deze wapenwedloop is de laatste slag voor de controleurs, want recombinant humaan EPO, de troef van de frauderende sporter, is nu toch aantoonbaar. De Olympische Spelen in Sydney kunnen ‘schoon’ blijven.
Klimaatschommelingen beïnvloeden ecosystemen, maar het effect is vaak moeilijk te meten. In het geval van de Blauwe zanger ligt dat anders. Amerikaanse onderzoekers weten het succes van de vogel zelfs te voorspellen.
Ondanks politieke overeenstemming over het terugdringen van cfk-uitstoot, blijft de ozonlaag maar dunner worden. Wat betekent dit voor ecosystemen op aarde en wat heeft het broeikaseffect er eigenlijk mee te maken? Bioloog Jelte Rozema stelde er een boek over samen
Methaangas draagt met 15% een flink steentje bij aan het broeikaseffect. Zoetwatermoerassen nemen een flink deel van de uitstoot van het broeikasgas voor hun rekening. Maar het ene moeras is het andere niet, zo blijkt uit onderzoek van Frans-Jaco van der Nat. Hij ontdekte dat natuurlijke wetla...
In Zuid Afrika is een oneerlijke strijd gaande tussen twee bijenrassen. De Kaapse honingbij dringt de kolonies binnen van de Afrikaanse honingbij, veroorzaakt de dood van de koningin en laat Afrikaanse werksters de Kaapse larven grootbrengen. Wageningse onderzoekers zijn in Nature op het spoor...